Samtal om läsning för elever i mellanstadiet

Väck läslusten

Tillsammans med författaren Michael Wiander och Mediapoolens Johan Nyberg (lärare) samt Sara Perlerot (bibliotekarie) bjuder vi in till samtal kring tegelstensböcker och muntligt berättande.

Datum: 2020-09-03

Tid: kl. 14.30 -16.00

Målgrupp: lärare årskurs 4–6 och skolbibliotekarier

Plats: Zoom (möteslänk mailas ut)

Antal platser är begränsade – först till kvarn!

OBS! Anmälan stängs kl 12.00 den 3/9. Vid senare anmälan, ring 0500-44 54 17.

* För Mediapoolens avtalskunder

Program:

 

Kl. 14.30: Välkommen och introduktion

Kl. 14. 35 – 15.30:

”Hur får man 10-åriga pojkar att läsa tegelstenar på löpande band?”
Samtal kring läsning med Michael Wiander, författaren till äventyrsböckerna om Dexter Olsson.

Kl.15.30 -15.40 Paus

Kl. 15.40 – 16.00:

”Bland vikingar, gudar, och lömska skatter. Om konsten att berätta en saga.”

Samtal kring sagor och muntligt berättande med tips och idéer från Sara Perlerot Göransson, (bibliotekarie på Mediapoolen) och Johan Nyberg, (pedagog och producent av filmerna ”Vikingasagor”)

 

Föreläsare

Michael Wiander

Michael kämpade med sin läsning som 10-åring och hittade inga roliga böcker. Istället fastnade han för film, dataspel och serietidningar. Men läsningen var aldrig det stora problemet – det var innehållet i böckerna. Läskoden knäcktes i lågstadiet med hjälp av Ole Lund Kirkegaards tokroliga böcker, i mellanstadiet blev dock den obligatoriska läsningen ett hinder. ”Jag avskyr tvång mer än något annat, och jag tror att de flesta barn håller med mig”, säger Michael. Med sina böcker om Dexter Olsson, vill Michael ge barn det han själv saknade som liten pojke: En serie med spännande, lättlästa och roliga böcker som man också lär sig något av. ”Idag ska allt vara så lätt men barn längtar efter att bli tagna på allvar – de vill inget hellre än att få känna sig vuxna. Och det är just detta jag hjälper dem med då de lyckas läsa en bok på 600 sidor helt själva!” säger Michael. ”Barn vill läsa tjocka böcker, men det måste ske på deras villkor och vara lustfyllt och utvecklande!”

Sara Perlerot Göransson

Sara utbildade sig till bibliotekarie pga den glädje och fascination berättelser väcker. Att upptäcka världen genom andras berättelser är ett sätt att förflytta sig i tid och rum samtidigt som det också är ett sätt att lära sig mer om sig själv och andra. Att förmedla och framföra en berättelse kan göras på oändligt många olika sätt och att utveckla sitt eget berättande kräver både tid och mod. Men med hjälp av olika verktyg och metoder kan alla lära sig nya sätt att berätta och förmedla en historia på. ”Allt som behövs är att våga släppa ut fantasin!”

Johan Nyberg

Trots att Johan är utbildad lärare med inriktning på naturvetenskap och teknik, har han ett stort intresse för berättelser och muntligt berättande. Tillsammans med berättaren Pontus Kjellberg har han producerat flertalet vikingasagor som finns tillgängliga i Digital Pedagogik sedan våren 2020.

Digital kompetens och Skolverket

Skolverkets uppdaterade kursplaner gäller från och med 1 juli 2018. De nya skrivningarna ska bidra till att barn och elever utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhället. De ska stärka elevernas förmåga att använda och förstå digitala system och tjänster, att förhålla sig till medier och information på ett kritiskt och ansvarsfullt sätt. Det handlar också om att stärka förmågan att lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt med hjälp av digitala verktyg. Med kompetensträffar och webbinarium vill Mediapoolen ge inspiration till alla er som jobbar ute på skolorna för att nå dessa mål.

Frågor?
Hör av dig.

Om du har frågor angående inspirationsdagen så kan du mejla direkt till programansvarig [email protected] eller slå henne en signal på 0500 44 54 17

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This