Harry Martinson

“För ett författarskap som fångar daggdroppen och speglar kosmos”. Så löd motiveringen när Harry Martinson fick Nobelpriset i litteratur. Från sockenbarn i det gamla fattigsverige till prisad författare. En berättelse om Harry Martinsons kontrastfulla liv som startade en majdag 1904 i Blekinge. Barndomens rotlöshet kom att färga både hans författarskap och nomadaktiga livsstil som vuxen.

 

Harry Martinsons liv fick en tuff start. Författaren som fick Nobelpriset i litteratur och en plats i den Svenska Akademien för sin förmåga att trollbinda sina läsare med sin poesi och fantasi levde under den tidiga barndomen med en våldsam men ofta frånvarande far. När även hans hans mor övergav Harry och hans syskon för ett liv i Nordamerika, började livet som sockenbarn och flackandet mellan olika fosterfamiljer.

Skolan fick stor betydelse för Harry som läste allt han kom åt, och den vänliga läraren blev en trygghet i den annars hårda miljön. Drömmarna om att ge sig ut till havs växte och efter flera försök kom han, som 16-åring iväg. Resorna avlöste sedan varandra för den rastlösa Martinson som alltsedan föredrog ett nomadliknande liv. Trots livet på luffen träffade han sedan kärleken i författarkollegan Moa Martinson.

Relaterade resurser

Litterära epoker i Sverige: Romantiken

Tema Litterära epoker i Sverige: Romantiken behandlar den svenska litterära epoken romantiken och hur den gestaltade sig i Sverige.

Bang och världshistorien

Bang (Barbro Alving) var vår mest berömda krigskorrespondent genom tiderna, internationellt känd som en av de två kvinnliga krigskorrespondenterna under spanska inbördeskriget 1936-37. Hon blev ensamstående mamma 1938 då det närmast var tabu att vara det. Hon skildrade Hitlers och Mussolinis triumftåg med ovanlig satir. Hon var bisexuell och levde sedan 1940 tillsammans med sin 12 år äldre livskamrat.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This