FILMKALENDERN


Filmtips för högtider, speciella dagar

och aktuella händelser

filmforskolan_badge

20 januari- Världsreligionsdagen

Temat för världsreligionsdagen är att alla religionerna har en gemensam grund, att religion måste skapa enighet mellan människor och att religion måste överensstämma med vetenskap, forskning och förnuft.

Genom att studera exempel från hela världen ska vi lära oss vad religion är och vilken funktion den har. Vi undersöker hur religioner uttrycker och bär upp de kulturer som de är en del av. Vi går till exempel igenom ritualer, högtider, heliga platser och symboler. Och så ställer vi oss frågan; varför har människan religioner?

Filmserien “Inblick i världsreligionerna” är en serie i religion för årskurs 6 och uppåt som bygger på läroplanen för grundskolan Lgr 11. Varje film har ett tema som utgår från syftesbeskrivning och det centrala innehållet inom ämnet religion. Filmserien vill inspirera till att jämföra och resonera kring religionerna. Syftet med serien är att öka kunskapen om våra världsreligioner och därmed minska klyftor mellan oss människor, både inom Sverige och globalt.

 

21 januari- Martin Luther King-dagen

Filmen belyser myterna, ger den historiska bakgrunden och berättar om människor som drabbats på olika sätt ”i genetikens namn”. Filmen ger exempel från USA, men många av idéerna känns igen från dagens högerextremistiska resonemang.

 

Den 4 april 1968 mördades den amerikanske pastorn och skicklige medborgarrättskämpen Martin Luther King utanför sitt hotellrum i Memphis. Förlusten av denna ikoniske hjälte, som kämpat mot rassegregation och diskriminering och för lika rättigheter oavsett ursprung, väckte känslor över hela världen. King hade ett par år före sin död mottagit Nobels fredspris 1964. Avsnittet i serien ”Förstå sammanhanget” återvänder till Martin Luther Kings exceptionella kamp som han utkämpade med ordens kraft, utan att någonsin använda våld. Denna kamp kom att förvandla det amerikanska samhället.
Nivå:Grundskola 7-9, Gymnasieskola27 januari – 
Förintelsens minnesdag

Mycket spännade och välgjort drama som handlar om vänskapens band mellan två tolvåriga pojkar i Nederländerna under andra världskriget!

Hur kunde det hända? Det är en av frågorna man ställer sig om dåtidens nazityskland! Die Welle är filmen som genom ett experiment i en skola skulle få eleverna att förstå dessa frågor. Hur det gick? Helt snett

En film inspirerad av verkliga händelser under andra världskriget som ger oss en inblick i vår historia och en grund för att kunna förstå världen som den är idag. År 1943 får vi följa 12-åriga Fanny och en grupp barn och ungdomar som flyr från Frankrike under nazisternas ockupation.

6 februari – Samernas nationaldag

Cloudboy

Niilas har bott med sin pappa i Belgien så länge han minns. Det är sommarlov och Niilas föräldrar har bestämt att han ska åka och hälsa på sin mamma och hennes nya familj i Sápmi. Mamman lämnade Belgien när Niilas var mycket liten och han känner henne egentligen inte alls. Trots Niilas protester blir det som mamma och pappa vill. Åk 4-6

Samer

Läraren Johan ska ha en lektion om samer. Han reser därför norrut, hem till Nils-Anders och Evelina som är samer. De lär honom om samernas historia, kultur och hur samer lever idag. Vi åker skoter, besöker en kåta,  och får veta hur renskötsel fungerar.
Nivå: Grundskola 4-6, Grundskola 7-9
HANDLEDNING

(Del 6 av 10). Från de finländska skogarna tar sig Holger och Mortensen till Nordkap, allra längst upp i norr, precis som gåtan sa. På den arktiska tundran träffar de några samer som flyttar renar. Under en jojk ser Holger syner att det är till Svalbard de ska bege sig. Är det där som Mary Dianas mamma har gömt skatten? Med hjälp av guldet som Mortensen vaskade fram köper de en båt för att korsa Barents hav.
Nivå: Grundskola 4-6
HANDLEDNING

Vi berättar om hur det går till när samerna sköter om sina renar och vad de har dem till, hur de samlar in dem med helikopter och hur de märker sin kalv. Det samiska språket är helt annorlunda och har ingenting gemensamt med det svenska. Till och med samer kan ha svårt att förstå olika dialekter. Dessutom berättar vi om hur det är att vara samisk tjej med nitarmband i storstan.

