Nationalismen – på gott och ont

Nationalism som uttryck har kommit att symbolisera och representera våld, rasism och fascism i vissa läger. Men är det en rättvis beskrivning av verkligheten och är all nationalism av ondo?

Nationalism som uttryck har kommit att symbolisera och representera våld, rasism och fascism i vissa läger. Men är det en rättvis beskrivning av verkligheten och är all nationalism av ondo? Med nedslag i både vår historia och vår samtid, beskriver historieprofessor Ulf Zander olika typer av nationalism och vad den eventuellt får för konsekvenser för våra liv. Från en bred och folklig nationalism när vi hejar på Zlatan eller när norrmännen firar sitt 17 maj, till en frammanad främlingsfientlighet och hat mot dem som representerar en annan kultur eller en annan folkgrupp.

Relaterade resurser

Tema Ideologier

I tema Ideologier har vi valt att fokusera på de vanligaste politiska ideologierna, dels de klassiska ideologierna från 1700-talet och framåt, dels de ideologier som framförallt uppstått under 1900-talet tex ekologism, feminism och populism.

Är jag svensk?

Humor blandas med allvar för att på ett konkret sätt möjliggöra en diskussion om ett komplext ämne. I filmen berörs flera olika synsätt på vad ”svenskhet” kan vara och vad det finns för olika värderingar kring vem och vad som anses svenskt.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This