FILMKALENDERN


Filmtips för högtider, speciella dagar

och aktuella händelser

filmforskolan_badgeFoto: Shaon Chakraborty, ur filmen Förvaret

AKTUELLT     LÄS EN FILM     FILMKALENDERN      SKAPANDE     SPRÅK     SO     NO     FILMVERKTYG     SKOLBIO     DVD     IDROTT & HÄLSA     ALLA

15 januari – Martin Luther King-dagen

Filmen belyser myterna, ger den historiska bakgrunden och berättar om människor som drabbats på olika sätt ”i genetikens namn”. Filmen ger exempel från USA, men många av idéerna känns igen från dagens högerextremistiska resonemang.

 

Alabamas guvernör George Wallace använde sin framskjutna position till att elda på rasmotsättningarna i hela södern, medan medborgarrättsledaren pastor Martin Luther King predikade om behovet att konfrontera trångsyntheten till varje pris.
Nivå: Grundskola 4-6, Grundskola 7-9, Gymnasieskola27 januari – 
Förintelsens minnesdag

Mycket spännade och välgjort drama som handlar om vänskapens band mellan två tolvåriga pojkar i Nederländerna under andra världskriget!

Hur kunde det hända? Det är en av frågorna man ställer sig om dåtidens nazityskland! Die Welle är filmen som genom ett experiment i en skola skulle få eleverna att förstå dessa frågor. Hur det gick? Helt snett

Mångbottnad berättelse från andra världskrigets Tyskland. Tioåriga Liesel lämnas till en fosterfamilj. På vägen dit dör brodern och med svårighet börjar hon sitt nya liv hos familjen Hubermann i en småstad i Bayern.

6 februari – Samernas nationaldag

Samer

Läraren Johan ska ha en lektion om samer. Han reser därför norrut, hem till Nils-Anders och Evelina som är samer. De lär honom om samernas historia, kultur och hur samer lever idag. Vi åker skoter, besöker en kåta,  och får veta hur renskötsel fungerar.
Nivå: Grundskola 4-6, Grundskola 7-9
HANDLEDNING

(Del 6 av 10). Från de finländska skogarna tar sig Holger och Mortensen till Nordkap, allra längst upp i norr, precis som gåtan sa. På den arktiska tundran träffar de några samer som flyttar renar. Under en jojk ser Holger syner att det är till Svalbard de ska bege sig. Är det där som Mary Dianas mamma har gömt skatten? Med hjälp av guldet som Mortensen vaskade fram köper de en båt för att korsa Barents hav.
Nivå: Grundskola 4-6
HANDLEDNING

Vi berättar om hur det går till när samerna sköter om sina renar och vad de har dem till, hur de samlar in dem med helikopter och hur de märker sin kalv. Det samiska språket är helt annorlunda och har ingenting gemensamt med det svenska. Till och med samer kan ha svårt att förstå olika dialekter. Dessutom berättar vi om hur det är att vara samisk tjej med nitarmband i storstan.14 februari – Alla hjärtans dag

En ung svart förortskille (Driss) blir personlig assistent till en rik, ensam, förlamad vit aristokrat (Phillip). Trots det omaka parets kontroverser och omgivningens skeptiska inställning, uppstår en oväntad stark vänskap vilket förvånar alla. De två visar sig ha mycket att lära av varandra. Driss energi och livsglädje smittar av sig på Phillip och Phillip lär Driss en hel del om vett och etikett. Tillsammans upptäcker de nya saker i livet trots att många tror att de inte skulle ha någonting gemensamt. Medryckande och rolig.
Nivå: Grundskola 7-9, Gym, Vux

Zarafa är ett animerat filmäventyr inspirerat av den verkliga händelsen då en giraffunge på 1800-talet fraktades som kunglig present från Sudan till Frankrike. Det är en spännande och gripande berättelse om vänskap, frihet och mod. Filmens visuella kraft kan locka till fördjupning i hur man arbetar med animationen som filmform, men den reser också viktiga frågor om europeisk kolonialisering, slavhandel och rasism ur ett samtida och historiskt perspektiv.
Nivå: Grundskola 1-3
HANDLEDNING21 februari – Internationella dagen för modersmål 

Pinos dagbok

Pinos dagbok finns på massor av olika språk. Klicka på länken (rubriken Pinos dagobok) för att komma till en sökning på programmen i Digital Pedagogik. Välj sedan önskat språk bland filtren för att hitta det modersmål som ni letar efter.
Nivå: Förskola

TIPS: För dig som är modersmålslärare i ett språk med få filmer i modersmålet kan det vara en bra idé att utgå ifrån språkfiltret snarare än att skriva in sökord. Och istället genom att använda de andra filtren t.ex. ålder filtrera fram vilka program som finns tillgängliga.

8 mars – Internationella kvinnodagen

Flickorna och kvinnornas historia

Var finns kvinnorna i historien? Visst måste det finnas fler intressanta flickor och kvinnor än vad vi kan läsa i våra historieböcker? Med den här serien inleder vi en vandring på 1000 år där vi följer flickornas och kvinnornas historia. Olika och annorlunda livsöden i en tid då kvinnor inte hade möjlighet att bestämma över sig själva. En film som kan inspirera undervisningen och tar upp genusperspektivet!
Nivå: Grundskola 4-6, Grundskola 7-9, Gymnasieskola
Handledningar finns till respektive avsnitt.


