Nya filmer
Nytt från Solfilm, Hamark och Kunskap & Upplevelse
Admin, Mediapoolen

5 December 2016

Här har vi samlat de nya filmer som inkommit under de senaste 30 dagarna. Här finns allt från Babblarna för förskolan till Turist för våra äldre tittare.

catwalk_web_1

Catwalk
Några av Ellas klasskompisar är upptagna av mode och selfies och plötsligt vill Ella ha nya kläder. Hennes föräldrar förstår inte varför hon vill klä sig dyrt istället för praktiskt. En träffsäker och viktig liten film om identitet, mode och grupptillhörighet. https://www.digitalpedagogik.se/film/197845318

 

den_fjarde_kungenDen fjärde kungen
Precis som de andra tre visa konungarna, försöker Mazzel, den fjärde Kungen, och hans trogna kamel Chamberlin följa en stjärna till den lilla staden Betlehem. Men deras färd kantas av faror, omvägar och förseningar. Varje gång de verkar vara på rätt väg, möter de någon i behov av hjälp, vilket försenar dem om och om igen. I en konstant konflikt med sig själv, sliten mellan sitt samvete och viljan att utföra sin plikt, skänker den fjärde kungen bort all sin tid och alla sina dyrbara gåvor? Hans resa ter sig än mer oändlig. En animerad julberättelse av Ted Sieger. Berättare: Henric Holmberg.

https://www.digitalpedagogik.se/film/1221439080

 

Det borde finnas regler
Mia och Mirjam är 14 år och bor i en håla där inte mycket händer. De är inte särskilt vuxna men övar på att bli det. Mirjam tjuvstartar med att få ihop det med en äldre man som säger att han älskar henne. Mia har en pappa som dricker lite för mycket. Det är tur att de både har varandra och sin supersmarta kompis Karl.

https://www.digitalpedagogik.se/film/803589711

Girlhood
Marieme bor i en parisisk förort. Hon måste ta hand om sina småsyskon, hjälpa mamma på jobbet och hon kontrolleras av sin storebror. I skolan ligger hon efter. När hon träffar Lady, Adiatou och Fily föds tanken på frigörelse. Hon skaffar sig en ny stil, byter namn och hoppar av plugget för att bli en i gänget. Vinnare av Bronshästen på Stockholm Film Festival 2014. Filmfotografen Crystel Fournier fick även festivalens pris för bästa filmfoto. Rekommederas från årskurs 9. Väl att se filmen otextad eller med svensk text. https://www.digitalpedagogik.se/film/1976849203

 

svaart_att_sova_04Imse& Vimse The movie
Imse och Vimse är två spindlar. Imse får syn på en söt flugflicka som han gärna vill äta upp. Men hon blir räddad av Vimse för han blir istället lite kär.

https://www.digitalpedagogik.se/film/461371284

 

Krigets barn
Komona är fjorton år och lever i ett krigshärjade område söder om Sahara. Hon berättar historien om sitt liv för det ofödda barnet i sin mage. Historien börjar när Komona som tolvåring blir kidnappad av rebeller. De upptäcker att hon har känslig intuition och hon blir upphöjd till häxa, en position som är farlig i ett vidskepligt samhälle som är i upplösning.

https://www.digitalpedagogik.se/film/1753687172

Light fly, Fly high
Thulasi är kastlös. Hon vill inte bära sari, har inget matlagningsintresse och hon vill aldrig bli någons fru. Hon vill bli någon av egen kraft. En boxare. Hon har ett år på sig att uppfylla sin dröm – att vinna en boxningsturnering i flugvikt och därmed få ett jobb och bli oberoende. Hon beskriver sig själv som en ”one woman army”. Hon vågar säga det hon menar och gå sin egen väg. Modigt nog i ett land som Indien. – I ringen är jag fri, säger Thulasi. Thulasi är en stor talang, men hon är också beroende av hjälpen från ordföranden för boxningsförbundet. Det är han som bestämmer vem som får åka på tävling och om du vinner så kräver han betalning för att du ska få diplomet du behöver för att söka jobb. Och du betalar med pengar – eller med din kropp. …

