Sonita

Sonita vill bli en berömd artist och rappare. Men i Iran där hon bor som illegal flykting med delar av sin familj, får kvinnor inte sjunga. Hemma i Afghanistan planerar familjen att gifta bort henne för pengar för att ha råd att betala för broderns giftermål. Sonita väljer att rappa i protest.

Sonita

En människa ska inte kunna säljas för vare sig pengar eller saker ändå händer det varje dag att flickor säljs av sina familjer som brud till en man. Enligt traditionen i vissa länder är det lagligt att sälja sina döttrar, men vissa döttrar vägrar att foga sig som Sonita Alizadeh från Afghanistan. I dokumentären får vi se hur Sonita lever som illegal flykting i Iran med två av sina systrar. Hennes stora dröm är att bli rapartist, men i Iran är det förbjudet för kvinnor att sjunga.

Detta stoppar inte Sonita hon försöker hitta någon som är villig att spela in hennes låtar , men det är inte lätt, för den som står för inspelningen av en kvinnlig artist kan missta sitt inspelningstillstånd.  Mitt i allt får hon reda på att hennes familj tänker gifta bort henne eftersom de behöver pengar till en av Sonitas bröders bröllop.
Det är då Sonita spelar in videon till sin egen skrivna ”Brudar till salu” iförd brudklänning och ett sönderslaget ansikte rapar hon om sina innersta tankar och känslor om en ung kvinnas desperata skrik och protest mot ett liv i fångenskap dömd till att tjäna en okänd man och föda hans barn.
Låten blir en vändpunkt då den sprids som en löpeld på Youtube, och en musikskola i U.S.A. får upp ögonen för henne, men för att kunna studera utomlands måste Sonita återvända till Afghanistan för att skaffa sig ett pass och visum, en del av Afghanistan där Sonita redan en gång flytt från talibanernas terror.
En skrämmande aktuell dokumentär, som tar upp olika dilemman och moraliska aspekter.

Från 13 år

Se Sonitas kända rap Brudar till salu med blåtira och brudklänning från youtube: https://youtu.be/n65w1DU8cGU

Relaterade resurser

Tema Mänskliga rättigheter

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema om mänskliga rättigheter för gymnasiet. Bredda arbetet med filmen med hjälp av kunskapstemat.

Demokrati: Gör dig hörd!

Temat behandlar demokrati men lägger fokus på de rättigheter och skyldigheter vi som medborgare har, vilka möjligheter vi har att påverka och hur vi kan diskutera och arbeta demokratiskt. Temat tar även upp vardagliga etiska dilemman. För högstadiet.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This