Suffragette

Utifrån kvinnorna på ett tvätteri i sekelskiftets London skildrar den brittiska filmen Suffragette en dramatisk tid i kvinnorörelsens historia. Centralpersonen Maud genomgår en omvälvande förändring när hon dras in striden för kvinnlig rösträtt. Suffragette skildrar vanmakten när orden tar slut och våld ter sig som enda vägen även när det kräver stora offer. Filmen utgör en utmärkt utgångspunkt för samtal om jämställdhet, aktivism och demokrati.
Nivå: Grundskola 7-9, Gymnasieskola, Vuxenutbildning
HANDLEDNING


Mustang

Mustang är en film om motstånd, systerskap och frigörelse. I centrum står fem systrar i en turkisk by vid Svarta havet starkt präglad av hederskultur.Efter att ha agerat i familjens tycke osedligt börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. En film som tematiserar det ständigt högaktuella ämnet om unga kvinnors rätt att bestämma över sina liv, kroppar och sin sexualitet.
Nivå: Grundskola 7-9, Gymnasieskola
HANDLEDNING14 mars – Matematikens dag 

Katten, musen, tiotusen

Säsong 1. En busig mus vill leka med en katt som mycket hellre vill sova. Musen tänker på ett tal eller en form, men katten verkar inte vilja gissa trots alla ledtrådar han får. Musen berättar sagor där talet eller formen på något sätt har en framträdande roll. I programmen ingår också animationer och inslag där barn utför olika tester och experiment som har med matematik i vardagen att göra.
Nivå: Förskola
HANDLEDNING


Hur jag började hata matte

Finns det någon mening med att lära sig matte i skolan? Har man verkligen nytta av det i sitt vardagliga liv? Och varför är det så tråkigt?Det här är frågor som filmskaparen Olivier Peyon bestämt sig för att äntligen få svar på. Genom att besöka några av vår tids stora matematikhjärnor, som Fields Medal-vinnaren Cedric Villani, hedgefond-gurun James Simons och franska historikern Jean Dhombres, undersöker han grundligt detta tungviktsämne för att hitta och förstå den egentliga meningen med matematik.
Nivå: Gymnasieskola, Vuxenutbildning
HANDLEDNING17 mars – Grammatikdagen

Grammatikbolaget

Säsong 1. Möt Mats på lagret, Britt-Inger i receptionen och ordkonstnären Peter när de hittar nya och enkla sätt att förstå grammatiska termer och ordklasser. På Grammatikbolaget visar vi hur roligt och enkelt det är med grammatik – och hur man både kan sjunga och prata om grammatik på ett annorlunda sätt. Eller som Britt-Inger brukar säga: “Ingen panik, det är bara grammatik!”
Nivå: Grundskola 4-6
HANDLEDNING
HANDLEDNING


Orka plugga : tips inför uppsatsen

Det är svårt att förbereda sig inför en uppsats på samma sätt som till ett prov. Det finns dock några saker som är bra att tänka på, fundera till exempel på vem mottagaren är och anpassa språket därefter. Om det känns trögt att komma igång går det bra att vänta med inledningen till slutet. Kom också ihåg att hålla dig till den röda tråden och variera språket.
Nivå: Grundskola 7-9

2 april – Internationella barnboksdagen

Lässugen

Sexåriga Amanda är ensam hemma och klarar det mesta på egen hand – utom att läsa högt för sig själv. Med en väldig kraft sugs en vuxen in och landar med dunder och brak i Amandas knallgula soffa. Lässtunden kan börja! Några som hamnar i soffan är Eva Röse, Özz Nûjen, Ulla Skoog och Niklas Strömstedt, och de läser varsin bilderbok för Amanda. Serien riktar sig till barn i förskolan och deras föräldrar. Med en kombination av vuxna stjärnor och medryckande berättelser ska föräldrar inspireras till högläsning och upptäcka glädjen i att läsa tillsammans med sina barn.
Nivå: Förskola

H.C. Andersen

Den här filmen skildrar Hans Christian Andersens liv, hans verk samt arvet efter en av vår tids mest betydelsefulla barnboksförfattare. Från en barndom kantad av mobbning och utanförskap till att vid sin död ha blommat ut till en etablerad författare som skrev allt från sagor, romaner, dikter till pjäser. I filmen får vi följa med hem till H.C . Andersens barndomshem i Odense där vi bland annat får provligga hans gamla säng. Vi dyker också ned i några av författarens mest berömda historier och försöker reda ut varför han till exempel skrev en saga om en rolig, men knäpp kejsare som vandrade omkring naken på stadens gator.
Nivå: Grundskola 4-6, Grundskola 7-9, Gymnasieskola
HANDLEDNING8 april – Romernas internationella dag

Romernas historia

Det har funnits romer i Sverige i mer än 500 år, trots det har de aldrig betraktats som svenskar. De är en mer eller mindre bortglömd del av den svenska historien. Idag möter vi romer på gator och torg som ber om pengar. Varför har det blivit så? Varför har vi svenskar haft så svårt att accepetera romernas kultur och historia?
Nivå: Grundskola 4-6, Grundskola 7-9, Gymnasieskola, Högskola och Universitet, Vuxenutbildning