https://www.digitalpedagogik.se/film/1159082883

Maskernas kung
Wang är illusionist som till fullo behärskar den gamla kinesiska tekniken med att snabbt skifta ansiktsmasker och livnär sig på att resa runt på marknader och utföra sina maskkonster. Han bor ensam i en liten husbåt och som enda sällskap har han en liten apa. När hans egen son blev sjuk och dog förlorade han inte bara sin ögonsten utan också möjligheten att föra vidare masktekniken. Den kan av hävd bara föras vidare från far till son. Wang bestämmer sig för att adoptera en pojke och börjar söka på marknaden där barn till fattiga översvämningsdrabbade familjer är till salu. Det visar sig mest vara flickor som är till salu, men plötsligt står där en pojke och ropar farfar. Wang betalar ett högt pris för att få honom. En lycklig tid följer, Wang och ……..

https://www.digitalpedagogik.se/film/859173470

Molly Monster

Molly Monster är ett litet monster som bor i monsterland med sina monsterföräldrar och sin bästa vän Edison, som är en mekanisk leksak. Mollys uppförande är inte så monsterlikt som hennes föräldrar förväntat sig, men det gör inte så mycket för de inser att hon kommer att växa upp ändå, eller kanske inte, vilket de också tycker är helt okej. Molly bryr sig inte särskilt hon heller, för hon har fullt upp med undersöka vad det innebär att vara ett monster i en monstruös värld.
https://www.digitalpedagogik.se/film/1592384995

Rainbow
Tioåriga Pari och hennes yngre bror Chotu är oskiljaktiga. De har bara varandra och hand i hand, bokstavligen, möter de världen. De är alltid tillsammans, och även om de gnabbas är deras kärlek oövervinnerlig. Barnens föräldrar är döda och de bor hos en släkting som inte förmår ta hand om dem, än mindre samla ihop pengar till en ögonoperation åt Chotu, som är blind. Men Pari har lovat sin bror att han ska kunna se innan han fyller nio år och hon har inte tid att vänta på mirakel. En dag får Pari syn på en filmposter med Shah Rukh Khan och hon bestämmer sig för att han är rätt man att hjälpa hennes bror. Hon får reda .

https://www.digitalpedagogik.se/film/853798397

Sport kids: Chikara- sumobrottarens son
Tioårige japanske Chikara är sumobrottare, en av de bästa i sin klubb. Han är son till en före detta professionell sumomästare, så förväntningarna på honom är höga. Chikaras pappa arbetar mycket och deras enda tid tillsammans är när de tränar sumobrottning. Därför är det viktigt för Chikara att göra bra ifrån sig. Det stora årliga sumomästerskapet närmar sig och det betyder allt för Chikara att vinna och göra sin far stolt.

https://www.digitalpedagogik.se/film/659938609

 

Svenskjävel
Dino drömmer om ett annat liv och lämnar den svenska landsorten för att söka lyckan i ett nyrikt Oslo. Hon fastnar i en rundgång av tillfälliga jobb, pengabrist och hårt festande. Men så bryter hon armen och får tillfällig anställning som barnflicka hos en norsk medelklassfamilj. Under några kvava sommarveckor hamnar hon i ett triangeldrama och tvingas stå upp för sina känslor och sin framtid. Ronnie Sandahls skarpögda regidebut belönades med Gold Hugo i Chicago, kritikerpriset i Zürich och bästa film i Lübeck. Bianca Kronlöf gör en strålande filmdebut och belönades med pris för bästa skådespelare i Les Arcs!
https://www.digitalpedagogik.se/film/1091878231

 

