FILMNYTT!

MEDIAPOOLEN AB

FILMER 2018/ 2019

Mediapoolen har drabbats av filmregn och det vill vi ju naturligtvis dela med oss av till dig! Så ta en minut och kolla in alla nyheter i vårt sortiment! Mest faktafilmer men även en och en annan spelfilm. Du hittar allt från programmering till rovdjur och vardagskemi! Bara att välja och vraka! Ha en givande filmstund!

 

 

Fsk

På fest med Håkan och Berit

Håkan, som är en kanin, och Berit, som är en groda, ska ordna en fest. De behöver mat, fixa lekar, plats att duka på och gäster. Hur ska det gå att planera ihop när de är så olika? Man kan tycka olika och vara olika men ändå vara vänner.

F-3

De fyra stora svenska rovdjuren

Nytt avsnitt i serien ” Vi lär oss om..”. Här ger vi oss ut i skogen och träffar våra fyra, stora svenska rovdjur: björnen, vargen, lodjuret och järven. Vi tar reda på hur de lever, äter och vilka egenskaper de har.

F-3

Drömspel

Nicolas mamma arbetar för mycket på sin avhandling. En natt blir hon uppslukad av den och indragen i datorn. För att rädda henne hoppar Nicolas in i sitt dataspel. Så börjar det stora äventyret där han bl.a. möter figurer från sitt spel.

4-6

Cloudboy

Motvilligt tvingas Niilas från Belgien att åka till Sápmi för att tillbringa sommarlovet hos sin mamma och hennes samiska familj. Niilas drar sig undan och längtar hem. Men efter ett tag inser att han är med om det största äventyret i sitt liv!

4-6

Bibelhistorier

I det här avsnittet följer vi hur Mose och israeliterna tågar ut ur Egypten och hur de kommer undan Faraos armé med Guds hjälp.Vi får senare se hur Gud ger Mose de tio budorden och vi går igenom vad varje budord innebär.

4-6

Bildens byggstenar

Genom att använda bildens sju byggstenar kan man bygga upp en bild: linje, färg, form, textur, volym, valör och yta. Genom dessa kunskaper är det lättare att skapa egna bilder och att förstå vad en bild betyder.

4-6

Puberteten

I den här filmen går vi igenom många av de största förändringarna som sker i kroppen under puberteten. Som till exempel hur kroppens utseende förändras, att du får hår på nya ställen och att du tänker mer på sex och kärlek.

7-9

I kill giants

Från Harry Potters producenter kommer här en film med många djup! Tonåringen Barbara är övertygad om att jättar ska invadera staden och tillbringar all tid med att bygga vapen för att bekämpa giganterna!

7-9

Krisberedskap:Sharre och Tobbe

Hur skulle du reagera om det blev strömavbrott och elen var borta i flera dagar? Hur beredd är du på att något allvarligt kan hända i samhället så att viktiga funktioner slås ut? Sharre och Tobbe visar hur man förbereder sig!

7-9

Killarnas- omklädningsrumssnack

I killarnas omklädningsrum ryms mycket. Gemenskap, glädje och svett. Men hur är jargongen? Är stämningen alltid god? Kan det vara lite oskönt ibland och vad kan man i så fall göra åt det?

7-9

Stress- en balansgång

I dagens samhälle blir det allt vanligare att ungdomar känner sig stressade och pressade. Vad händer i kroppen vid stress, varför finns stress och vad ska man egentligen göra för att inte fastna i negativ stress? Det lär du dig i denna film.

7-9

Rättigheter och skyldigheter

Vilka rättigheter och skyldigheter har vi egentligen som medborgare i samhället? Det ska vi ta reda på i den här filmen! Experten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren intervjuas och hjälper oss på vägen.

7-9

Programmering

I filmen Programmering – framtidens språk följer vi vår programledare Lin, som besöker tre personer som alla har en stark koppling till programmering. Förutom en stor mängd kunskap och inspiration får Lin även med sig en kort lektion som ger oss en inblick i hur det ser ut när man programmerar.

4-6

Världens befolkning

I den här filmen ska vi lära oss om världens befolkning; var vi lever, hur vi lever och hur vi tror att det kommer att se ut i framtiden. Vi går igenom hur befolkningsutvecklingen ser ut och varför den ser ut som den gör.

7-9

Kristendomens inriktningar

Den katolska kyrkan är den största kristna kyrkan i världen, med över en miljard anhängare.I den här filmen ska vi titta närmare på viktiga kännetecken hos katolicismen. Vi får till exempel veta vilka ritualer och regler som gäller för katoliker.

