Jätten

Rikard, autistisk och gravt missbildad, skiljdes vid födseln från sin mor. Nu, 30 år senare, är han övertygad om att få henne tillbaka om han bara vinner de Nordiska mästerskapen i boule.

Jätten

Rikard är autistisk och gravt missbildad. Han bor på ett gruppboende och boule är hans stora intresse. Tillsammans med bästa vännen och tränaren Roland trotsar han sin sköra hälsa, mobbning och motgångar – och siktar mot ett guld i de Nordiska Mästerskapen i boule.

Rikard skiljdes från sin mamma vid födseln på grund av hennes psykiska ohälsa. Modern lever isolerad i sin lägenhet med sin vita papegoja. Efter Rikards förlossning drabbades hon av en psykos och all mänsklig kontakt sker genom dörrspringan till bostaden. Rikards och mammans band till varandra är en röd tråd genom filmen. På en vägg har hon foton och olika tidningsurklipp på Rikard från hans boulespel. Rikard söker upp henne och de möts genom brevinkastet till hennes lägenhet. Kanske kan han med hjälp av sin talang få med sig en pokal att visa upp, och efter 30 år få henne tillbaka?

Filmen belyser mobbning och vänskap och hur det kan kännas att vara annorlunda. Rikards deltagande i Tre Kulor och de Nordiska Mästerskapen blir satt på spel och han får hitta nya vägar för att komma vidare. Vi får se kraften i att fortsätta kämpa mot våra drömmar och inte lyssna på en dömande omgivning – och hur två vänner kan stötta varandra mot den större gruppen.

Regissören Johannes Nyholm har berättat att han fick inspiration till filmen från barndomen, där han i feberdrömmar fick känslan av att vara främling i sin egen kropp. Filmen är både dokumentär och konstnärlig med drömlika scener med en stor jätte som vandrar över landskapen. Rikard är liten och utsatt utanför gruppbostadens familjära miljö. Jätten fungerar som en sagolik symbol för hans inre styrkor.

Jätten är rekommenderad från årskurs 8.

Relaterade resurser

PK-mannen

Musse Hasselvall ska ta reda på hur personer med normbrytande funktionsvariation blir bemötta i samhället. Han besöker Förbundet unga rörelsehindrade och ordförande Björn Kellerman Häll berättar för Musse vilka ord och begrepp han bör använda och vilka frågor han bör undvika att ställa. Musse möter Samsey Saine för att prata om hans upplevelser av att leva med en funktionsnedsättning. Dessutom förklarar forskaren Christine Bylund vad funktionsnormen är och vad som kan hända om man inte passar in i den.

Se PK-mannen i Digital Pedagogik

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This