Taikon
Ett djupgående porträtt av en av våra mest älskade författare och debattörer. De självbiografiska böckerna om Katitzi gjorde Katarina Taikon till en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. En mindre känd sida av Taikons arbete är den kamp hon förde för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige under 1960- och 70-talen. Genom unika bilder får vi följa ett fascinerande livsöde som gjorde ett tydligt avtryck på Sverige under åren då folkhemmet växte fram och en grupp lämnades utanför – romerna. Journalisterna och författarna Lawen Mothadi och Gellert Tamas har med ett gediget arkivmaterial i botten skapat ett personporträtt som är lika angeläget som berörande. Från årskurs 9.

https://www.digitalpedagogik.se/film/1577800579

Tjuvheder
När Minna, som redan befinner sig i samhällets marginaler, förlorar sin lägenhet ser hon ingen annan utväg än att lura pengar av en langare. När hon flyr träffar hon Katja som tar med henne till en illegal bosättning. Här skapar de sig en dräglig tillvaro och hittar något de båda har saknat länge – gemenskap. Men Minnas förflutna vägrar att lämna dem ifred. Tjuvheder vann Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll, bästa manuskript, bästa klipp, bästa kostym och bästa scenografi.

https://www.digitalpedagogik.se/film/1102500174

 

Turist
En familj åker till Alperna för att tillbringa tid tillsammans och åka skidor. Solen skiner och underlaget är perfekt, men en lavin vänder upp och ner på det hela. Pappa Tomas reagerar instinktivt i en nära-döden-upplevelse och springer ifrån fru och barn. Katastrofen uteblir, men familjen är likväl offer. Familjen tvingas att ifrågasätta sina roller, pappa Tomas i synnerhet. Semesterns sista dagar blir en prövning för äktenskapet och Tomas startar en kamp att återerövra sin status som familjefader.

https://www.digitalpedagogik.se/film/850131808
Två dagar, en natt
När Sandra kommer tillbaka till jobbet efter en sjukskrivning för depression får hon veta att hon inte längre behövs. Kollegorna har fått välja om de vill ha en bonus eller låta henne komma tillbaka. Sandra lyckas förmå ledningen att genomföra en omröstning. Nu har hon två dagar och en natt på sig att övertyga sina arbetskamrater att offra sina bonusar så att hon kan få behålla sitt jobb.
https://www.digitalpedagogik.se/film/1669785405

 

Även de döda har ett namn
2010 attackerades Ship to Gaza av israelisk armé för att de försökt bryta blockaden mot Gaza. På internationellt vatten bordades skeppen av tungt beväpnade soldater och nio personer dödades. 2011 bestämmer de sig för att göra ett nytt försök, men blir tillbakahållna i sina respektive hamnar i Medelhavet där Israel med hjälp av USA saboterar deras avfärd. Filmaren Bo Harringer följer barnläkaren Henry Ascher i hans förberedelser inför resan, som trots farorna och sina barns invändningar vägrar ge vika för sin övertygelse om projektets nödvändighet. I den svenska besättningen möter vi även Mattias Gardell och …. https://www.digitalpedagogik.se/film/314734226

 

Giraffada
Giraffada är ett hjärtevärmande drama om veterinären Yacine och hans tioårige son Ziad som med minimala resurser försöker sköta om djuren på Qalqilya Zoo på Västbanken. Ziad har ett särskilkt gott öga till de två girafferna och när en av dem dör i en israelisk raketattack blir han förkrossad. Förkrossad blir även den andra giraffen som slutar äta och snart också riskerar att dö. Den enda lösningen är att hitta en ny partner till giraffen, och den enda kandidaten finns förstås på andra sidan muren. https://www.digitalpedagogik.se/film/396869709

Blå är den varmaste färgen
Sextonåriga Adèle är ung, oskuldsfull och inte helt säker på vad hon vill göra av sitt liv. När hon träffar Emma, en punkig tjej med blått hår och starka åsikter, öppnas hennes ögon för kärleken och för frigörelse. De två inleder ett förhållande som utforskas in i minsta detalj av en kamera som aldrig viker undan, allra minst i de vågade sexscenerna. Du kan välja att se filmen otextad eller med svensk text.
https://www.digitalpedagogik.se/film/1783960680