7-9

Livets utveckling

I det här avsnittet får vi lära oss om den geologiska tidsskalan – hur var klimatet för en miljard år sedan och vilka levande organismer levde på jorden då? Varför dog egentligen dinosaurierna ut?

7-9

I jakt på ett bättre liv

Vi passerar dem dagligen på Sveriges gator. De har kommit hit från fattiga länder i Europa för att tigga. Men vilka är de? I denna varma regidebut skildrar filmskaparna vardagen bakom rubrikerna och följer kusinerna Denisa och Sara som kämpar för att försörja sina familjer i Rumänien.

7-9, Gymnasiet

Skytten

Filmen handlar om en man som under en kvällspromenad med sin hund försätts i en situation där han konfronteras med sina tidigare handlingar, vilket leder till att han blir medveten om sig själv och sin roll som medmänniska. Filmen kan fungera som diskussionsunderlag om etik, moral och vårt ansvar som medmänniskor.

7-9, Gymnasiet

Induktion

I den här animerade filmen lär vi oss om hur induktion egentligen fungerar. Vi går igenom begrepp som Lorentzkraft, högerhandsregeln, växelspänning och virvelströmsbromsar. Vi lär oss även om hur generatorer och transformatorer fungerar.

7-9, Gymnasiet 

 Jugoslaviska krigen

I den här filmen ska vi lära oss om de fruktansvärda krig som bröt ut i Europa i början av nittiotalet, i det forna Jugoslavien. Vilka var de bakomliggande orsakerna?  Vi lär oss om några av de händelser och personer som spelade en stor roll i konflikterna.

7-9, Gymnasiet

Shock Room

I början av 1960-talet genomförde psykologen Stanley Milgram en serie kontroversiella experiment om lydnad. Syftet var att försöka förstå förintelsen och hur så många människor kunde ställa sig bakom nazisternas antisemitiska ideologi. Nu, mer än femtio år senare, har regissören Kathryn Millard återskapat experimentet.

7-9, Gymnasiet

Frön

Få saker på jorden är så betydelsefulla som våra frön. I ett enda frö kan vi spåra mänsklighetens utveckling, sedan långt tillbaka i tiden. Frön ger oss mat, kläder och råvaror. Med andra ord; de är själva livet och källan till all existens.

7-9, Gymnasiet 

 En flickas framtid

Zabuli Education Center är den första skolan för tjejer i Deh’Subz, en by i landsbygdens Afghanistan. För att hålla skolan igång måste grundaren Razia Jan hantera både hot från talibanerna, ogillande familjemedlemmar och den ångest som vissa flickor har inför sin livssituation.

7-9, Gymnasiet 

Den stora lögnen

“Den stora lögnen” ställer sig frågan hur det kommer sig att Donald Trump kunde vinna presidentvalet i USA 2016. Men den tar oss även längre tillbaka i historien och visar på hur den vita arbetarklassen redan på 1600-talet blev inbillade att tro att de hade mer gemensamt med den vita, rika eliten än med sina svarta jämlikar.

7-9, Gymnasiet

Ava

Filmen följer Ava, en ung tonårig tjej som bor med sin familj i Teheran. Hennes huvudbry är som vilken annan tonårings; vänner, skolan, killar och sin musik. Men när hennes mamma misstänker att hon har ett förhållande med en kille, och till och med tar henne till gynekologen, känner Ava sig kränkt, arg och misstrodd.

7-9, Gymnasiet 

 DNA- från gen till protein

Visste du att ritningen för kroppens proteiner ligger lagrad i arvsmassan, i vårt DNA? I den här filmen tittar vi på hur DNA är uppbyggt och framför allt hur processen går till när kroppen skapar proteiner utifrån informationen i vårt DNA.

7-9, Gymnasiet 

Kemi i vardagen

Vi tvättar händerna, rengör vattenkokaren, eller tar bort en fläck från en duk – utan att tänka närmare på det. Vi tar för givet att medlen vi använder fungerar som de ska. Men hur fungerar de egentligen?

7-9, Gymnasiet 

Kolonialismen

Under flera sekel kolonialiserades stora delar av världen utav europeiska stormakter. I den här filmen ska vi lära oss om kolonialismens tidsålder. Vi går framför allt igenom hur koloniernas befrielse gick till.

ÄNNU MER NYTT!

Listan med nyheter fortsätter!

