Turpa kiini minun haters

Maja är i tjugoårsåldern, och kommer från Pajala. Nu bor hon i Stockholm, men ett dödsfall inom familjen tvingar henne tillbaka till hembyn. Där finns hennes syster Sofia som är tillsammans med trubaduren Johan. Efter begravningen skall Sofia följa med Johan på en sommar-turné runt Tornedalen, och Maja bestämmer sig för att följa med. Det blir en resa där frågor om deras ursprung och Tornedalens framtid ställs på sin spets.

 

 

Turpa kiini minun haters (håll käften mina haters) utspelar sig i Pajala, och delar av filmens dialog är på meänkieli. Maja, som är i tjugoårsåldern, bor i Stockholm när ett dödsfall inom familjen tvingar henne tillbaka till sin hemby. I Pajala bor hennes syster Sofia som är tillsammans med trubaduren Johan. Efter begravningen skall Sofia följa med Johan på en sommar-turné runt Tornedalen, och Maja bestämmer sig för att följa med. Det blir en resa där frågor om deras ursprung och Tornedalens framtid ställs på sin spets.

Relaterade resurser

Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Tema med material om nationella minoriteter. Nationella minoriteter kallas de etniska minoritetsfolk som har bott i Sverige i hundratals år och har en långvarig språk- och kulturgemenskap. Åk 7-9, Gymnasiet.

Almas tornedalska historia

Alma funderar över sin tornedalska identitet. Hon är sexton år och har sitt liv och sin familj i Kangos i Tornedalen. Vad betyder det egentligen att vara tornedaling?  Alma söker svar hos sin familj, men även i historien där många tornedalingar blivit utsatta för försvenskningspolitik och rasism. Åk 7-9.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This