4 Minuter om
4 minuter om Arkimedes & Flytvasten
4 minuter om Bakterier & Virus
4 minuter om Djurens Kamouflage
4 minuter om GPS
4 minuter om Gråt
4 minuter om Kompassen
4 minuter om Lasern
4 minuter om Nysningar
4 minuter om Regnbågar
4 minuter om Speglar

 

Alperna
Om du har rest med flyg, tåg eller bil till södra Europa någon gång, har du säkert sett de majestätiska berg som tillsammans utgör Alperna. Här ligger Europas högsta berg, men här finns såväl byar som städer, människor och djur, och ett rikt växtliv som man kanske inte i första hand förknippar med bergslandskap. Häng med så kan vi lära oss mer om denna mäktiga del av Europa som sträcker sig över åtta länder.
https://www.digitalpedagogik.se/film/1265493037
Arabien
Arabien är en film om ett område med en unik kultur, en historia full av äventyr, en miljö med extrema utmaningar och ett starkt troende folk. Följ med på denna fantastiska resa till en världsdel fyllt av mystik, följ med på en karavan med kameler, dyk ner i Röda Havets fantastiska värld, upptäck ruinerna av en försvunnen stad och möt de unga araber som kommer att vara med och forma framtiden.
https://www.digitalpedagogik.se/film/181433527

 

Babblarna
Dans filmer  –  Kort filmer –  Musikvideos – Språklekar
Filmen om Babblarna är riktigt efterlängtad av småbarnsföräldrar. Den bjuder på kortfilmer, musikvideor, språklek och medryckande dans. Riktigt härlig och lustfylld musikalisk underhållning och språkutveckling för småttingar! Filmen har ett varierat innehåll med både animerat och filmat material. Den innehåller självklart ett par av favoriterna från Youtube som extra bonus, men det allra mesta är helt http://www.babblarna.se/ https://www.digitalpedagogik.se/serie/2575
Bävern
Bortsett från oss människor, förändrar bävrar miljön runt omkring sig betydligt mer än någon annan varelse i naturen. De jobbar nästan dygnet runt med att söka efter mat, bygga hyddor eller dammar. I den här filmen får vi följa en bäverfamilj på nära håll och deras mödosamma resa för att hitta en bra plats att bygga bo och bilda familj.

https://www.digitalpedagogik.se/film/1129163493

 

Korta avsnitt ur Jesus liv
Historien om Jesus från Nasaret är tidernas största berättelse. Franco Zeffirellis mästerverk om den lika mänsklige som helige Jesus – från födseln till den gudomliga uppståndelsen – är ett storslaget äventyr, direkt baserat på Nya Testamentet.
Vi presenterar nu 12 korta filmer ur Jesu liv från Nya testamentet. De tolv filmerna är alla hämtade från Franco Zeffirellis 6 h långa spelfilm. I ett unikt avtal med rättighetsinnehavaren har vi fått tillstånd att bryta ut 12 viktiga händelser ur Jesu liv som vi nu tillgängliggör för er.

Johannes döparen döper Jesus
Jesus möter simon Petrus
Maria Magdalena
Vem säger ni att jag är
Jesus predikar i templet
Barrabas
Jesus botar en blind man
Nattvardens instiftande
Jeses inför stora rådet
Pontus Pilatus
Korsfästelsen
Jesus återuppstår

https://www.digitalpedagogik.se/serie/2576

 

Destination Rymden
Sedan förra århundradets senare del har människa slungat sig genom rymden, gått på månen och levt flera månader i rymden.Inom en nära framtid kommer vår outtröttliga nyfikenhet ta oss långt bortom Jordens yta till en annan värld. Spänn fast er för nästa stora språng ut i rymden. Nästa stop är Mars! Handledning finns endast på engelska.

