Skomakare Andersson

Skomakaryrket tillhör ett av våra äldsta hantverk, men idag finns det inte så många kvar som arbetar enligt de gamla traditionella metoderna. Förr använde man sina skor länge och när de började bli slitna så gick man till skomakaren för att laga dem. Nuförtiden är ofta skorna av sämre kvalité och håller inte lika länge. I filmen besöker vi Anderssons Skomakeri.

 

Ända sedan 1753 har Skomakeriet Andersson funnits, i hela sju generationer har Björn-Eriks förfäder, klackat, sulat och tillverkat skor. Tyvärr blir det allt vanligare att vi köper nya skor när våra gamla gått sönder och bara slänger dem även om det hade gått att laga upp dem. Dessutom är ju skor som bäst när de har ett par år på nacken, sköna och ingådda. I filmen får vi se hur en skomakares vardag kan se ut och får bland annat reda på hur man kan utbilda sig till skomakare och föra traditionen vidare.

Relaterade resurser

Tema Skapande slöjd

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema om Skapande slöjd, temat behandlar olika former av material och tekniker kring hur de kan formas utifrån en idé.

Svensk Design

En exposé över svensk nyttokonst och konsthantverk under 1900-talet. Programmen är sammanställda av material från SVT:s arkiv.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This