Våra högtider - Lucia

Varför är dagens Lucia oftast vitklädd och med en ljuskrona i håret? Varifrån kommer luciasången? Hur kan det komma sig att det finns så många olika figurer med i luciatåget? Traditionerna kring Lucia har en spännande historia. 

 

 

Lucia, ett helgon från Italien eller en dräng på 1800-talet? Traditioner är inte alltid vad man tror. Säg Lucia eller luciatåg och många ser framför sig en vitklädd gestalt med ljuskrona som högtidligt skrider fram, åtföljd av tärnor, stjärngossar och möjligen någon tomte.

I den här filmen får vi lära oss mer om lucia och luciatåget. Filmen och Nordiska museet hjälper oss att förstå hur allt hänger ihop och varifrån alla olika traditioner med lucia kommer och har ändrats. Vad har det katolska helgonet Sankta Lucia gemensamt med högtiden lucia? Varför är dagens Lucia oftast vitklädd och med en ljuskrona i håret? Varifrån kommer luciasången? Hur kan det komma sig att det finns så många olika figurer med i luciatåget?

 

 

 

Relaterade resurser

Svenska högtider - Julen

Vad har tomten med Jesus-barnet att göra, och hur firar man jul i andra länder? Det, och mycket mer får vi veta i det här jultemat.  Åk 4-6.

Svenska högtider

I Sverige firas många högtider under året. Vi ska gå igenom ett helt år och titta närmare på några av de högtider och traditioner som vi firar! Åk F-3, 4-6.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This