Film & Pedagogik
Nytt från UR

Lena Larsson, Filmtipsare, kundservice

10 April 2017

Under sista dagarna i mars besökte flera av Mediapoolens medarbetare UR-dagarna för att få tips om nya filmer, serier och satsningar från UR. Det blev ett mycket ståndsmässigt mottagande på Konserthuset i Stockholm där vi välkomnades (se bilden nedan). Bland de nyheter som presenterades inledningsvis fick vi dock resa längre bakåt i tiden än de 1700-tals kostymer som personalen tog emot oss i.

UR tog emot i stor stil.

UR-spaning

NO-filmer

Jack och jordens utveckling https://digitalpedagogik.se/urserie/199159     F-3, 4-6

När Jack kommer med klassen till det stora museet får han till uppgift att hitta fakta om jordens utveckling. Att redovisa inför klassen är inte Jack så sugen på, så han smiter i väg och hamnar på en helt egen upptäcktsfärd i museets olika skrymslen. Hans upplevelse av de olika tidsåldrarnas fossil kommer att bli lite annorlunda!

Textad på svenska, 5 avsnitt på ca 9 min

Om Evolution https://digitalpedagogik.se/urserie/200128    4-6

Vad är en art? Vem var Charles Darwin? Varför förändras djur med tiden och varför överlever vissa djur medan andra dör? Vi lär oss om arterna och deras uppkomst, om evolution, fossiler och jordens historia.

Textad på svenska, 5 avsnitt ca 10 min

Miljö

Miljö och hållbarhet är ämnen som det satsas stort på det finns redan 4 nya serier att tillgå från F-3 till Gymnasieskola ”De yttersta barnen”, ”Zero Impact”, ”Klimatresan” samt ”Härifrån till hållbarheten”

De yttersta barnen  https://digitalpedagogik.se/urserie/200119  F-3

Vi träffar fyra barn bosatta på de yttersta platserna i Sverige. Vad finns här och vad är unikt? Hur mår den här platsen? Emilia i Abisko, Zander på Gotland, Erik i Västra Torp och Minja på Syd-Koster berättar om sin plats. Tillsammans med miljöexperter gör de experiment för att påverka vuxna att skapa ett hållbart samhälle

Textad på svenska,   de 4 avsnitten är 9:30 minuter långa

Klimatresan  https://digitalpedagogik.se/urserie/200315  7-9

Följ med fyra svenska familjer på expedition till platser som drabbats av rika länders miljöfarliga livsstil. Vi besöker elektroniksoptippar i Ghana, ser regnskog skövlas i Brasilien och upplever hur bananplantagens kemikalier skadar miljön i Costa Rica. Färden ger insikt i miljöproblem som koldioxidutsläpp, överkonsumtion och kemikaliebesprutade grödor. Under resan diskuterar programledare Özz Nûjen och miljöforskare Fredrik Hedenus hur alla människor kan göra klimatskillnad genom små förändringar i mat-, konsumtion- och resvanor.

Textad på svenska, 5 avsnitt på 19 – 36 min

Härifrån till hållbarheten https://digitalpedagogik.se/ur/200279  7-9

Vad har massproduktionen och konsumtionen gjort med vår livsstil och med vår syn på naturens resurser? Vi möter personer och företag som reagerat på de senaste årens rop på omställning. På olika sätt försöker de anpassa sig själva och sina verksamheter till att bli mer hållbara. Vi träffar även experter och uppfinnare som söker tekniska lösningar på växande problem i klimatförändringens spår.

Textad på svenska,   10 avsnitt på ca 6-7 min

Språk

Nytt på språkfronten är bland annat ”The Grammar Company” ja äntligen kommer ”Grammatikbolaget” på engelska! År 4-6. Programmen ”Habla ya!” och ”Sprich los!” är spanska och tyska för nybörjare, konceptet är densamma som den populära franska serien ”Alors Parle!”

The Grammar Company  https://digitalpedagogik.se/urserie/199890  4-6

Lär dig engelsk grammatik med sköna gänget på Grammatikbolaget! Varje episod tar upp en aspekt av engelsk grammatik i tal, grafik och sång. I programserien talar man huvudsakligen engelska. Handlingen i korthet: Britt-Inger och Mats ska öppna ett grammatikbolag på Irland, The Grammar Company. Britt-Inger ska sköta kundkontakterna medan Mats ska arbeta med grammatiken på lagret. På Irland tillkommer två engelsktalande medarbetare, Patsy och Jimmy.

Textad på engelska och svenska,  9 avsnitt som är ca 10 minuter långa

 

Habla ya! https://digitalpedagogik.se/urserie/200319   7-9

Programledaren Tika reser med de svenska tonåringarna Carl och Matilda till den spanska staden Málaga. I Spanien ger Tika ungdomarna olika språkliga utmaningar som de måste tala spanska för att klara av. Korta spansklektioner i grammatik, olika uttryckssätt och glosor varvas med utmaningar. Kan Carl och Matilda klara av att köpa kläder i en spansk affär eller bjuda en kompis på mat?

4 avsnitt på ca 10 min

 

SFI & Integration

För mellanstadiet och nyanlända kommer till hösten den animerade serien ”Så funkar Sverige” korta informativa program om rättigheter, skyldigheter, demokrati osv i vårt samhälle. ”Nåt måste göras” handlar om flyktingsituationen i Sverige och vill visa på positiva lösningar bland annat från ett projekt i Norrköping. ”Moderland” en dokumentär om jakten på den misstänkte terroristen som utförde bombdådet i Paris där spåren ledde till svenska Boliden, där en oskyldig flykting blev huvudmisstänkt. Filmen tar upp hur det gått för honom nu och hur vi skulle reagera i en flyktingsituation.

Svenska med Mahmoud Bitar https://digitalpedagogik.se/urserie/196842 

Mahmoud Bitar ska med hjälp av sin kompis Simon lära sig svenska genom att göra olika vardagliga aktiviteter. Det kan handla om att fika, köpa kläder eller att handla på ett apotek. Syftet är att lära ut enkla ord som man har nytta av i vardagen. Mahmoud Bitar gjorde sig känd på sociala medier när han dokumenterade sin flykt från Syrien.

Textad på svenska, 25 avsnitt ca 2-3 min

Mobbning

Berätta för mig  https://digitalpedagogik.se/urserie/199267  4-6

Rodde går i sexan och när jobbiga saker händer så pratar han med storasyster Julia. Rodde berättar om grupptryck, mobbing och rädslor. Vad ska man göra när man får reda på att någon blir mobbad? Hur ska man skydda sig från grupptryck? Och vad gör man när en vän känner sig utanför kompisgruppen? En dramaserie som är tänkt att användas som diskussionsunderlag för frågeställningar om mobbning, utsatthet och grupptryck.

Textad på svenska, 5 avsnitt på ca 10 min

 

Kommande

Kommande program som UR vill pusha för lite extra för är ”Programmera mera” denna gången kommer de bli 8 avsnitt för År 4-6, Karin Nygårds fortsätter som programledare även denna gång.

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order@mediapoolen.se
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
info@mediapoolen.se
mediapoolen.se

Share This