Reportage
Samtal och minnen med kulutrlådorna
Sofiedals trygghetsboende , Ljungskile
23 oktober 2018
Bingo, gymnastik, filmvisning, frågesport och samtal kring olika teman. Idag är det ämnet vänskap som står på tur. På Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile behöver man inte ha tråkigt. Linda Olausson Noremalm är trygghetsvärd och håller i aktiviteterna, där Kulturlådan är ett av inslagen.
Det finns ett brett utbud av kulturlådor, som alla har olika teman och ska fungera som ett verktyg för samtal och berättande. Inuti lådan finns filmer, bilder, musik och föremål från olika tidsepoker från 40-talet till 80-talet.
– Det är jätteroligt att få en Kulturlåda, och det är väldigt uppskattat säger Linda Olausson Noremalm. Vi har haft olika lådor som jakt, fiske, mode och gamla kläder och kafferep. När vi hade kafferep så var det fina kaffekoppar, en gammal duk och lite annat. Det finns även texter och dikter som jag brukar läsa upp. Jag brukar skicka runt en pryl i taget och så för vi en diskussion kring det.
Linda Olausson Noremalm är trygghetsvärd vid Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile och arbetar ofta med Mediapoolens kulturlådor i sin verksamhet.
Med lådorna följer en mapp med handledning och en kort historik om temat.

– Det är ju så stort, det finns både bildvisning och föremål att ta, känna och vrida på, säger Linda. Föremålen väcker minnen från deras ungdom, barndom eller vuxenlivet. De är bra anpassade efter de äldres intressen och till yrken o sådant. Det finns alltid en låda som passar någon.
En låda skapar många trevliga samtal, och den brukar få hänga med under ett tillfälle innan den skickas tillbaka. Men det finns de som gör en utställning av grejerna och låter den stå ett tag, berättar hon.
– Jag har alltid tagit olika lådor. Lådan med mode från förr var väldigt uppskattad – och kafferep, alla älskar ju kaffe, säger hon.

– Lådorna är en jättebra idé, och att man kan låna de gratis är ännu bättre, avslutar hon.

“Det är jätteroligt att få en Kulturlåda, och det är väldigt uppskattat”

Linda Olausson Noremalm
Kulturlådan vänder sig till dig som jobbar med äldre inom vården och hemtjänsten, som aktivitetssamordnare eller studieledare. Idag finns 26 lådor att välja på: Västergötland, Med garn och tråd, Brudkista och linneskåp, Lumpen och Arbetsliv är några av titlarna. För att få låna kulturlådor krävs att kommunen har ett avtal med Mediapoolen.
Innehållet i kulturlådan Papiljott och beautybox.
Om din kommun finns i listan nedanför och du arbetar inom äldreomsorg så är det bara att besöka Seniorportalen och skapa ett konto för att därigenom boka kulturlådorna. Vid frågor kontakta Mediapoolens kundtjänst på 0500-44 54 00.
Fyrbodal
Åmål
Vänersborg
Uddevalla
Trollhättan
Tanum
Sotenäs
Munkedal
Mellerud
Lysekil
Bengtsfors
Dals-Ed
Färgelanda
Orust
Strömstad
Skaraborg
Gullspång
Töreboda
Karlsborg
Mariestad
Skövde
Tibro
Tidaholm
Hjo
Falköping
Vara
Götene
Lidköping
Essunga
Grästorp
Sjuhärad
Borås
Mark
Ulricehamn
Svenljunga
Tranemo
Vårgårda
Herrljunga
Bollebygd

av Anna Ketola, Journalist

Tipsa Anna om positiva berättelser som rör äldre och äldreomsorg
så att vi kan bli ännu bättre på att bevaka frågor som rör seniorer.

Share This