FILMNYHETER!

MEDIAPOOLEN AB

FILMER 2019

Mediapoolen älskar film! Och vi älskar att få dela med oss till dig av vårt härliga filmutbud! För film är ju ett utmärkt sätt att ge undervisningen den där lilla, extra dimensionen! Nedan kommer en lista på de senaste nyheterna i vårt utbud. Men glöm inte att följa oss på Facebook och Instagram där vi ofta lämnar små filmtips! På vår sida Film för skolan hittar du dessutom massa verktyg och tips om hur du enkelt kan använda dig av film i undervisningen.

 

 

Fsk, F-3

Doktorerna

I miniserien Doktorerna flyttar ett gäng femåriga minidoktorer och en liten ambulans in på sjukhuset. Minidoktorerna är fast beslutna om att bota precis alla patienter. Ben lagas, stickor opereras ut, magar blir magnetröntgade och ögon tränas på de mest raffinerande sätt. 

Fsk, F-3

Bläckis

År 2100 har människorna övergett jorden pga miljöförstöring. Kvar nere i havet lever Bläckis och en skock extravaganta djur. När deras hem blir förstört måste Bläckis och polarna ge sig ut på en spännande resa för att hitta ett nytt ställe att bo på och resan går genom Arktis, ett övergivet New York och så hittar de Titanic på vägen!

Fsk, F-3

Sagoland

Fantasifullt och filosofiskt för de minsta med de tre filmerna Månulvarna, Roboten och Valen och Sigrid och Natten. Filmerna avhandlar stora känslor och etiska dilemman – sorg och försoning, att osjälviskt rädda djur och natur, utsätta sig för vatten fast man är en robot och att längta bort och kanske hitta hem på kuppen.

F-3, 4-6

Prinsesspojken

I syskonparets rum är ena halvan av rummet är blå och den andra halvan är rosa. Systern har leksaker och kläder som brodern är väldigt förtjust i. En dag får brodern ett paket som gör att han också kan klä sig precis som han vill. De barn, små som stora, som ser denna film får verkligen en tankeställare över sina val och sina intryck i livet.

F-3, 4-6

Svensk folktro

I den här filmen tar vi oss tillbaka nästan 200 år i tiden och tittar in i ett gårdshus på landet för att se och höra hur folktron påverkade barn och vuxna på den tiden. Halloween, Oden, Skogsrået och Alla Helgons natt är några högtider och väsen vi får stifta bekantskap med.

4-6

Varnhem och de kristna vikingarna

För drygt tusen år sedan var det vikingatid i Norden och befolkningen var ännu inte kristen. Men nya utgrävningar ger oss en ny historia från 900-talet och gravar i Västergötland visar att människor var kristna tidigare än historikerna trott. Kata hette en mäktig vikingakvinna som lät bygga den första svenska stenkyrkan i Varnhem.

4-6, 7-9

Sopor och skräp i vår vardag

Vad innebär allemansrätten för oss i vår vardag? Är det någon skillnad om man bor i stan eller på landet? Vad är skräp ute i naturen? Se filmen som gjorts med inspiration och stöd av Håll Sverige rent och få svar på många av de vanliga frågorna. Visste du till exempel att du kan få böter för att slänga skräp omkring dig när du är utanför ditt hem?

4-6, 7-9

Flyttfåglars beteende- Grågåsen

”Att äta är instinkt, men vad de äter har ungarna lärt sig.” Vad är inlärt beteende och vad är medfött? Just grågåsens beteenden har studerats mycket noggrant under 70-talet och forskningsresultatet har även belönats med nobelpris. Filmen tar upp viktiga begrepp inom fåglars etologi och skillnaden mellan medfödda och inlärda beteenden. 

4-6, 7-9

Europas huvudstäder-Helsingfors

FINSK VERSION.Helsingfors, eller Helsinki som man säger på finska, är landets största stad och här finns riksdagen och regeringen. Helsingfors grundades av den svenska kungen Gustav Vasa och det svenska arvet märks fortfarande tydligt. Finland är tvåspråkigt och från årskurs 6 är undervisning i svenska obligatorisk. 

4-6, 7-9

Materialet- Fosfor, Grafit, Råolja

Tre nya avsnitt i den populära serien Materialet. Den här gången lär vi oss mer om fosfor, grafit och råolja. Materialet” är en serie program som handlar om vanliga material som vi människor utvinner från naturen och förädlar för att använda i olika produkter.

