Filmnytt, 2018, Nyheter från film & skola
MEDIAPOOLEN AB
FILMER VT 2018
Mediapoolen kommer från och med januari att fylla på med drygt 1300 titlar från FILM OCH SKOLA samt 250 faktaklipp från EDUKLIPS. På detta sätt vill vi ytterligare bredda elevernas och lärarnas tillgång till rörligt innehåll med hög kvalité och trygghet i att den institutionella upphovsrätten inte kränkts. Här nedan följer några av våra pedagogers nya favoriter inom 26 olika ämnen. Du hittar dem i Digital Pedagogik i januari.

Biologi

Bacillakuten (2015)
fr. 5 år
Bacillakuten är ett underhållande faktaprogram för de mindre barnen om vardagssjukdomar. Vi träffar barn och läkare och lär oss om näsor, snippor och snoppar, vinterkräksjukan, förkylningar, hosta, astma, stukade fötter och ben.

Naturkunskap

Genetikens grunder (2015)
fr. 13 år
Mångfalden bland levande organismer på vår planet är förbluffande och fascinerade. Artrikedomen beror på spontana förändringar i levande varelsers gener. Och förändringarna i, eller genom, en organisms arvsmassa kallas för mutationer.

Fysik

Månen – vår mäktiga tvillingplanet (2014)
fr. 11 år
I fyra miljarder år har månen lyst över jorden, men det tog lång tid innan vetenskapen fick metoderna att ta reda på mer om månen. I brist på konkret kunskap har människan i alla tider fantiserat och spunnit myter om vår närmaste himlakropp, som påverkar livet på jorden i så många avseenden.

Kemi

Vi lär oss om eld (2016)
fr. 7 år
Vad vet du om eld och människans historia? Professor Lunatus ger en överblick som börjar för 1 miljon år sedan, över stenåldern fram till den industriella revolutionen. För att elda behövs brännbart material, värme och syre.

Teknik

Så funkar hydrauliken (2015)
fr. 13 år
Hydraulik har väldigt många användningsområden inom ingenjörskonsten. Tack vare modern hydraulik kom möjligheten att överföra, lagra och styra energi på ett mycket enklare och effektivare sätt än tidigare.er.

Fysik

Klimatförändringen i siffror (2015)
fr. 13 år
0,85 grader, 95 procent och en biljon ton är de tre siffror som behövs för att förklara och kartlägga klimatförändringen, både historiskt såväl som för oss idag och i framtiden. Tre matematiker undersöker klimatförändringar genom att bearbeta insamlad information finner tydliga mönster.

PINNEMAN

En underbar bilderboksklassiker av Julia Donaldson i översättning av Lennart Hellsing har blivit en fantasifull filmsaga för alla åldrar.

 

Geografi

En resa jorden runt (2015)
fr. 7 år
Följ med på en resa runt jorden med Professor Lunatus och besök världsdelar, länder och landskap. Vet du hur kartor används och varför det finns olika färger på en karta och en jordglob?

Religionskunskap

De stora grekiska myterna (2016)
fr. 12 år
Den rika grekiska mytologin har gett upphov till mycket litteratur och film. I den här filmserien stöter vi bland annat på Afrodite, Apollon och Zeus.

Historia

Birka – vikingastaden (2015)
fr. 9 år
Vikingatiden är en mytomspunnen period i historien. Båtburna krigare från Skandinavien for söderut och plundrade i Europa. Samtidigt började hedniska gudar allt eftersom bytas ut mot en kristen tro.

Samhällskunskap

Syrien – en blodig historia (2016)
fr. 15 år
Syrien med sin uråldriga kultur och många folkslag har under årtusenden dominerats av starkare imperier. Dessutom ligger landet i en av världspolitikens mest konfliktrika områden. Dessa är faktorer som ligger till grund för det inbördeskrig som började 2012 och som hittills krävt nära en halv miljon döda.

