Filmtips för 6:e Juni

MEDIAPOOLEN AB

Varför firar vi nationaldagen och hur? När är man svensk, vad är nationalism och vad är Sverige för ett land egentligen? Det finns många frågor att diskutera på Nationaldagen. Klicka på bilderna för att komma till resurserna.

Våra svenska högtider

Sommaren är här – och med den kommer några av årets högtider! Har ni bara ett par minuter över så beskriver det här klippet mat och vanliga traditioner, bland annat kring nationaldagen.

Nivå: Grundskola f-6
Speltid: 2 min och 25 sek
HANDLEDNING

Upptäck Norden – Sverige – geografi & historia

Filmen tar oss med runt i vårt intressanta avlånga land där vi ser olika slags klimat och naturtyper. Vi besöker våra stora städer och betydelsefulla platser i landet. Vi tar oss också tillbaka i tiden och blickar en i en del av Sveriges historia från forntiden och framåt.

Nivå: Grundskola f-6
Speltid: 19 min
HANDLEDNING

Nationalismen på gott och ont

Nationalismen ses generellt som något negativt, ofta förknippat med våld och rasism. Historieprofessor Ulf Zander beskriver olika typer av nationalism genom historien och i samtiden. Är all nationalism av ondo?

Nivå: Grundskola 7-9, gymnasiet
Speltid 14 min

Fatta: Sveriges demokrati

Två unga, nyfikna programledare, Leila och Noah, får i uppdrag att lära sig och tittarna mer om hur Sverige styrs.

Nivå: Grundskola 7-9
Speltid 12-15 min

Gustav Vasa

När vi firar nationaldagen så kommer datumet från kröningen av Sveriges landsfadern Gustav Vasa som kröntes den 6:e juni 1523. Lär er mer om Gustav Vasas liv och reformationen av Sverige.

Nivå: Åk. 4-6
Speltid: 13-19 min
Individuella handledningar till varje avsnitt.

P3 – Historia om Vasa

Gustav Eriksson Vasa – välvillig landsfader eller hänsynslös diktator? Hur gick det till när Gustav Eriksson blev kung Gustav den första av Sverige? Hans resa till toppen krävde en stor portion envishet och mod – men kantades också av våld, tyranni och maktfullkomlighet. Lyssna på P3 Historia för en mycket spännande historielektion.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This