Victor och Josefine

”En björn och en mus – det är inte lämpligt”, säger björnen Victor när han tillsammans med Josefine flytt från civilisationen av björnar och möss. De är anklagade för rån och Josefine bönar och ber Victor att få stanna med honom i hans stuga i skogen.

Victor och Josefine

“En björn och en mus – det är inte lämpligt”, säger björnen Victor när han tillsammans med Josefine flytt från civilisationen av björnar och möss. De är anklagade för rån och Josefine bönar och ber Victor att få stanna med honom i hans stuga i skogen. Josefine, som i början av filmen flytt från ett barnhem i kloakerna har ingenting att återvända till. Victor slänger ut Josefine men till sist ger han med sig och deras vänskap växer mot alla odds. De upptäcker att de båda har en gemensam konstnärlig ådra. Victor är musiker och Josefine målar tavlor. Han uppmuntrar Josefines intresse och bygger en ateljé åt henne i stugan.

Under vintern är stugan tryggt gömd under snön, men när sommaren kommer blir de oroliga över att bli upptäckta. Samtidigt hör de på radion att poliserna både i den undre musvärlden och björnvärlden letar efter dem. Ett spår leder dem till deras gömställe och i kalabalik hamnar Josefine i händerna på björnarna och Victor hos mössen. En brand blir deras räddning då både Victor och Josefine under rättegången med sitt mod och medmänsklighet räddar domarna från de två olika världarna. Efter händelsen frias de från alla anklagelser och deras önskan om att få bo tillsammans går i uppfyllelse. Filmen handlar om vänskap, fördomar och olikheter. Mössen är livrädda för björnarna och björnarna hatar dem, men Victor och Josefine går sin egen väg och öppnar för de olika världarna att mötas.

Filmen bygger på böckerna om Victor och Josefine av Gabrielle Vincent och rekommenderas från åk 1-4. Filmen är vinnare av Franska César för bästa barnfilm/animation och oscarsnominerad i kategorin bästa animerade långfilm.

Relaterade resurser

Vänskapstema Förskolan

Förskolan ska uppmuntra och stärka barnens medkänsla och inlevelse i andra människors situation. Genom filmer, musik, pyssel och litteratur ges barnen förutsättning att leva sig in i andra människors sits och förstå hur det känns att vara sviken, utfryst och ny i en barngrupp. På samma gång diskuteras även hur man på bästa vis är en bra kompis och hjälper varandra, bearbetar konflikter tillsammans och reder ut missförstånd.

Upptäck temat i Digital Pedagogik

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This