 

Årskurs F-3

Kompisverkstan

I Kompisverkstan får man bra tips på hur man är en bra kompis, vad man skall göra om någon pratar illa om ens vän och vad skillnaden är att skratta med någon istället för åt någon! Lättförståeligt om värdegrund!

Årskurs F-3, 4-6

Våra nordiska sagoberättare: Astrid Lindgren

Hur gick det till när Astrid Ericsson blev Astrid Lindgren, en världskänd barnboksförfattare? Hur kom sagan om Pippi Långstrump till? I den här filmen ska vi få se Astrids barndomshem, och lära oss mer om Astrids liv. Och vi får höra Astrid själv läsa stycken ur sina berättelser!

Årskurs F-3, 4-6

Bibelhistorier: Jesus liv

I den här animerade filmen får vi lära oss om Jesus. Vi får veta varför Jesus föddes i ett stall och varför Jesus familj fick fly på grund av Kung Herodes. Sedan följer vi Jesus när han får reda på att han är Guds son och när han som vuxen börjar predika för människor om Gud.

Årskurs 4-6

Vikingarnas tid

Slutet av järnåldern kallas för vikingatiden. Den varade ungefär från år 800 till år 1050. Vikingarnas handelsresor och erövringar startade en händelsekedja som förändrade världen – och som fortfarande fascinerar oss!

Årskurs 4-6, 7-9

Livets utveckling: Evolutionen och Darwin

I det här avsnittet tittar vi närmare på Charles Darwin – vem var han och varför är han viktig för förståelsen av livets utveckling? Vi undersöker vad evolution är för något och vad det naturliga urvalet innebär.

Årskurs 4-6, 7-9

De fem världsreligionerna- en överblick

Genom att studera exempel från hela världen ska vi lära oss vad religion är och vilken funktion den har. Vi undersöker hur religioner uttrycker och bär upp de kulturer som de är en del av. Vi går till exempel igenom ritualer, högtider, heliga platser och symboler.

Årskurs 4-6, 7-9

Digerdöden

I den här filmen ska vi få lära oss om den värsta pestepidemin i Europas historia, digerdöden. Vi undersöker var sjukdomen kom ifrån, hur den spred sig och vad det var som orsakade den. Vi lär oss också vilka konsekvenser pesten medförde för det medeltida samhället.

Årskurs 4-6, 7-9

Östersjön

Visste du att Östersjön är världens största hav med bräckt vatten? I den här filmen ska vi lära oss varför, och vad bräckt vatten är för något. Vi diskuterar miljöpåverkan och vilken inverkan föroreningar har på Östersjöns situation. Vi lär oss även om några av de djur- och växtarter som vi kan hitta i Östersjön!

Årskurs 4-6, 7-9

Vi lär oss om: Blötdjur

Snäckor, musslor och bläckfiskar verkar kanske väldigt olika varandra, men de är alla blötdjur! I den här filmen ska vi undersöka blötdjuren. Vi går igenom hur de ser ut utanpå och inuti, hur de förökar sig och vilka egenskaper de har.

Årskurs 4-6, 7-9

Svenska rovfåglar och ugglor

Hökfåglar, falkar och ugglor finns på nästan alla kontinenter. I den här filmen ska vi lära oss om deras egenskaper, hur de ser ut och hur de jagar. Vi får också komma in i deras bon och se hur ungarna har det!  Till sist tittar vi på vilka hot som finns mot våra svenska rovfåglar och ugglor.

Årskurs 4-6, 7-9

Region Medelhavet

I den här filmen kommer du att lära dig mer om Medelhavsregionen. Vi går igenom regionens geografi, natur och biologi, historia och mycket mer! Vi lär oss om medelhavsklimat, var den subtropiska zonen finns och vad maquis är för något.

Årskurs 4-6, 7-9

Mi Mundial- hemmalaget

För att förverkliga sina drömmar och hjälpa sin familj ur fattigdom tar 13-årige Tito chansen – han lämnar sitt hem i en småstad i Uruguay för att värvas av ett av de bästa ungdomsfotbollslagen. ilmen är baserad på före detta proffsspelaren Daniel Baldis roman “Mi Mundial”, som också är filmens originaltitel.

Årskurs 7-9

Amazonas: Hot och utmaningar

I den här filmen reser vi till Amazonas och träffar Héctor Vargas som visar och berättar om hur hans hemmiljö i regnskogen har förändrats av all industri och exploatering. Visste du att en fjärdedel av alla läkemedel som vi använder härstammar från arter i regnskogen? Och att skogens träd bidrar till att dämpa klimatförändringarna?