 

6 februari- Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning

6 februari uppmärksammas Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Könsstympning är ett brott mot flickor och kvinnors mänskliga rättigheter som leder till stora fysiska och psykiska skador. Du hittar mer information på UNICEF och hos FN  i de Globala målen, mål 5

En blomma i Afrikas öken är baserad på Waris Diries bästsäljande självbiografi och skildrar hennes omtumlande flykt från hemlandet till ett liv som en av världens största supermodeller och idag ledare i kampen mot könsstympning. Det är ett gripande och varmt drama om att återskapa sitt liv, men också en ilsken uppmaning att stoppa en barbarisk tortyr som drabbar kvinnor världen över.

När skolorna i Tanzania har lov börjar säsongen för könsstympning. Trots att det är olagligt stympas tusentals unga flickor varje år, med förödande resultat. Med risk för sina liv tvingas barn som 12-åriga Rosie fly från sina familjer för att undgå det livsfarliga ingreppet. Enda säkra platsen är ett sk “safe house”, ett skyddat boende som drivs av aktivisten Rhobi Samwelly. Filmen berättar om ett mycket svårt ämne, men det är en vacker, inspirerande och hoppfull film om modiga unga flickor som står upp för sina mänskliga rättigheter och som kämpar för förändring.14 februari – Alla hjärtans dag

Tonårspojkarna Thor och Christian har känt varandra hela livet. Under en omvälvande sommar försöker en av dem vinna en flickas hjärta, medan den andra upptäcker nya känslor för sin bästa vän. En film om att växa upp i en liten fiskeby på Island, om att känna sig annorlunda och vilja höra till men samtidigt längta bort, samt om den förtryckande machokulturen. Åk 7-9.

En ung svart förortskille (Driss) blir personlig assistent till en rik, ensam, förlamad vit aristokrat (Phillip). Trots det omaka parets kontroverser och omgivningens skeptiska inställning, uppstår en oväntad stark vänskap vilket förvånar alla. De två visar sig ha mycket att lära av varandra. Driss energi och livsglädje smittar av sig på Phillip och Phillip lär Driss en hel del om vett och etikett. Tillsammans upptäcker de nya saker i livet trots att många tror att de inte skulle ha någonting gemensamt. Medryckande och rolig.
Nivå: Grundskola 7-9, Gym, Vux

En nöttjuv härjar i skogen. Kommissarie Gordon måste fånga tjuven. Sorgligt nog är han den ende polisen i hela distriktet och tvingas stå ensam i snön och vakta hålet där nötterna stulits. Han som egentligen är bäst på att lyssna, tänka och stämpla. Om han bara hade en assistent, en liten, snabb och duktig polisassistent! Då skulle de tillsammans kunna lösa fallet. Förskola, F-3.21 februari – Internationella dagen för modersmål 

Pinos dagbok

Pinos dagbok finns på massor av olika språk. Klicka på länken (rubriken Pinos dagobok) för att komma till en sökning på programmen i Digital Pedagogik. Välj sedan önskat språk bland filtren för att hitta det modersmål som ni letar efter.
Nivå: Förskola

TIPS: För dig som är modersmålslärare i ett språk med få filmer i modersmålet kan det vara en bra idé att utgå ifrån språkfiltret snarare än att skriva in sökord. Och istället genom att använda de andra filtren t.ex. ålder filtrera fram vilka program som finns tillgängliga.

