I Genetikens namn

I Genetikens namn

Forskare har i många år på olika sätt sökt efter satt att kartlägga våra gener och DNA – i syfte att förbättra egenskaper, eller undvika “icke önskvärda” sådana. Med tiden har det blivit svårt att veta vad som är fakta och myt bland de upptäckter som gjorts. Vissa teorier lever kvar idag – trots att de kommer från 50-talet..

 

 

I Genetikens namn

Enkla lösningar har alltid lockat människan. Att kunna förutse om ett barn kommer välja kriminalitet, hamna i fattigdom eller råka ut för psykisk ohälsa genom att studera dess gener skulle vara idealiskt anser en del inom vetenskapen. Att dela upp människor i raser, klasser och beteenden på grund av våra gener blir till en farlig lek som tyvärr många forskare fortfarande försöker få oss att acceptera som en vetenskapligt bevisad sanning. Myterna florerar ständigt i grumliga vatten, där t.ex. påståenden som att svarta, latinamerikaner och kvinnor är mindre intelligenta än vita män. Samt att ditt liv redan är förutbestämt den dagen du föds.
Men vi människor är så mycket mer komplexa och fantastiska än vårt nedärvda DNA.

Åk 7-9, Gymnasiet

 

Relaterade resurser

Tema Hälsa & Genetik

Detta temat handlar om våra gener och hur dessa kan påverka hur vi mår. Hur stor inverkan har våra anlag på oss?

Min genetiska upptäcktsresa

Följ med vetenskapsjournalisten Lone Frank när hon undersöker människans genetiska arv och hur det påverkar psyke och beteende. Lone genomgår ett personlighetstest och resultatet överraskar henne inte. Hon känner igen sig själv i beskrivningen och vill förändra det hon inte är nöjd med. Hon träffar forskare och professorer som berättar om sin forskning och ger nya perspektiv på frågan: “Varför är jag som jag är?” Själv är Lone biolog och övertygad om att förklaringen finns i våra biologiska förutsättningar, i vår hjärna och våra gener.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This