Taikon

Ett djupgående porträtt av en av våra mest älskade författare och debattörer. De självbiografiska böckerna om Katitzi gjorde Katarina Taikon till en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. En mindre känd sida av Taikons arbete är den kamp hon förde för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige under 1960- och 70-talen. Genom unika bilder får vi följa ett fascinerande livsöde som gjorde ett tydligt avtryck på Sverige under åren då folkhemmet växte fram och en grupp lämnades utanför – romerna. Journalisterna och författarna Lawen Mothadi och Gellert Tamas har med ett gediget arkivmaterial i botten skapat ett personporträtt som är lika angeläget som berörande.
Nivå: Grundskola 7-9, Gymnasieskola, Vuxenutbildning
HANDLEDNING

 13 april – Skärtorsdag / Påsktid

Årets högtider och traditioner – Våren

När på året infaller högtiderna och traditionerna i Sverige? Hur firar vi dem? Varför gör vi som vi gör? Varifrån kommer Sveriges högtider och traditioner? Den här delen – VÅREN ,handlar om tiden från Fastlagen, över Påsken och fram till Första maj.
Nivå: Grundskola F-3, Grundskola 4-6, Grundskola 7-9, Gymnasieskola, Vuxenutbildning
HANDLEDNING

9:e maj Europadagen

Vårt Europa

Svenskproducerade översiktsfilmer som tar pulsen på Europa och lär oss vad som kännetecknar de olika delarna.
Nivå: 4-6, 7-9

Europas regioner

I denna serie får vi en översikt över några av Europas länder såsom Polen, Tjeckien, Ungern, Österrike, Schweiz, Slovakien, Tyskland, Lichtenstein, Balkanländerna, Portugal, Spanien, Italien och Grekland.
Nivå: 4-6, 7-9

 

17 Maj – Norges nationaldag

Världens länder i korthet- Norden : Norge

I den här korta filmen ska vi få uppleva svindlande fjäll och djupa fjordar. Vi gör ett stopp i huvudstaden Oslo, lär oss vad Hurtigruten är för något och besöker Europas djupaste sjö! Vi tittar även närmare på bl.a. politiken, religionen och ekonomin i Norge.
Nivå: 4-6, 7-9

Upptäck Norden – Norge – Geografi och historia ( del 1 )

Norge är känt för sin storslagna natur med hav, berg och midnattssol. Vi tittar närmare på de olika kulturlandskapen som finns här med fjordar, skogar, glaciärer och Norges atlantkust. De flesta av Norges fem miljoner människor bor i städer vid kusten. Atlanten påverkar klimatet och Norge är ett av de regnigaste länderna i Europa på grund av atlantvindar som möter bergskedjan Skanderna. Vi besöker ögruppen Lofoten och ser valar och isbjörnar. Sverige och Norge delar mycket av sin historia, landet var länge i union med Danmark för att sedan bli en union med Sverige. Filmen går igenom de viktigaste milstolparna i landets historia.
Nivå: 4-6, 7-9

 

18 Maj – Förskolans dag

Malin och den makalösa manicken

Malin har byggt Manicken men där är något som fattas. manicken har ingen aning om vad känslor är. När Malin skall förklara tar hon hjälp av barnen. De riktiga experterna. Serien riktar sig till barn i åldern 5-6 år. Även yngre barn kan titta på den men utgå från deras ålder när ni samtalar om vad ni sett. Det viktigaste är att ni har tid att följa upp efteråt och fånga upp barnens funderingar.

Serien består av sex avsnitt där varje avsnitt behandlar en känsla såsom glädje, ilska, rädsla, skam, sorg och empati.
Nivå: Förskolan, förskoleklass

 

21 Maj – Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling

Trevligt folk

Som första afrikanska lag någonsin har Somalia precis anmält sig till bandy-VM. De unga spelarna bor dock inte i Somalia. De bor i Borlänge. Och ingen av dem har någonsin stått på ett par skridskor. VM i Sibirien börjar om sex månader. Någon tycks ha tänkt väldigt långt utanför boxen.
Nivå: 7-9, gymnasiet

Muren

Med fara för sitt liv klättrar Omar varje dag över den 8 meter höga separationsmuren. Inget ska få hindra honom från att träffa sin flickvän som bor på andra sidan av Västbanken. På nätterna riskerar han återigen livet då han utför attentat mot ockupationsmaktens militär. En farlig lek med döden som resulterar i att han arresteras och tvingas bli angivare åt israelerna. Men kan han verkligen förråda den sak han slåss för- och sina närmaste vänner?
Nivå: Gymnasiet

6:e juni Sveriges nationaldag

Sveriges nationaldag

Fram till 1983 hade Sverige – i motsats till många andra länder – ingen nationaldag.Vi firade visserligen svenska flaggans dag, men någon riktig nationaldag var det inte och vi hade heller inte ledigt från jobbet. Men fr o m 1983 uppgraderades flaggdagen till nationaldag och 2005 blev den en röd dag i almanackan. Men varför just den 6:e juni?
Nivå: 4-6


6:e juni D-dagen

Andra världskriget, Fokus : Europa del 2

I del två följer vi hur Tyskland kapitulerar inför Sovjet och hur de allierade segrar i Nordafrika. Vi får även följa utvecklingen under D-dagen med de allierades landstigning i Frankrike samt hur Paris befriades från den tyska ockupationen. Slutligen tar filmen med oss igenom Sovjets motoffensiv, förintelsen, Tysklands slutliga besegring och Nürnbergprocessen.
Nivå: 7-9