https://www.digitalpedagogik.se/film/269580916

 

Färskvatten – Vårt viktigaste livsmedel
När du öppnar kranen för att dricka vatten, borsta tänderna, tvätta bilen eller ta ett dopp i poolen använder du färskt dricksvatten. Vatten är vårt viktigaste livsmedel, utan vatten skulle allt liv på jorden dö ut.Därför måste vi vara ytterst försiktiga med hur vi använder vårt vatten. I den här filmen får vi veta mer om vårt vatten och vad vi kan göra för att vara mer sparsamma. I handledningen hittar du koppling till LGR11. Filmen är lämplig från 9 år.

https://www.digitalpedagogik.se/film/2119294310

 

Jag, Van Gogh
Jag, Van Gogh är en film om Vincent van Goghs korta, intensiva och dramatiska liv, som visar resan fram till hans stora konstnärskap.I filmen möter vi de miljöer som inspirerade till några av världens absolut främsta konstverk och de platser där han levde och verkade. Med IMAX kvalitet blir konstupplevelsen större än någonsin tidigare med penseldrag och målningar som nästan känns levande. Lämplig från 9 år.
https://www.digitalpedagogik.se/film/743279949

 

Sea Rex
Häng med på äventyret som tar oss från ett modernt akvarium till Tria, Jura och Krita perioderna. Hur fann man det första fossilet och vad innebar upptäckten för vår syn på evolutionen? Genom filmen Sea Rex, En resa till en förhistorisk värld, får du möjlighet att på nära håll uppleva haven och dess invånare såsom det kan ha sett ut för ca 75 miljoner år sedan. En miljö som har många olikheter med dagens, men också många likheter. FRÅN 9 ÅR.

https://www.digitalpedagogik.se/film/81111897

 

Sverige – Ett invandrarland
Sverige har alltid varit ett invandrar-land under långa perioder. Egentligen är alla svenskar ättlingar till immigranter som sökt sig hit i olika vågor sedan inlandsisen började dra bort från landet för mer än 10 000 år sedan.Invandringen har förvandlat Sverige och gjort det till ett mer mångkulturellt land än någonsin tidigare. Idag är 1,6 miljoner svenskar, omkring 16 procent av befolkningen, födda utomlands. Rekommenderas från skolår 6.

https://www.digitalpedagogik.se/film/81111898

 

Året var 1964
Minns du året 1964? Sovjets ledare Nikita Chrusjtjov är på besök i Sverige och ror ekan på Harpsund med statsminister Tage Erlander. Det rullar mer än en och en halv miljon bilar på vägarna och bilprovningen drar igång, frivilligt till en början. Vi på Saltkråkan syns i TV-rutan för första gången inspelad i färg men sänd i svart-vitt för färg-tv ligger fortfarande några år framåt i tiden.

https://www.digitalpedagogik.se/film/1221982109

 

Året var 1965
Det är på ett sätt ungdomarnas år – 1965. Det är de som syns mest på gator och torg och protesterar mot USA:s krig i Vietnam, och också de som bråkar med polisen under Hötorgskravallerna i slutet av augusti. Rolling Stones kommer till Sverige. Och modsmodet sprider sig över Sverige – till mångas fasa. Den 1 oktober börjar mellanölet säljas i Sverige – i vanliga livsmedelsbutiker. Svensk dokumentär från 2014.

https://www.digitalpedagogik.se/film/1250611260

 

Året var 1966
D et har gått 50 år… Rekordvinter – aldrig har det varit så kallt förut! Bob Dylan besöker Sverige och statsminister Erlander har det knepigt med frågor om bostäder. Vintern som dragit igång mot slutet av 1965 blir rekordkall. I Vouggatjålme i Lappland kryper termometern ner till minus 52,6 grader celsius den 2 februari. Köldrekord för Sverige. Det och mycket annat i en dokumentär av Jonas Fohlin och Kjell Tunegård.

https://www.digitalpedagogik.se/film/81111922

 

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This