Min judiska historia

14-åriga Rebecka har börjat fundera mer och mer kring sin egen judiska historia. Varför bor hon i Sverige och hur har judar i Sverige haft det under historien? Genom sin egen släktresa kastas hon tillbaka till 1700-talet då judar levde under “Judereglementet”, som styrde deras liv med järnhand. 

 

 

Judarna är en av Sveriges fem nationella minoriteter. De har kommit i olika omgångar och från olika platser i världen. 14-åriga Rebecka har börjat fundera mer och mer kring sin egen historia. Varför bor hon i Sverige och hur har judar i Sverige haft det under historien? Genom sin egen släktresa kastas hon tillbaka till 1700-talet då judar levde under “Judereglementet”, som styrde deras liv med järnhand. Och i Sverige idag kan det faktiskt vara svårt att bära sin davidsstjärna öppet.

Relaterade resurser

Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Tema med material om nationella minoriteter. Nationella minoriteter kallas de etniska minoritetsfolk som har bott i Sverige i hundratals år och har en långvarig språk- och kulturgemenskap. Åk 7-9, Gymnasiet.

Hur gör man för att rädda ett folk

En film som berättar om den svenska rasbiologins historia och dess kopplingar till Nazityskland. Herman Lundborg var ledare för världens första statliga rasbiologiska institut i Uppsala 1922 – 1935. Syftet var att ta reda på var i landet det svenska folket var rasmässigt renast. Åk 7-9, Gymnasiet, Vuxenutbildningen.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This