TEMA VALÅR

Demokrati

Anna Ketola, Journalist

21 Mars 2018

Hur kan man arbeta med valet i skolan? Hur går det till när man röstar, och vad står de olika partierna för? Få överblick av utbudet på Digital Pedagogik i den här guiden. Välj bland filmer och serier som hjälper till att förklara demokratibegreppet, och få tips om hur man kan arbeta med demokrati i klassrummet. Du kan också läsa om den kommande nyheten i Creaza, där man kan skapa storys med språkrören.

DEMOKRATINS MILSTOLPAR

Följ med genom viktiga milstolpar i demokratins utveckling. Historieprofessor Dick Harrison vägleder genom olika decennier, från romartid till nutid. Trots att vi i västvärlden kanske tar demokratin för givet så är den skör och historiskt relativt kort.

Nivå: grundskola 7-9, gymnasiet
Speltid: 15 min

 

DRÖM OM DEMOKRATI OBS: ny version inför valet 2018

Vilka val kan man rösta i och vad har vi för grundlagar? Den här serien på sex avsnitt bjuder på en grundkurs i hur demokratin fungerar i Sverige. Hur fördelas den politiska makten efter valresultaten? Serien beskriver kampen om allmän rösträtt och kvinnokampen. Statsvetaren Jenny Madestam förklarar vad den politiska skalan höger och vänster innebär, och vad partipolitik är. I filmen träffar vi människor som är politiskt engagerade både i och utanför det politiska systemet.  Sandra Lamborn från Greenpeace berättar om civil olydnad, och varför hon bryter mot lagar för att förändra samhället – och två politiska debattörer från socialdemokraterna och moderaterna förklarar skillnaden mellan deras ideologier.

Nivå: grundskola 4-6
Speltid: ca 15 min per avsnitt

 

VEM BESTÄMMER?

En dokusåpa för de minsta skolbarnen som med humor lär ut begreppet demokrati. Stuart, Maja och Birgit är inlåsta i ett hus och måste lösa olika uppdrag tillsammans, vilket leder till konflikter. Vem ska bestämma? Vad händer om en person bestämmer ensam över en hel grupp eller ett helt land? Eller hur blir det om alla bestämmer över alla?

Nivå: grundskola f-3
Speltid: ca 3-9 min, 6 avsnitt

SVERIGES RIKSDAGSPARTIER

Genom 8 avsnitt får vi lära känna de olika riksdagspartierna. Ordföranden för ungdomsförbunden intervjuas och ställs inför 10 snabba frågor. Dessutom förklaras partiernas tankar i en humoristisk dramatisering om en viss fråga skulle dras till sin spets. Vad står partierna för, och hur tycker de att Sverige ska styras?

Nivå: grundskola 4-6, 7-9, gymnasiet och vuxenutbildning
Speltid: ca 10 min

EVAS SUPERKOLL – DEMOKRATI

Eva förklarar enkelt vad demokrati är och hur riksdagsvalet går till. Hon besöker Riksdagshuset och Plenisalen där alla nya lagar bestäms. Vilka bestämmer och hur går det till när beslut skall tas?

Nivå: grundskola f-3, 4-6
Speltid:  13 min

OFFENTLIG FÖRVALTNING I SVERIGE

Skolungdomarna Adam och Ellen tar sig an uppgiften att försöka förklara vad offentlig förvaltning är. Som svenska medborgare har vi rättigheter till en viss samhällsservice. Hur vet man att man får den servicen som regeringen har beslutat om?

Nivå: grundskola 4-6, 7-9, gymnasiet och vuxenutbildning
Speltid: 15 min

I Dröm om demokrati hålls spänningen uppe genom en dystopisk framtidsberättelse (Sverige 2040) som inleder varje program. Ett barn får berättat av en vuxen hur det var när Sverige var demokratiskt.

På Digital Pedagogik finns också flera teman om demokrati. Filmer, serier, boktips, förslag på användbara resurser och lektionsplanering finns samlat på ett ställe –anpassat för olika nivåer.

Teman:

DEMOKRATI – VAD ÄR DET?
Nivå: grundskolan F-3

DEMOKRATI: RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER
Nivå: grundskola 4-6

DEMOKRATI OCH KVINNORÖRELSEN
Nivå: grundskolan 7-9

DEMOKRATI:  GÖR DIG HÖRD
Nivå: grundskolan 7-9

VAL OCH DEMOKRATI
Nivå: gymnasiet

DIALOG, DELAKTIGHET, DEMOKRATI
Nivå: gymnasiet

 

 

– LITE STÖRRE PROJEKT OM DEMOKRATI

 

DEMOKRATIVERKSTADEN

Ett ypperligt tillfälle att lära sig mer om demokrati och politik är att besöka riksdagen i Stockholm. I Demokrativerkstaden kan elever i årskurs 7-9 pröva på rollen som riksdagsledamot och fatta beslut om viktiga samhällsfrågor. Om man inte har möjlighet att resa till Stockholm så finns det en klassrumsversion. Spelet är anpassat för 15-30 personer och tar ca 1,5 timmar att genomföra. I spelet få ni lära er hur det är att vara ledamot i riksdagen och hur det går till när riksdagen fattar beslut.

Länkar:
Demokrativerkstaden
Demokrativerkstaden i klassrummet

 

 

10 WORKSHOPS OM DEMOKRATI

På Levandehistoria.se finns massor med material för klassrummet i ämnet demokrati. 10 fristående workshoppar som tar upp demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. Frågorna problematiseras utifrån historiska händelser och levnadsöden.

Interaktiva övningar blandas med fotografier, ljud- och filmklipp. Välj ett färdigt upplägg eller kombinera som du vill. Passar från åk 9 till åk 3 på gymnasiet.

 

ANVÄND APPAR

Ett sätt att väcka intresse och förståelse för demokrati och politik är genom att använda appar. Genom exempelvis Riksdapp kan de äldre eleverna få se vilka frågor som diskuteras i riksdagen och även rösta på nya förslag. Röstningen är anonym och man kan sedan jämföra vilka partier som också röstat för eller emot.

I Riksdapp kan man läsa om de allra senast tagna besluten. Det kan vara svårt att ta till sig texterna eftersom de kommer direkt från riksdagen, men med hjälp av en lärare som lotsar genom processen i en specifik sakfråga som till exempel utbildning, kan det ändå ge en bra inblick.

För de minsta barnen finns appen Alla barns rätt. Det är en interaktiv bilderbok om barns rättigheter där barnen får bläddra, peka, lyssna, och lära sig om barnkonventionen.

 

 

SKAPA ANIMERADE BERÄTTELSER OM POLITIK I CREAZA

Creaza är ett verktyg som du har tillgång till genom Digital Pedagogik. En av vårens nyheter är serietemat om riksdagsvalet. Med hjälp av animerade bilder på partiledarna kan eleverna skapa berättelser om demokrati och politik i Sverige. Det finns även andra politiska teman att välja på, till exempel med kända politiker i historien.

Vill du lära dig mer om verktyget, och hur du kan skapa uppgifter om demokrati och svensk politik med mallar och instruktioner?  Då har du chansen att ta del av Karl Malberts kunskap hos Mediapoolen i Skövde den 19 april.
Boka här

 

 

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-15.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-tors 8:00-16.00
Fre 8:00-15:00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This