Lea - byns drottning

Det är sommar i den trötta lilla orten och tioåriga Lea tycker att tjejerna har förändrats och blivit ganska tråkiga. Hon vill hellre vara med några av killarna som har kojor, flottar och hittar på halvgalna saker. Problemet är bara att inga tjejer får vara med i killarnas gäng.

 

Lea är så uttråkad, sommarlovet har precis börjat och hon har inget att göra. Ja inget roligt att göra. Hon tycker det är skittråkigt att prata killar, kläder, smink och annat värdelöst som tjejerna i hennes klass verkar tycka är det viktigaste som finns. Varför finns det ingen som vill hitta på något kul och spännande längre? Så av en tillfällighet råkar hon få syn på killgänget, som släpar på en stor metalltunna, och så en till. Lea cyklar efter för att se vad som pågår. En flotte är vad killarna har byggt, dessutom har de en trädkoja också. När de åkt iväg hoppar Lea upp på flotten, det här är vad hon vill syssla med bygga, leka och busa. Men killarna kommer på henne och en tjej kan ju inte vara med i gänget. Fast hon är ju inte som de andra tjejerna så hon får en chans att bevisa sitt mod och sin “duglighet”. Nu kan sommaren börja på riktigt.

 

  • Speltid : 01:07:00
  • Förlag : Swedish Film
  • Nivå : 4-6
  • Ämne : Värdegrund
  • Ämnesord : Könsroller och jämställdhet

Relaterade resurser

Tema Genus

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema Genus om könsroller och att våga vara sig själv. På TV, film och i tidningar möter vi ofta ganska traditionella uppfattningar om vad som är manligt och kvinnligt. Varför är det så? Vilka har mest makt, killar eller tjejer? Och vad händer om en kille får vara tjej för en dag?

Krig

Malte flyttar till Skåne med sin ensamstående mamma, och hamnar mitt i händelsernas centrum då han träffar två rivaliserande gäng på gården. Mira och Omar härskar över var sin gård med strikta regler och lagar som håller konflikten i balans.  Malte vet allt om historiska slag och spelteori och hamnar genast i centrum mellan de två gängen. Nu eskalerar bråket till en helt ny nivå. Hur långt är barnen beredda att gå? Är det verkligen krig de vill ha? 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This