Ekonomi

Bitcoin – ett experiment (2015)
fr. 13 år
Är Bitcoin framtidens valuta – enklare, billigare, säkrare och snabbare? Eller är det ännu en IT-hype som kommer att försvinna spårlöst om några år?

Svenska

Herr Pinnemans äventyr (2015)
barntillåten
En underbar bilderboksklassiker av Julia Donaldson i översättning av Lennart Hellsing har blivit en fantasifull filmsaga för alla åldrar. Lärarhandledningen visar hur man kan arbeta vidare i svenskan, med både ordlekar och samtal om mod och äventyr.

Engelska

Ozmo (2012)
fr. 8 år
Möt Mike och May och alla andra i en tv-show där allt kan hända! Tecknade figurer, monster och muppar möts i en salig blandning med ett enda mål, att lära ut engelska till yngre.

Spanska

Un paseo por Galicia – Pengar (2015)
fr. 13 år
Följ med till Spanien! I två filmer (med spanskt tal och text) gör Carlos Martinez Garcia ett antal stopp på kända platser i Galicien, och provar även regionens kulinariska utbud.

Psykologi och filosofi

Tänkvärt (2016) – serie
fr. 13 år
Den underhållande serien är producerad av filosofen, historikern och författaren Alain de Botton. De korta programmen och användbara teorierna kan hjälpa oss att bättre förstå oss själva och omvärlden.

Bild

Att vara serietecknare (2016)
fr. 11 år
Hur är det att teckna serier och arbeta som serietecknare? Det får man veta i denna inspirerande film om hur det är att jobba som serieskapare i Sverige.

Slöjd

Hur vi gjorde en fantasyfilm (2015)
fr. 11 år
Filmen visar hur ett gäng kompisar tillsammans gjorde en två timmar lång fantasyfilm utan budget. Följ med bakom kulisserna, och hör om hur de arbetade med de olika stegen i skapandet av en fantasyfilm, från manus, regi, foto, kostym till koreografi.

Musik

De stora kompositörerna – Vivaldi (2009) – serie
fr. 10 år
Serien behandlar de största kompositörerna som världen någonsin sett. Vi får en inblick i deras liv, arbeten och den påverkan som de haft på musikvärlden.

Idrott och hälsa

Karta och orientering (2016)
fr. 10 år
Åt vilket håll ligger de olika väderstrecken? Hur fungerar en kompass? Vet du förresten vad en kompassros är? Lär mer om kartors symboler och skalor i denna film!

Hem- och konsumentkunskap

Grönsaker – från fält till föda (2003)
fr. 11 år
En grönsak kan vara så mycket; stammen, bladet, roten eller till och med blomman på plantan. Men hur går det till från att grönsakerna sås tills de är klara att säljas i grönsaksdisken? Andra delar i serien tar upp material som frukt, vete och blommor. Lärarhandledning finns.

Pedagogiska frågor

(otto) (2015)
fr. 7 år
(otto) är en animerad film som handlar om ensamhet och gemenskap. Den kan vara en bra utgångspunkt för samtal om ensamhet, vänskap och längtan.

Värdegrund

Wallace (2015)
fr. 10 år
Svensk film om pojken Wallace som har hörapparat och ofta känner sig utanför. Han älskar att teckna monster, och en dag vaknar ett av dem till liv…

Allt om årstiderna

Allt om årstiderna – vintern (2016)
fr. 5 år
Allt om årstiderna är en omtyckt serie i fyra delar om ekorren Ella, som upptäcker sin närmiljö. I det här avsnittet har vintern kommit till Norden, där Ella bor. Men varför har vi fyra årstider? Och hur klarar djur och växter av alla förändringar?

Information och media

Hallå Syrien (2016)
fr. 13 år
Hösten 2015 var extrem med miljoner människor på flykt som desperat försökte ta sig till Europa. Många av dem kom från Syrien. Dansk television placerade ett mobilt telefonbås på Köpenhamns centralstation som flyktingarna kunde ringa hem ifrån. Många gånger var detta det första livstecknet för deras familjer. Vad betyder mobiltelefonen för den som är på flykt?

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This