En uppdaterad källkritik

MIK-kurs, ges i både elev- och pedagoganpassning.

Vem säger vad och varför? Det har varit några av källkritikens grundfrågor under lång dit. Men idag, när det är lätt att manipulera digitalt innehåll och det finns massor av algoritmer som väljer ut vad vi får se på nätet behöver vi komplettera med ytterligare frågor: Är det vad det ser ut att vara? Och varför får just jag se det här just nu? Källkritiken gäller dessutom både i det stora, när nyheter sprids, och i det lilla, för att se igenom bedrägeriförsök.
I föreläsningen visar Anders Thoresson bland annat hur lätt det är att skicka förfalskad e-post och att manipulera skärmdumpar. Men också hur verktyg som exempelvis Googles bildsök eller databaser över domännamn kan användas för att avslöja bluffar.

Kontakta Zahra Safaie, kursansvarig på Mediapoolen, om du är intresserad av den här kursen: zahra(a)mediapoolen.se

 

Anders Thoresson

Journalist, föreläsare
Anders Thoresson har jobbat som teknikjournalist sedan 1999. Han föreläser om bland annat programmering och nätetik för elever och lärare runt om i landet, undervisar på Journalisthögskolan i Göteborg, har haft ett stort researchuppdrag åt Integritetskommittén och delar med sig av e-posttips och andra sätt att jobba effektivt på konferensen Workhack.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Det vill säga att vi garanterar resurser som är utvalda och kvalitetssäkrade,
presenterat på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order(a)mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
info(a)mediapoolen.se

 

Postadress

Gustav Adolfs gata 36
541 45 Skövde