Varnhem och de kristna vikingarna

När kom egentligen kristendomen till Sverige? Nya utgrävningar har gett en ny bild av hur det gick till – gravar i Västergötland visar att människor var kristna tidigare än historikerna trott. Kata var en mäktig vikingakvinna som lät bygga den första svenska stenkyrkan.

 

För drygt tusen år sedan var det vikingatid i Norden och befolkningen var ännu inte kristen. Men nya utgrävningar ger oss en ny historia från 900-talet och gravar i Västergötland visar att människor var kristna tidigare än historikerna trott. Kata hette en mäktig vikingakvinna som lät bygga den första svenska stenkyrkan i Varnhem. Kata och hennes make Kättil ger oss kunskap om hur det gick till när Sverige tog steget från en bygdemakt till en kungamakt.

Relaterade resurser

Vikingatiden

Ett tema om vikingatiden som innehåller många spännande resurser om vikingarnas liv. Åk: 4-6.

Vikingarnas tid

Vikingarnas handelsresor och erövringar startade en händelsekedja som förändrade världen. Vem kunde egentligen kalla sig viking, och hur det kom sig att skandinaver blev vikingar? Åk: 4-6.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This