23:e juni Midsommarafton

Världens fest – i Sverige : Min midsommar

Om ett svenskt midsommarfirande. Vi följer med elvaåriga Nathalie när hon reser till sin mormor och morfar i den lilla byn Backa i Dalarna för att fira midsommar.
Nivå: 4-6

 

27:e juli Gå på styltor-dagen

Tripp, Trapp, Träd : Styltor

Tripp och Trapp hittar styltor som de tar sig över sjön med. Bakom dörren i Träd mattetrollar barnen med långa och korta saker. I fågelholken sjunger koltrasten Kol-Erik en sång om stora och små saker som rimmar. I biografen visas en dokumentärfilm om Maya som ska gå till frisören för första gången. Bokfågeln berättar godnattsagan “Didi och Gogo” av Anna Höglund.
Nivå: Förskola


29:e juli Internationella tigerdagen

Allt om djur : Tigern

Tara är en två år gammal tiger och nästan fullvuxen. Hon bor i Indiens Ranthambhore nationalpark i ett område som hon delar med sin mamma och pappa. Vi följer Taras vardag på slätten med jakt och mysiga tupplurar, men även många faror. Då tigern anses som mycket farlig, försöker ibland andra djur att döda dem medan de är unga. Serien är producerad av brittiska BBC I serien Allt om Djur finns flera program om olika djur.
Nivå: F-3, 4-6

 

8:e augusti Kräftpremiär / 17:e augusti Suströmmingspremiär

Kräftor och surströmming

Följ med familjen Liljegren på kräftfiske i Ätran och se hur det går till. Filmen berättar också om hur kräftor åts förr i tiden och avslutas med ett kräftkalas i augusti. Den tredje torsdagen i augusti är det surströmmingspremiär. Men det börjar redan i april, då man tar upp den strömming som tre månader senare är klar att ätas. Förutom surströmmingstillverkning får vi också veta något om bakgrunden.
Nivå: 4-6


16:e augusti Berätta ett skämt-dagen

Kom Ketchup : Rolig historia

Lagen tävlar i att berätta roliga historier. Visst är det skönt att kunna dra en riktigt bra vits – men hur gör man egentligen?
Nivå: F-3

 

26:e augusti Jämställdhetsdagen

Rebellen – Om jämställdhet

Rebellerna Axel, Elsa, Tove och Alfredo får ett konstigt brev. Där står det att de ska byta om till vita kläder och vänta på tant Åke… I tant Åkes laboratorium experimenterar de med smink, kläder, trollspön och verktyg och undersöker vad som gör en kille till kille och en tjej till tjej. Varför måste tjejer och killar vara så olika?
Nivå: 4-6

3:e september Svampens dag

Vi lär oss om : Svampar

Svamparna är varken växter eller djur, utan tillhör ett eget rike. Denna film tar upp svamparnas kännetecken och uppbyggnad samt viktiga funktioner både i naturen och för oss människor. Genom tydliga animationer och fina bilder gör vi en djupdykning ner i svamparnas värld. Vi lär oss mer om bl.a. mycel, mykorrhiza, lavar, jästsvamp och mögelsvamp, samt vad man ska tänka på när man är ute och plockar svamp.
Nivå: F-3, 4-6, 7-9


Skrutt samlar höst : Svamp

Den lilla samlaren Skrutt bor under en förskoletrapp. Nu är det höst och Skrutt letar efter natursaker. Vad kan man samla då? Jo, svamp förstås! Berättarröst: Vanna Rosenberg.
Nivå: Förskola

 

15 saker du inte visste om : Svampar

Läran om svampar kallas mykologi. I filmen visas hur svampar kan användas för allt möjligt – från förpackningar till medicin.

 


8:e september Internationella läskunnighetsdagen

Världens språk : Läskunnighet och ekonomi

Hur påverkar läskunnigheten ett lands ekonomiska utveckling? Utan läskunnighet ingen utbildning, inte heller någon användning av datorer vare sig för kommunikation eller kunskapsinhämtning. Läskunnighet påverkar dessutom vår förmåga att tänka abstrakt och vårt kritiska tänkande. I Europa är läskunnigheten i stort sett 100 % om man bortser från Portugal, Grekland och de före detta jugoslaviska länderna. Både Portugal och Grekland befinner sig i akut ekonomisk kris. I Portugal fanns länge en tradition att äldsta dottern inte gick i skolan utan stannade hemma och tog hand om familjen. Det ledde till att det skapades en stor grupp av analfabeter. Idag lever inte den här traditionen vidare, men Portugal har ändå stora problem med läskunnighet. 7 % av befolkningen är analfabeter.
Nivå: Gymnasie, Lärarfortbildning


10:e september Världsdagen för teckenspråk

Ture – Teckenspråk

Möt Ture i femton språkutvecklande sketcher på teckenspråk. Ture bor i ett soprum där han skapat sig ett hem av saker han hittat där. Ture älskar återvinning. När soporna kommer nedfarande genom sopnedkastet är Ture där, redo att skapa nya grejer av det han hittar i soppåsarna. Och eftersom folk slänger saker hela tiden blir det nya smarta uppfinningar i varje avsnitt.
Nivå: F-3


Teckenspråk är inte hela världen, men…

Teckenspråk kan användas till mycket; det går att spela teater på teckenspråk, skriva poesi och att prata med andra där det talade språket inte hörs. Vi träffar några personer som berättar om sitt förhållande till teckenspråket.
Nivå: 7-9, Gymnasie

13:e september Programmerardagen

Programmerardagen är instiftad som en hyllning till alla programmerare därute! Dagen infaller alltid dag 256 på året. Självklart har vi material för att du skall kunna utbilda framtidens programmerare:

Lektion Programmering:

Eleverna får lära sig att använda tjänsten Scratch och får utföra ett eget projekt i Scratch.

