Min tornedalska historia

Tornedalingarna är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Följ med på 14-åriga Johannes resa när han söker svar om sitt tornedalska ursprung. Varför kan inte han och hans föräldrar meänkieli? Och varför bytte de efternamnet till ett mer svenskklingande namn?

 

Tornedalingarna är en av Sveriges fem nationella minoriteter. De hamnade på den svenska sidan när Sverige förlorade Finland till ryssarna 1809. Meänkieli, som tornedalsfinskan kallas idag, talas nästan bara av den äldre generationen.

Johannes är 14 år och bor i Stockholm. Han har precis fått veta att han har rötter i Tornedalen och vill ta reda på mer om tornedalingarnas liv i Sverige. Varför kan inte han och hans föräldrar meänkieli? Och varför bytte de efternamnet till ett mer svenskklingande namn?

Relaterade resurser

Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Tema med material om nationella minoriteter. Nationella minoriteter kallas de etniska minoritetsfolk som har bott i Sverige i hundratals år och har en långvarig språk- och kulturgemenskap. Åk 7-9, Gymnasiet.

Hur gör man för att rädda ett folk

En film som berättar om den svenska rasbiologins historia och dess kopplingar till Nazityskland. Herman Lundborg var ledare för världens första statliga rasbiologiska institut i Uppsala 1922 – 1935. Syftet var att ta reda på var i landet det svenska folket var rasmässigt renast. Åk 7-9, Gymnasiet, Vuxenutbildningen.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This