4-6, 7-9

Europas hav- Nordsjön

Nordsjön är ett bihav till Atlanten. I väster skiljer de brittiska öarna Nordsjön från Atlanten och Engelska kanalen länkar Nordsjön till Atlanten. I öster skiljer halvön Jylland Nordsjön från Östersjön. Skagerrak och Kattegatt förbinder Nordsjön med Östersjön och blandar havens vatten. I norr öppnar sig Nordsjön mot Norska havet, en del av Atlanten. 

4-6, 7-9

Europas hav- Medelhavet

Medelhavet är ett bihav till Atlanten som ligger söder om Europa och är omringat av tre kontinenter: Europa, Afrika och Asien. I väster möter Medelhavet Atlanten vid Gibraltar sund. I öster förbinder Bosporen Medelhavet mot Svarta havet. Sedan Suezkanalen byggdes finns en färdväg via Röda havet till Indiska oceanen.

7-9

The miseducation of Cameron Post

När Cameron Post förlorade sina föräldrar i en bilolycka kände hon lättnad över att de nu aldrig skulle få reda på att hon var lesbisk. Några år senare bor den 16-åriga Cameron med sin nyreligiösa moster och är ihop med skolans snyggaste tjej. När de två blir påkomna skickas Cameron till God’s Promise, ett konverteringsläger där man ”botar” tonåringar från deras homosexualitet.

7-9

Utrikesministern

1461 dagar bakom kulisserna med världen första feministiska utrikesminister. Under fyra år har dokumentärfilmaren Viktor Nordenskiöld följt Margot Wallström och hennes arbete på Utrikesdepartementet. Genom diplomatiska kriser i Mellanöstern, mediedrev och dödshot till kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd och den hemliga medlingen mellan kärnvapenmakterna Nordkorea och USA. 

7-9, Gymnasiet

The Circle

När Mae Holland blir anställd på The Circle, världens mest framgångsrika internetbolag, tycker hon att hon fått sitt livs bästa jobb. The Circle länkar ihop användarnas personliga e-post, sociala medier, bank och inköp med företagets universella operativsystem och skapar en online-identitet och en ny transparent era. Snart börjar Mae förstå konsekvenserna av företagets tjänster.

7-9, Gymnasiet

Insekter- anatomi och fortplantning

 

Insekter är oerhört viktiga för ekosystemen i hela världen. I filmen får vi lära oss detaljerna kring insekternas anatomi och fortplantning. Vilka kännetecken finns för insekter och vad har deför ekologisk betydelse? Vi går igenom skillnaderna mellan leddjuroch ryggradsdjur, insekternas yttre och inre uppbyggnad samt fortplantning.

7-9, Gymnasiet

Goliat

Goliat är en historia om Sverige idag, skildrat genom en kriminell familj och mot en fond av nedlagda industrier, ökade samhällsklyftor och hårdnat politiskt klimat. Kimmies pappa Roland ska snart inställa sig för att avtjäna ett fängelsestraff. Med Roland borta måste Kimmie axla rollen som familjeförsörjare och ta över sin pappas kriminella affärer. En uppgift han vare sig är redo för eller vill anta. 

7-9, Gymnasiet

Gräns

Tina jobbar vid tullen och har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Det är nästan som om hon kan lukta sig till när någon döljer något. Men när den mystiska Vore kliver av färjan så tvivlar hon för första gången på sin instinkt. Hon anar att han döljer något, men kan inte sätta fingret på vad. Filmen vann en Guldbagge för Bästa film 2018! 

7-9, Gymnasiet

Hotet mot demokratin

Nationalsocialistiska och nazistiska rörelser i Sverige idag har rötter i tidigt 1900-tal. Drygt 200 svenska soldater drömde om att bli Hitlers hjältar, men i stället blev de föraktade förlorare. I filmen träffar vi svenska nazister som slogs för Hitler och får höra hur de ser på den tiden idag.

7-9, Gymnasiet

Einstein och de som banade vägen

En filmatisering av boken “E=mc2: A Biography of the World’s Most Famous Equation” skriven av David Bodanis. Filmen är en kombinerad dokumentär- och spelfilm om hur Einstein filosoferade fram teorin bakom den välkända formeln för sambandet mellan energi och massa.

7-9, Gymnasiet

Jesus kvinnliga lärjungar

 Faktum är att över hälften av Jesus lärjungar var kvinnliga. Hur påverkade det spridningen och synen på kvinnorna inom kristendom? Två humoristiska, vältaliga och kvinnliga professorer söker sig tillbaka 2000 år i tiden och jämför hur synen på kvinnorna var då och nu inom kristendomen.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Det vill säga att vi garanterar resurser som är utvalda och kvalitetssäkrade,
presenterat på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order(a)mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
info(a)mediapoolen.se

Postadress

Gustav Adolfs gata 36
541 45 Skövde

Share This