 Programmera mera

Karin Nygårds pratar mer internet och programmering med barn i 11-årsåldern. Fokus är att sätta in programmering i ett sammanhang, snarare än att lära ut programmeringsspråk.

 

16:e september Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet

Växthuseffekten och hål i ozonlagret

Vi går in på djupet och undersöker fysiska och kemiska aspekter av växthuseffekten samt ozonlagret. Vad döljer sig bakom de här fenomenen?
Nivå: 7-9, Gymnasie

Klimatresan

Programledare Özz Nûjen och miljöforskare Fredrik Hedenus hur alla människor kan göra klimatskillnad genom små förändringar i mat-, konsumtion- och resvanor.

 

21:e september Internationella fredsdagen

FN – För fred i världen

En inspirerande och informativ introduktionsfilm till Förenta Nationerna. Vi träffar en FN-soldat, en ungdomsrepresentant i FN:s Generalförsamling och en ung FN-amassadör.
Nivå: 7-9, Gymnasie

Krig och fred

En påkostad, mycket bra ny BBC-serie efter Tolstojs världsberömda roman.En episk berättelse om de tre aristokratiska ungdomarna Natasha, Pierre och Andrei och deras hopp och framtidstro. Men Napoleons invasion av Ryssland för med sig krossade hjärtan, förödelse och död. Allt förändras för alltid.

 

24:e september Dövas dag

Familjen Belier

I familjen Bélier är alla döva förutom 16-åriga Paula, som tar hand om alla utom sig själv. Hon fungerar som föräldrarnas språkrör i vardagslivet och är oumbärlig för familjen. Vad hennes föräldrar inte vet är att dottern har en fantastisk talang för sång vilket Paulas musiklärare snart upptäcker. Han övertygar Paula att ställa upp i en audition utlyst av Radio France i Paris som kan leda till att hon kommer in på sina drömmars musikutbildning. Paula ställs nu inför sitt livs svåraste val – att stanna kvar hos sin familj eller uppfylla sina drömmar. Familjen Bélier är en äkta feelgood-film om att bli vuxen och våga ta det första steget samt som förälder att våga släppa taget.
Nivå: 7-9, Gymnasie

 

27:e september Skolmjölkens dag

Med på jobbet : Hos bonden

Vad gör en bonde på jobbet? Naomi följer med bonden Katarina under en dag på bondgården. Katarina visar ladugården med korna och förklarar hur kossorna mjölkar sig själva med en mjölkrobot. Naomi hjälper Katarina att mata kalvarna i hagen och undrar om Katarina städar åt korna varje dag.
Nivå: Förskola


Kor

Kalle gör en utflykt till Peter, mjölkbonde i närheten av Eskilstuna. Peter har 40 kor, som mjölkas två gånger per dag, året om. Han har också massor av kvigor och kalvar. Får han en tjurkalv, säljer han till en granne, som föder köttdjur. På sommaren, när korna går ute äter dom gräs. På vintern får de ensilage eller hö. Mjölk och kött är nyttig för oss, så nog kan man säga, att kon är vårt viktigaste husdjur.
Nivå: F-3, 4-6, 7-9

 

5:e oktober Internationella dagen för lärare

Lärlabbet

Säsong 1. För lärare, med lärare, av lärare. Tanken med serien är att den ska bidra till reflektion och handlingskraft hos pedagoger kring lärandeprocesser och visa att det ständigt finns möjligheter till yrkesutveckling.
Nivå: Lärarfortbildning


Friare kan ingen vara

Vad är fritidshemmens och fritidspedagogernas roll? Och vad går det informella lärandet ut på? Genom att besöka sju fritidshem på olika platser i Sverige får vi se en mängd exempel på hur de fria eftermiddagstimmarna på fritidshemmen kan fyllas med mening. Det är i fritidshemmet den sociala kompetensen utvecklas, den kompetens som mer och mer efterfrågas när vuxenlivet börjar och konkurrensen mellan individerna startar. Men vi ser också hur den tid under dagen som kallas för “skolsamverkan” kan omhänderhas av fritidspedagogerna själva. Fritidspedagogerna har nämligen en egen pedagogisk uppgift som de själva råder över, planerar för och delar med sig av till skolans övriga pedagoger. Förutom de dokumentära inslagen ges pedagogiska, fackliga och akademiska fördjupningar av lärarutbildare, utbildningsstrateger, fackliga företrädare och forskare.
Nivå: Lärarfortbildning

 

11:e oktober Internationella flickdagen 

Instiftad av FN 2011 med syfte att uppmärksamma flickor i särskilt utsatta situationer!

