Digital skrivarkurs med Michael Wiander

”Jag har verkligen blivit mycket bättre på att skriva”, Isra, 12 år

Det började våren 2020 som ett samarbete mellan Michael Wiander, Hässelby Gårds bibliotek och Projekt väst (språkprojekt, Stockholms Stad) och fortsätter nu i samverkan med Mediapoolen. Syftet med skrivarkursen är att hjälpa elever i mellanstadiet att komma igång med sitt skrivande, i en tid då ungas bristande skrivförmåga är mer aktuellt än någonsin.

UPPLÄGG: Tre digitala lektionstimmar i skolklassen (Zoom). Två inlämningsuppgifter.
MÅLGRUPP: Årskurs 4-6.
INNEHÅLL: Michael förklarar hur han själv gör när han skriver, samt inspirerar med personliga tips, råd och modeller.
Följande är centrala delar som behandlas under kursen:

  • Att förmedla känslor i text – att ”måla med ord”
  • Poesi och prosa – vad är egentligen skillnaden?
  • Att finna lusten – hur får man fantasi?
  • Om hinder och framgång – hur blir man författare?
  • Om lustfylld läsning – en nyckel till skrivandet!

Som extra stöd för kursen används också verktyget Creaza (Mediapoolen/Digital pedagogik), som gör det lätt för eleverna att komma igång med sitt berättande. Då Creaza bygger på kreativt bildberättande i serieform är det ett perfekt hjälpmedel för elever med specialbehov.

KOPPLING LÄROPLAN: Skrivarkursen tar hänsyn till kunskapskraven på flera sätt. Bland annat lär sig eleven lär att skriva med tydlig inledning, handling och avslutning, samt att ge och ta emot respons på texter. Dessutom kopplar skrivarkursen till det övergripande syftet med svenskundervisningen: ”… att eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga…” (Skolverkets förslag på kursplan till regeringen 2019).

Kostnad: enligt överenskommelse med kursledaren. Kontaktuppgifter till Zahra Safaie finns nedan och hon förmedlar kontakten med Michael Wiander.

Michael Wiander

Författaren Michael Johan Sebastian Wiander (1974) debuterade 2017 med första boken i äventyrsserien om Dexter Olsson, ”Morfars hemlighet”. Tre böcker är utgivna hittills och totalt har serien sålt mer än 20 000 exemplar enbart i Sverige, vilket gör det till en av Sveriges mest sålda barnböcker för åldern 9–12 år.

 

Zahra Safaie
Medie- & redaktionsansvarig
Zahra är Medie- och redaktionsansvarig på Mediapoolen och har hand om all kursverksamhet. Har du frågor om någon befintlig kurs eller önskemål om något som vi saknar är du alltid välkommen att höra av dig till henne. Anmälan till kurser skickar ni direkt till Zahra om inte annat anges.

[email protected]

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Det vill säga att vi garanterar resurser som är utvalda och kvalitetssäkrade,
presenterat på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order(a)mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-tor 8:00-16.00
Fre 8:00-15.00

Postadress

Gustav Adolfs gata 36
541 45 Skövde