QR-koder i skolan

Vi har nog alla sett dem, kanske till och med använd dem men har du testat att skapa en själv och använda den tillsammans med barnen. I den här kursen utforskar vi QR-koder.
Vad är en QR-kod?

QR-koden är en vidareutveckling av den klassiska streckkoden som vi känner igen från de varor vi handlar i mataffären. Men till skillnad från de 8 siffror som ryms i streckkoden så kan QR-koden rymma mellan 4 000 och 7 000 tecken. Alltså kan vi få plats med mycket kul i en QR-kod, till exempel en webbadress. Följ med så ser vi vad man kan göra mer!

Skapa första QR-koden

Här ser vi en kort film som våra vänner på mediecentralen i Kalmar har gjort, om hur du enkelt kan skapa en egen QR-kod med webbsidan skapaqrkod.se.

En annan
QR-kodsida

Här hittar du en annan sida för att skapa QR-koder med möjligheten att lägga till en logotyp eller få QR-koden i en annan färg. skapaqrkod.nu

Så vad ska jag ha QR-koder till?

Här ovan kan du hitta en artikel från läraren Patricia Diaz om QR-koder i skolan. Givetvis i form av en QR-kod.
Du kan använda QR-koder för att knyta ihop fysiskt material med material på nätet.

Säg att dina elever har gjort bokrecensioner. Då kan du, om texten inte är för lång, lägga den direkt i en QR-kod. Klistra QR-koden på boken och sedan kan eleverna på ett enkelt sätt läsa recensionen med en mobiltelefon eller iPad. Det är bara att scanna koden och läsa vad klasskamraterna tyckte om boken. Är bokrecensionen ett mer gediget arbete kan du lagra recensionen på nätet och sedan spara länken i QR-koden. Att använda QR-koden som länk blir än bättre om recensionen är en podd eller en film på YouTube. Recension är ju bara ett exempel på allt du kan göra med QR-koder.

Andra exempel på användningsområden är:

  • Instruktionsfilmer för klassrummet.
  • Skapa en skattjakt/orientering med instruktionerna gömda i QR-koder.
  • Koppla QR-koder till Exit Tickets där eleverna får utvärdera vad de lärt sig på lektionen.
  • QR-julkalender där det gömmer sig något nytt bakom dagens QR-kod.
  • Extrauppgifter till snabba elever.
  • Tipspromenad: frågorna döljs bakom QR-koder som du hängt upp likt en vanlig tipspromenad. För att göra det på smartaste sätt så länkar du varje QR-kod till ett specifikt dokument kallat förslagsvis fråga 1,2,3 etc. Då kan du ändra tipspromenadfrågorna i dokumenten ifrån datorn och slippa gå runt för att byta ut QR-koderna för att byta frågor. Ny tipspromenad varje vecka utan att behöva skriva ut papper med nya frågor, miljövinst!

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljning

Direktkontakt
[email protected]
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00

Kundservice

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 8:00-15.00
Lunch 12.00-13.00
[email protected]
mediapoolen.se