Den svenska häxpaniken

Vi beger oss till år 1667 i Härjedalen då 11-åriga Gertrud Svensdotter anklagas för att ha gått på vatten. För att rädda sitt eget liv fortsätter hon att ange häxor i byn. Kyrkoherden Elvius pressar henne att berätta om häxfärder och trollkonster – tillsammans blir de en del av startskottet för den svenska häxpaniken.

 

Den svenska häxpaniken – början

Vi beger oss till år 1667 i Härjedalen då 11-åriga Gertrud Svensdotter anklagas för att ha gått på vatten. Pressad under sina möten med kyrkoherden Elvius bekänner Gertrud Blåkullafärder och häxkonster. Så länge hon fortsatte att ange häxor blev hon lovad att själv få leva. Stor-Marit är Gertruds fars blivande fru, och en av de 19 som Gertrud pekar ut. Filmen skildrar mekanismerna som låg bakom häxprocesserna. Barns livliga fantasi, lögner, folktro och rädsla är några av orsakerna till att hundratals människor avrättades.

Den svenska häxpanikenfortsättningen ligger som relaterad resurs i Digital Pedagogik.

  • År: 2014
  • Speltid: 20 min
  • Förlag: Filmo, Film och skola – utbildningsfilm
  • Nivå: Grundskola 4-6, 7-9
  • Ämne: Historia
  • Ämnesord: Nya tiden – Sverige och Norden, stormaktstiden
  • Genre: Fakta, historia

Relaterade resurser

Våra högtider - påsken

Påsken har en spännande historia. Vi lär oss om vad som berättas om Jesus korsfästelse, och varför kyrkan har både tunga och glada dagar över påsk.

Den svenska häxpaniken - slutet

”Den svenska häxpaniken – slutet” skildrar den berömda häxprocessen i Katarina församling, som blev upplösningen av häxprocesserna. Filmen ger samtidigt en inblick i hur det kunde vara att leva i ett snabbväxande Stockholm i slutet av 1600-talet.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This