Reportage

Skriv ditt liv!

Kultur, skriva självbiografiskt

9 april 2019

Spänning, arbete, glädje och sorg. Vi människor rymmer så mycket historier. Vad är ditt första minne? Eller vem var med dig när du fick ditt körkort? Firade ni?  Oavsett ålder, och oavsett erfarenhet så kan man börja skriva sin egen historia.

Hur var den tidiga barndomen, ungdomen eller det första arbetet? Forskning visar att berättande och skrivande främjar välbefinnandet, ger ökat självmedvetande, minskar fysiska sjuksymptom och emotionell smärta. (Källa: Skriv ditt liv, Jenny Eklund, 2006.) Ta fram anteckningsblocket och börja skriva!

Och kanske blir det ingen linjär berättelse. Det kanske bara är vissa upplevelser som fångar vårt intresse och får oss att vilja skriva. Ett avgörande vägval, eller ett möte man aldrig glömmer – att börja skriva väcker minnen och kan sparka igång kreativiteten.

Numera finns böcker för livsberättelser som har färdiga rubriker och frågor som hjälper dig att minnas tillbaka till speciella tillfällen – där du bara fyller i frågorna efter hand. För dig som kanske behöver lite mer stöd och hjälp att skriva, kan en ”färdig” bok där du fyller i och svarar på frågor bli ett roligt sätt att umgås med andra när ni diskuterar minnen eller tankar som kommer upp.

Om du vill fördjupa dig mer i skrivandets konst så finns det ett stort utbud av böcker och kurser om skrivande med fokus på att skriva självbiografiskt.

Tips!

Varför inte starta en bokklubb där ni inför varje träff diskuterar ett kapitel i en sådan bok – och ger er själva skrivuppgifter som hemläxa.

Skriv ditt liv – handbok i självbiografiskt skrivande, av Jenny Eklund (2006), är en utmärkt bok att använda i en skrivarcirkel. Här finns avsnitt med vägledning för cirkelledare om man vill starta en cirkel eller en bokklubb. Boken är luftig och pedagogiskt uppdelad i avsnitt om samhället, arbetsliv, kärlek, uppväxtmiljö och innehåller många frågor som öppnar upp för intressanta samtal.

“Det finns ofta ett terapeutiskt dock inte automatiskt ett litterärt värde i att skriva sin självbiografi. Men ibland händer det att den som skriver om sig själv får blodad tand och fortsätter skriva om annat.”(Patricia Tudor Sandahl, Ordet är ditt, 2010).

Fler boktips

Att berätta sig själv – inspirationsbok för den som vill skriva om sitt liv, av Merete Mazzarella

I hela sitt vuxna liv har Merete Mazzarella skrivit och undervisat andra som skriver. I den här boken har hon samlat sina tankar kring hur man berättar om sitt eget liv. Men boken ska även kunna ge något till dem som än så länge nöjer sig med att tänka på sitt liv, försöka överblicka det och förstå det. Det är mycket text men med författarens underfundiga humor fångas man snabbt av bokens innehåll och lockas till att tänka över sitt eget liv.

Skriv dina memoarer – en handbok i självbiografiskt skrivande, av Allan G. Hunter

Som litteraturprofessor med över 20 års erfarenhet av att undervisa i memoarskrivande kan Allan G. Hunters lära en hel del om skrivandet. Boken tar även upp de psykologiska effekterna och den känslomässiga utvecklingen av att skriva sitt liv.

Ordet är ditt, av Patricia Tudor Sandahl

Patricia Tudor Sandahl, författare och psykolog, med flera utgivna böcker bakom sig. Att skriva om oss själva kan ge nya perspektiv, utveckling och mognad. Självinsikten ökar och självförtroendet blir stärkt skriver hon. En bok om att skriva som lika mycket handlar om psykologi.

av Anna Ketola, Kommunikatör

Tipsa Anna om positiva berättelser som rör äldre och äldreomsorg
så att vi kan bli ännu bättre på att bevaka frågor som rör seniorer.
Du når henne på [email protected]

Share This