Härifrån till hållbarheten: rättvisa

För att ett samhälle ska vara hållbart måste det också vara rättvist. Men vilket land kan säga sig var det? Timimie Märak är samisk aktivist och kritisk till gruvdriften på samisk renbetesmark. Hon beskriver motsättningar mellan vinstintresse och jobbmöjligheter, och samernas rättigheter och traditioner. En konflikt som går igen på många andra platser på jorden.

 

 

Härifrån till hållbarheten är en serie om miljö och hållbarhet. I det här avsnittet får vi möta poeten och aktivisten Timimie Märak. Hon är kritisk till gruvdriften på samisk renbetesmark och beskriver motsättningar mellan samernas rättigheter och traditioner, och arbetstillfällen och vinstintresse.

Relaterade resurser

Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Tema med material om nationella minoriteter. Nationella minoriteter kallas de etniska minoritetsfolk som har bott i Sverige i hundratals år och har en långvarig språk- och kulturgemenskap. Åk 7-9, Gymnasiet.

Hur gör man för att rädda ett folk

En film som berättar om den svenska rasbiologins historia och dess kopplingar till Nazityskland. Herman Lundborg var ledare för världens första statliga rasbiologiska institut i Uppsala 1922 – 1935. Syftet var att ta reda på var i landet det svenska folket var rasmässigt renast. Åk 7-9, Gymnasiet, Vuxenutbildningen.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This