Malala- vägen till Nobels fredspris

Malala Yousafzai blev snabbt en förebild för miljoner flickor efter att ha stått upp gentemot talibaner för sin egen och andra flickors rätt till utbildning. Den 9 oktober 2012 sköts hon i huvud och nacke av talibantrogna. Attentatet inträffade efter att hon vägrat lyda ett förbud för flickor att gå i skolan.  Hennes vänner, Shazia and Kainat, blev också skadade i samma attack, men till skillnad från Malala blev de kvar i Swatdalen under ständigt polisskydd.

Svarta rosor och en röd klänning

Varje år faller hundratals indiska kvinnor offer för syraattacker, ett brott som lämnar bestående och livslånga ärr. Men många av de drabbade vittnar om att det är de sociala konsekvenserna som är allra värst. I Indien arbetar organisationen Stop Acid Attacks sedan 2013 med att hjälpa kvinnor som utsatts – samtidigt som man försöker förbättra rättsprocesserna för de drabbade och få ett förbud mot syraförsäljning.

 

14:e oktober Världsdagen för synskadade

Mellan raderna : Böcker för blinda – Maria Beskow

Hur läser man böcker om man är blind? Det finns böcker där bokstäverna och bilderna går att känna på med fingrarna. Det kallas för taktila bilderböcker och vi träffar Maria Beskow, som är en av få i Sverige som arbetar med att göra sådana böcker. Det är ganska ett ganska pilligt arbete att få taktila böcker riktigt bra, man måste använda många olika material för att få bilderna att kännas rätt och vara duktig på att klippa och klistra. Vi får se när Maria tillverkar en bok för blinda barn och får tips på hur man kan göra en taktil bok riktigt bra.
Nivå: F-3

En dag med : Wendela

Vi möter Wendela som är tio år och blind sedan födseln. Hennes största intresse är musik och hon har sjungit och spelat piano i nästan hela sitt liv. I höst ska hon börja i Adolf Fredriks musikskola i Stockholm. Wendela ser fram emot att börja på sin nya skola, men vet att hon kommer att sakna de gamla klasskompisarna och sin snälla fröken.
Nivå: 4-6

 

14:e oktober Musikens dag

Musiken har landat

Längre bort än vad man kan se med blotta ögat och höra med blotta örat finns en tyst planet utan musik. Och trots att invånarna på planeten Tyst är musikinstrument har det faktiskt aldrig funnits någon musik där – förrän nu! När en not en dag landar på planeten smyger sig musiken sakta men säkert in i instrumentens tillvaro tills nästan allt svänger. I programmen, som till stor del är animerade, får vi lära oss musikens olika moment och byggstenar genom enkla vardagsdilemman. Varje program har ett musikbegrepp som tema som även tas upp i den specialskrivna musiken.
Nivå: Förskola


Våra musikinstrument

“Våra musikinstrument” är en serie musikprogram för barn som presenterar nio olika musikinstrument. I varje program presenteras ett instrument och vilka musikaliska sammanhang det förekommer. Programmen handlar om följande musikinstrument: 1. Saxofon 2. Dragspel 3. Gitarr 4. Valthorn 5. Piano 6. Cello 7. Flöjt 8. Fiol (violin) 9. Trumpet.
Nivå: F-3, 4-6


HipHopskola

Vi följer tolvåringarna Herta och Patrik som ska göra en egen hiphoplåt. Till sin hjälp har de Tom Piha från gruppen Fjärde Världen, eller Max Peezay som han kallar sig som soloartist. Herta och Patrik träffar också andra svenska hiphopartister som berättar hur de gör sina låtar.
Nivå: 4-6


Roxette diaries

En film av Jonas Åkerlund om Sveriges största musikexport på 80-90 talet – Roxette! För Roxette hände allt (och mer) mellan åren 1986 och 1995. Hundratals timmar film spelades in under de magiska åren och ambitionen var att fånga ”allt”. Följ med in i studion, backstage, på repetitioner och på konserter. Det här är de privata hemvideorna med Per Gessle och Marie Fredriksson.
Nivå: 4-6, 7-9

 

24:e oktober FN-dagen

FN För fred i världen

En inspirerande och informativ introduktionsfilm till Förenta Nationerna. Vi träffar en FN-soldat, en ungdomsrepresentant i FN:s Generalförsamling och en ung FN-amassadör. Åk 7-9, gymnasiet

 

Mänskliga rättigheter – Om allas lika värde

Vi ska titta närmare på mänskliga rättigheter. Med leranimationer och intressanta historier väcks intressanta frågor att diskutera kring i klassrummet. Åk 4-6.

 


26:e oktober Måltidens dag

Hoppsan Kerstin

”Hoppsan Kerstin” är mycket omtyckta, pedagogiska filmer där ungdomar lagar mat, mellanmål och tipsar om mat vid träning.
Nivå: 4-6, 7-9

Äta smart

Vi äter för att må bra, men mår vi alltid bra? Och äter vi verkligen nyttigt?

