KÄLLKRITIK

 

I serien Källkritik får vi hänga med viralgranskarna Åsa och Emelie när de sopar rent nätet på fejkade identiteter, nättroll och falska bilder.

 

 

Källkritik

Lajkande och delande är en stor del av vår vardag. Men hur ofta granskar du egentligen en bild eller artikel innan du delar? Vi följer med Viralgranskarna Åsa Larsson och Emelie Wallroth i deras jakt på falska identiteter, nättroll och fejkade bilder. Syftet är att visa elever i årskurs 7-9 hur de på ett lätt och bra sätt kan förhålla sig källkritiska på nätet.

I serien ingår:

Fejkade sidor
Åsa och Emelie söker upp den mytomspunna ”Storken”, ett klassiskt nättroll som länge figurerat på nätet. Han står bakom många fejkade sidor och artiklar. Vem är ”Storken” och varför gör han det här?

Partiska röster
Viralgranskarna Åsa och Emelie undersöker vad de tror är en falsk identitet på nätet. Vem står egentligen bakom inlägget och var kommer bilden ifrån? Hur kan man hantera kränkningar i sociala medier?

Tid och rum
Nyhetsbyrån Central European News sprider mycket osannolika nyheter. Hur kommer det sig att samma spektakulära bild kan användas till två helt olika nyheter? Hur fungerar arkivet Wayback Machine?

Bildsökning
Vad är sanningen bakom Ikeas nya regnbågsfärgade ”Putinkudde”? Finns den verkligen på riktigt? Hur gör man en grundläggande bildsökning?

Relaterade resurser

Tema Källkritik

Tema källkritik innehåller material som kan hjälpa eleverna att nå fram till ett källkritiskt arbetssätt.

Metros Viralgranskaren

”Historier som får spridning på sociala medier hamnar ofta högt på agendan, men vi journalister har varit dåliga på att granska dem.” Så motiverade tidningen Metro sin satsning att arbeta specifikt med den problematiken genom Viralgranskaren.

Fortsätt följ Viralgranskarna på Metros sida.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This