VR i skolan

Skulle du vilja visa dina elever en plats långt borta som inte är möjlig att resa till med klassen. Kanske besöka New York eller Aztek och Maya indianernas pyramider eller varför inte ställen som är riktigt otillgängliga för vanliga människor som rymdstationen ISS. Då kanske VR vore något för dig.
Hur fungerar VR?

VR fungerar genom att du sätter en bildskärm framför ögonen som visar en bild från en annan plats på ett sätt så det känns som du är där. Det finns billiga varianter där du sätter din mobiltelefon i ett kartonglåda upp till nästan hur dyra som helst. I den här kursen tänkte vi fokusera på hur du kan arbeta med VR skolan.

Vad behöver du?

Egentligen behöver du bara en mobiltelefon och en app, det är det enklaste sättet att testa VR.

Egentligen behöver du bara en mobiltelefon och en app, det är det enklaste sättet att testa VR. Genom att ladda ner Google expeditions, Google streetview eller youtube-appen kan du testa på hur det fungerar. Vi kan börja med youtube.

Du behöver ladda ner youtube-appen, använder man youtube i webbläsare fungerar inte VR-funktionerna fullt ut. Nu öppnar du appen och söker på ”360 angel falls” då borde du få en sökträff på en film som visar världens högsta vattenfall som ligger i Venezuela. Nu kan du starta filmen och följa med på en åktur som visar hela den hisnande resan från vattenfallets botten och upp till toppen. Eftersom det är en 360 film så kan du vrida och vända på telefonen och se åt alla olika håll precis som om det var du som flög upp framför vattenfallet.

Lägger du till ett VR-headset där du kan sätta in telefonen och ha på huvudet blir upplevelsen än mer fascinerande när du vrider på huvudet och det känns som att du tittar åt ett annat håll, flygandes över ett vattenfall i Venezuela, fast du är kvar här i Sverige.

Google street view

Om du vill besöka något ställe som inte finns i Google expeditions. 

1. Börja med att öppna upp Google Street View-appen.
2. Skriv in namnet på stället du vill besöka i sökrutan och sedan klicka på en av bilderna som kommer upp eller välj bland de föreslagna platserna.
3. När du gått in på bilden klickar ni på VR-symbolen uppe till höger. Nu vill appen att du ska sätta in telefonen i VR-headsetet (behöver inte vara ett Google cardboard som på bilden). Nu kan du se er omkring på den plats i världen du valt.
4. Imponerande ställen att besöka är till exempel: Cristo Redentor, Stonehenge och Eiffeltornet.

Google expeditions

Ta med dina elever på guidade turer runt hela världen.

I filmen till höger går jag igenom hur appen Google expeditions fungerar. Hur du guidar visningar och följer med på guidade turer samt vad det är för skillnad på Virtuella turer och Augmenterade turer. 

Fler tips:

Det finns bland annat en Facebook grupp du kan gå med i för att ta del av och dela VR-erfarenheter i skolan. Gruppen heter VRiSkolan.

Västra götalandsregionen har ett projekt som handlar om att arbeta i regionen. I projektet så kan du få en klassuppsättning VR-glasögon (pappvarianten) och en uppsättning övningskort som handlar om egenskaper samt lärarhandledning och lektionsupplägg.
Lektionspaket med VR-Glasögon.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-15.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-tors 8:00-16.00
Fre 8:00-15:00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This