 


26:e oktober Potatisens dag

Allti kartong : Potatis

Robotarna Allti och Lilla Röd sitter i sitt kartongbeklädda kök och äter elektriska komponenter. Lilla Röd är inte nöjd med sin mat utan vill ha “människomat”. Sökandet leder dem till en åker där de får åka traktor och hjälpa till med potatisskörden.
Nivå: Förskola

Vi lär oss om : Potatis

En svensk äter i genomsnitt 45 kg potatis per år. I det här programmet studerar vi potatisen, som är ett av våra viktigaste baslivsmedel. Hur kom potatisen till Sverige? Hur odlas den idag? Vi lär oss om vad en potatis innehåller, hur den växer och vad man kan använda potatis till. Vi får även kunskap om potatisens ursprung och historia.
Nivå: F-3, 4-6

27:e oktober Internationella skolbiblioteksdagen

En bok, en författare : Bibliotekarien som medpedagog

Sofia Malmberg är bibliotekarie på Adolf Fredriks musikklasser. I “Bibliotekarien som medpedagog” ger hon konkreta exempel på hur en pedagogisk skolbiblioteksverksamhet skapas. Även om hur man kan fungera som medpedagog i ämnesövergripande projekt. Grundläggande är synen på biblioteket som funktion snarare än som fysisk plats. Utgångspunkten är grundskolebibliotekens verksamhet, men metoderna kan till viss del appliceras även på gymnasiet. Intervjuare: Erik Fichtelius.
Nivå: Vuxenutbildning

Magiska biblioteket

En dag hittar Jakob och Emma till ett magiskt bibliotek där de möter märkliga karaktärer. Där finns den vresige vaktmästaren Mauritzon och hans medhjälpare Bokormen som är en blandning av orm och flygande drake. Där finns även bibliotekarien som kämpar mot onda krafter som vill lägga ner biblioteket och den mystiska bokläsningsapparaten som introducerar bra böcker.

 

31:e oktober Halloween

Halloween – en riktigt läbbig kväll

Halloween – en riktig läbbig kväll Skräckfilm för barn, finns det? Jo, här får ni faktiskt ta del av inte bara en skräckfilm gjord för barn, den är även gjord av barn! En unik och lagom läskig kortfilm, där barn i årskurs 2 gjort allt från manus till smink och skådespeleri. Innan skräckisen får ni veta lite om Halloween, och skillnaden mellan Halloween och Allhelgonadagen. Ni får också några enkla och roligt läskiga Halloween-tips, också de presenterade av barn. Allt för att skapa en riktigt härlig, läbbig men samtidigt inte för ruskig Halloween-stämning!
Nivå: F-3, 4-6

Halloween

Det var en gång en irländare som hette Jack. Han var inte en god människa. Han var både lat och drack för mycket. Eftersom hans tid på jorden var kort kom djävulen för att ta hans själ till helvetet. Men Jack var också ganska listig; han spelade djävulen ett spratt och lurade honom flera gånger. Tecknat för de lägre åldrarna.

4:e november Alla helgons dag

Helgens historia del 1 – Allhelgona

Vi får ta del av både nya och gamla traditioner. Till det nya hör Halloweenfirandet, något som kommit för att stanna. I detta avsnitt får vi även vara med vid en unik händelse – öppnandet av S:t Eriks, Sveriges nationalhelgon, 900 år gamla grav.
Nivå: 4-6, 7-9

Våra högtider- Allhelgona

Filmserien ”Årets högtider” har filmer både om de religiösa sederna och bruken och om de folktraditionella. Allhelgona är en kristen högtid som firas i martyrer och helgons ära. Ljusen brinner på kyrkogårdarna till våra anhörigas minne. Högtiden har ingått i det svenska kyrkoåret sedan medeltiden. Dessutom får vi veta vad helgon är och hur man kan bli helgonförklarad. I den här filmen får vi också reda på mer om Allhelgonadagen, Alla helgons dag och Alla själars dag. För åk 4-6 och 7-9.


4:e november No hate day

Näthat med Nellie och Daniel

Bloggarna Nellie Berntsson och Daniel Paris har tröttnat på allt näthat. De undersöker varför det hatas och vad man kan göra för att inte ta åt sig. De vill också ta reda på varför inget händer när man anmäler näthat. Samtidigt försöker Nellie bota Daniels hästfobi.
Nivå: 7-9

E-mobbning

E-mobbning är all form av elektronisk kränkning. Men vad innebär det? Är det skillnad om det sker på internet och mobiltelefoner istället för IRL? När är det dags att polisanmäla? Vi träffar bl.a. högstadielärare, polis, en rektor, en representant från Friends, samt Ida som blev drabbad av e-mobbning som 15-åring. Den här filmen ger råd och stöd samt öppnar för diskussion kring hur vi beter oss mot varandra på nätet.
Nivå: 4-6, 7-9, Gymnasie

Mitt perspektiv- Näthat

I filmen behandlar ungdomar ämnet näthat och berättar sina självupplevda historier. Vi får reda på konsekvenser av näthat, hur näthat kan uppstå samt lyssna till reflektioner ifrån ungdomar kring näthat och vad som kan göras för att stoppa näthatet. För högstadiet och gymnasiet.


