Tomtens historia - gårdstomten och jultomten

Traditioner förändras hela tiden. Det har tomten i Sverige också gjort. Möt den gamla gårdstomten från medeltiden, julbocken, och dagens röda tomte med anor från 1800-talet.

 

 

I Sverige har vi två, helt olika tomtar! Vi har den riktigt gamla gårdstomten som är känd sedan medeltiden. Han var liten och grå. Gårdstomten hjälpte till på gården och skänkte lycka till den. Men ve och fasa om han inte fick sin gröt eller att gårdens folk inte gjorde sitt arbete! Då kunde det hända hemska saker. Vi hade också ett mellanspel där julbocken delade ut julklappar. När den röda jultomten gjorde entré på 1800-talet fick han låna namnet från folktrons gårdstomte. Den röda tomten var annorlunda – han jobbade bara en dag om året – och hade lite jämnare humör. Allt han krävde var snälla barn!

 

 

 

Relaterade resurser

Svenska högtider - Julen

Tema om julen. När Sverige blev kristet på 1100-talet började man fira en kristen jul. Men många människor i Sverige är inte kristna, och firar jul ändå. Hur firar man jul i andra länder? Varför ger vi varandra julklappar? Och vad har tomten med Jesus-barnet att göra? Åk 4-6.

Svenska högtider

I Sverige firas många högtider under året. Vi ska gå igenom ett helt år och titta närmare på några av de högtider och traditioner som vi firar! Varför firar vi påsk, varför firar vi Lucia och hur firar vi midsommarafton? Allt detta ska vi ta reda på! Åk F-3, 4-6. 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This