Årskurs 7-9

Amazonas: Hållbar utveckling

Regnskogar är oerhört viktiga för vår planet. Men det finns alltid en konflikt – mellan behovet av att bevara de viktiga ekosystemen och behovet av att sälja skogens resurser för att få inkomster. Så hur ska man hitta en balans mellan de två konkurrerande behoven?

Årskurs 7-9, Gymnasiet

Kristendomens inriktningar: Ortodoxa kyrkor

I den här filmen ska vi lära oss mer om de ortodoxa kyrkornas gemensamma drag och traditioner. Till skillnad från den katolska kyrkan finns inte en enda ortodox kyrka med en högste ledare. Istället finns det olika ortodoxa kyrkor i olika länder – som tillsammans utgör en andlig gemenskap.

Årskurs 7-9, Gymnasiet

Israel- Palestinakonflikten

I den här filmen ska vi undersöka Israel-Palestinakonflikten. Vi går igenom viktiga historiska hållpunkter och händelser, samt får insikt i varför konflikten är så svår att lösa. Vi kommer att lära oss begrepp som sionism, sexdagarskriget, intifada, bosättning, PLO och Hamas.

Årskurs 7-9, Gymnasiet

Naturgas

Naturgas täcker omkring 20 procent av världens energibehov. Men vad är egentligen naturgas och hur utvinner vi den? Det ska vi undersöka i den här filmen. Vi lär oss vad naturgas består av och hur den har bildats under miljontals år.

Årskurs 7-9, Gymnasiet

Robotar och AI- framtidens arbetsmarknad

Vi befinner oss mitt i en ny industriell revolution. Automatiseringen gör att människor i ett ökande tempo byts ut mot mjukvaror, algoritmer och intelligenta robotar. Men runt om i världen kämpar arbetare för att behålla sina jobb. Hur konkurrerar man med något som aldrig är trött eller besvärligt?

Årskurs 7-9, Gymnasiet

Sharre och Tobbe- om spelmissbruk

Många ungdomar hamnar idag på online-casino och bettingsajter. Hur vet man om man är beroende av att spela om pengar och hur kan man ta sig ur ett beroende? Programledarna Sharre och Tobbe träffar Philip som berättar om när han blev spelberoende i gymnasiet.

Årskurs 7-9, Gymnasiet

Världens modigaste flickor

När skolorna i Tanzania har lov börjar säsongen för könsstympning. Trots att det är olagligt stympas tusentals unga flickor varje år, med förödande resultat. Med risk för sina liv tvingas barn som 12-åriga Rosie fly från sina familjer för att undgå det livsfarliga ingreppet.

Gymnasiet

Hållbar turism- hur man reser mer hållbart

I den här filmen ska vi lära oss om hur vårt resande påverkar omvärlden samt undersöka begreppet hållbar turism. Hur kan vi resa mer hållbart? Vad kan vi tänka på när vi reser? Vi träffar representanter från resebranschen, sakkunniga inom samhällsfrågor, samt vanliga resenärer som berättar hur de tänker kring sitt resande.

Gymnasiet

Sovjetunionen- uppgång och fall

I den här filmen går vi igenom hela Sovjetunionens historia, från 1922 fram till 1991. Genom andra världskriget och det kalla kriget lär vi oss om ledare som Vladimir Lenin, Josef Stalin och Nikita Chrusjtjov. Vi går igenom händelser som Moskvarättegångarna, Kubakrisen och Pragvåren.

Gymnasiet

Anotes ark

Stilla havs-nationen Kiribati är en av de mest avlägsna platser på jorden, och långt ifrån det moderna samhället. Ändå är det ett av de första länderna som måste ta sig an problemen med klimatförändringarna: Vad händer när ditt land försvinner ned i havet? Spännande dokumentär!

Gymnasiet

Vad ska folk säga?

Sextonåriga Nisha bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon strikt familjens pakistanska traditioner, men med sina vänner lever hon ett vanligt norskt tonårsliv. När hennes pappa kommer på henne med att ha en pojkvän, skickas hon till Pakistan – ett land där hon aldrig tidigare varit.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Det vill säga att vi garanterar resurser som är utvalda och kvalitetssäkrade,
presenterat på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order(a)mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
info(a)mediapoolen.se

Postadress

Gustav Adolfs gata 36
541 45 Skövde

Share This