6:e november Gustav Adolfs-dagen

Stormaktstiden – Gustav II Adolf – En stormakt föds

Stormaktstiden – Gustav II Adolf . Gustav Adolf är bara sjutton år gammal när han blir kung över Sverige. Han ärver inte bara tronen utan även tre krig efter sin far. Gustaf Adolf vinner under sin tid som konung stora segrar på slagfältet. År 1630 ger han sig in i 30-åriga kriget, där han möter sitt öde i Lützen.
Nivå: 4-6, 7-9


20:e november Barnkonventionsdagen

FN & Unicef – En översiktsfilm om FN och barnkonventionen

En översiktsfilm om FN och barnkonventionen. Följ med på en resa runt jorden och lär er mer om Förenta Nationernas arbete. Många av världens barn lever i krig och fattigdom. FN bildades efter andra världskriget för att förhindra fler krig. Men FN arbetar också för mänskliga rättigheter, förbättrad hälsa och ökad jämställdhet. I en skola i Helsingborg berättar UNICEF för eleverna om barns rättigheter enligt barnkonventionen.
Nivå: 4-6, 7-9

 

Barnkonventionen

I denna filmserie får vi träffa barn från världens alla hörn med olika problem som kopplas till olika delar av barnkonventionen. Hur kan barnkonventionen vara viktig för dessa barn? Barnkonventionen har fyllt 25 år, men än finns det mycket kvar att göra för världens barn.

3:e december Första advent

Helgens historia del 2 – Advent

Vad betyder ordet advent? När kom den första adventskalendern? När infördes traditionen med att ha adventsljusstake? Detta undersöker Martin Timell i det här programmet om Advent.
Nivå: 4-6, 7-9

Tomtens historia- gårdstomten och jultomten

Traditioner förändras hela tiden. Det har tomten i Sverige också gjort. Vi har ju faktiskt två, helt olika tomtar! Vi har den riktigt gamla gårdstomten som är känd sedan medeltiden. Han var liten och grå. Gårdstomten hjälpte till på gården och skänkte lycka till den. Men ve och fasa om han inte fick sin gröt eller att gårdens folk inte gjorde sitt arbete! Då kunde det hända hemska saker. Vi hade också ett mellanspel där julbocken delade ut julklappar. När den röda jultomten gjorde entré på 1800-talet fick han låna namnet från folktrons gårdstomte. Den röda tomten var annorlunda – han jobbade bara en dag om året – och hade lite jämnare humör. Allt han krävde var snälla barn! För åk F-3, 4-6.

 

10:e december Nobeldagen

Människor för förändring : Alfred Nobel – Uppfinningar

Ett samhälle utvecklas genom att nya idéer ständigt föds, och att människors kreativitet förbättrar det som redan finns. Alfred Nobels liv är berättelsen om hur nya uppfinningar förändrade samhället för alltid. Nya arbetstillfällen skapades och gav möjligheter att effektivisera och förändra livsvillkoren för samhället och människorna. Men är alla nya uppfinningar enbart av godo? Framtidens samhälle står inför stora utmaningar och behöver nya uppfinningar, men hur ser de ut och hur skapar man dem? Nobels fredspris blev ett av Alfred Nobels sätt att vara med och bidra till för att förändra världen och framtiden.
Nivå: 4-6

Milstolpar del 9 – Alfred Nobel och dynamiten

Den årliga utdelningen av nobelprisen i Stockholm är en stor mediahändelse. Men det är inte alla som vet att priset instiftades via en donation från en person som på sin tid var känd som dynamitens uppfinnare och en av 1800-talets mest framgångsrika entreprenörer.
Nivå: Gymnasie, Vuxenutbildning


13:e Luciadagen

Årets högtider och traditioner – Vintern

När på året infaller högtiderna och traditionerna i Sverige? Hur firar vi dem? Varför gör vi som vi gör? Varifrån kommer Sveriges högtider och traditioner? Filmen förklarar vinterns högtider och traditioner i ett historiskt och mångkulturellt perspektiv. Sakkunniga från Nordiska museet och religionsvetare bidrar med intressant fakta. Filmen ger också exempel på likheter mellan olika traditioner i Sverige såsom Advent och Ramadan samt sambandet mellan Lucia och den hinduiska högtiden Diwali. Högtiderna är tydligt kopplade till almanackans dagar. Den här delen – VINTERN – börjar med advent och sträcker sig över julen till alla hjärtans dag i februari.
Nivå: F-3, 4-6

Svenska högtider

I Sverige firas många högtider under året. Vi ska gå igenom ett helt år och titta närmare på några av de högtider och traditioner som vi firar! Varför firar vi påsk, varför firar vi Lucia och hur firar vi midsommarafton? Allt detta ska vi ta reda på! Kapitel:- Inledning (00:00 – 02:23)- Vår (02:24 – 06:54)- Sommar (06:55 – 08:57)- Höst (08:58 – 10:02)- Vinter (10:03 – 13:00)
Jultider! För låg- och mellanstadiet.

Jultider!

Julens hemligheter

Serie där vi får lustfyllda resor i våra jultraditioner såsom julgranen, Staffan Stalledräng, julljuset, misteln , pepparkakan, julbocken, glöggen, julkorten, julklappen, Jultomten, Lussebullen, Julens offergris, Den skamliga Lussebruden, Tomas Råttfångaren , Julottan, Dricka jul, När bäver var fisk, Midvinterblot, Spöken och spådomar, Kysslekar och bus.
Nivå: 4-6, 7-9

Helgens historia del 3 – Julen

Varför har vi julgran? Varför är tomten rödklädd? Vilken betydelse har julbocken och varför heter det julklapp? Detta undersöker Martin Timell i det här programmet om Julen.
Nivå: 4-6, 7-9

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Det vill säga att vi garanterar resurser som är utvalda och kvalitetssäkrade,
presenterat på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order(a)mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
info(a)mediapoolen.se

Postadress

Gustav Adolfs gata 36
541 45 Skövde

Share This