Suffragette

Utifrån kvinnorna på ett tvätteri i sekelskiftets London skildrar den brittiska filmen Suffragette en dramatisk tid i kvinnorörelsens historia. Centralpersonen Maud genomgår en omvälvande förändring när hon dras in striden för kvinnlig rösträtt.

 

Suffragette

Ett spännande drama, en viktig historielektion och ett utmärkt diskussionsunderlag för att förstå makt och förtryck, jämställdhet, demokrati och aktivism! Maud, en simpel tvätterska i 1900-talets Storbrittanien, blir indragen i suffragetternas alltmer våldsamma kamp för kvinnlig rösträtt. En kamp som blir både hjärtskärande och gripande men också visar att den enskilda människans röst kan göra skillnad! I några av rollerna ser vi Carey Muligan, Helena Bonham Carter och Meryl Streep!

Från 11 år

De tidigaste förkämparna för kvinnlig rösträtt, suffragetter, organiserade sig redan 1865 i England. 1903 bildade Emmeline Pankhurst och hennes döttrar WSPU eller Women’s Social and Political Union utifrån ett missnöje kring hur rösträttsfrågan hanterades. Men också ur en övertygelse att om kvinnor själva kämpade för sina rättigheter skulle de också erhålla respekt och jämställdhet. När Suffragette utspelar sig har rörelsen funnits i tio år och de aktivas metoder, som tidigare handlat om civil olydnad, demonstrationer, agitation, kampanjer och störande av ordning, har övergått i alltmer våldsamma handlingar.
– Ur filmhandledningen

Relaterade resurser

Tema Demokratin och kvinnorörelsen

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema om Demokratin och kvinnorörelsen för högstadiet. Bredda arbetet med filmen med hjälp av kunskapstemat.

Flickornas och kvinnornas historia

Missa inte UR:s serie Flickorna och kvinnornas historia. Handledningar till serien finns i serieboxen.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This