Folksagor i världen

Animerade kortfilmer baserade på ovanliga folksagor från hela världen. Filmerna riktar sig till F-3 och är ursprungligen producerade för BBC Learning. Sagorna ger kännedom om olika länder, kulturer och berättartraditioner.

8 mars – Internationella kvinnodagen

Flickorna och kvinnornas historia

Var finns kvinnorna i historien? Visst måste det finnas fler intressanta flickor och kvinnor än vad vi kan läsa i våra historieböcker? Med den här serien inleder vi en vandring på 1000 år där vi följer flickornas och kvinnornas historia. Olika och annorlunda livsöden i en tid då kvinnor inte hade möjlighet att bestämma över sig själva. En film som kan inspirera undervisningen och tar upp genusperspektivet!
Nivå: Grundskola 4-6, Grundskola 7-9, Gymnasieskola
Handledningar finns till respektive avsnitt.


Suffragette

Utifrån kvinnorna på ett tvätteri i sekelskiftets London skildrar den brittiska filmen Suffragette en dramatisk tid i kvinnorörelsens historia. Centralpersonen Maud genomgår en omvälvande förändring när hon dras in striden för kvinnlig rösträtt. Suffragette skildrar vanmakten när orden tar slut och våld ter sig som enda vägen även när det kräver stora offer. Filmen utgör en utmärkt utgångspunkt för samtal om jämställdhet, aktivism och demokrati.
Nivå: Grundskola 7-9, Gymnasieskola, Vuxenutbildning
HANDLEDNING


Mustang

Mustang är en film om motstånd, systerskap och frigörelse. I centrum står fem systrar i en turkisk by vid Svarta havet starkt präglad av hederskultur.Efter att ha agerat i familjens tycke osedligt börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. En film som tematiserar det ständigt högaktuella ämnet om unga kvinnors rätt att bestämma över sina liv, kroppar och sin sexualitet.
Nivå: Grundskola 7-9, Gymnasieskola
HANDLEDNING


13 mars- Källkritikens dag

Surfarna- källkritik

Hur kan man veta om ett recept som man hittar på nätet är bra? Vem som helst kan ju ha skrivit det! Surfarna får lära sig att man alltid måste kolla upp fakta innan man litar på vad som står på nätet – och Algot får lära sig källkritikens fem frågor; vem, vad, när, varför och hur. Åk F-3

Propaganda- och vikten av källkritik

Vi får lära oss hur man urskiljer propaganda från verklig fakta och hur vi bäst motverkar att osann information sprids. Vi träffar journalister, viralgranskare och beteendevetare.Åk 7-9, Gymnasiet.

The Circle

När Mae Holland blir anställd på The Circle, världens mest framgångsrika internetbolag, tycker hon att hon fått sitt livs bästa jobb. The Circle länkar ihop användarnas personliga e-post, sociala medier, bank och inköp med företagets universella operativsystem och skapar en online-identitet och en ny transparent era. Mae blir företagets ansikte utåt och dess talesperson, men snart börjar hon förstå vidden av företagets ambitioner och konsekvenserna av deras tjänster. Med Emma Watson och Tom Hanks i huvudrollerna.


14 mars – Matematikens dag 

Katten, musen, tiotusen

Säsong 1. En busig mus vill leka med en katt som mycket hellre vill sova. Musen tänker på ett tal eller en form, men katten verkar inte vilja gissa trots alla ledtrådar han får. Musen berättar sagor där talet eller formen på något sätt har en framträdande roll. I programmen ingår också animationer och inslag där barn utför olika tester och experiment som har med matematik i vardagen att göra.
Nivå: Förskola
HANDLEDNING


Hur jag började hata matte

Finns det någon mening med att lära sig matte i skolan? Har man verkligen nytta av det i sitt vardagliga liv? Och varför är det så tråkigt?Det här är frågor som filmskaparen Olivier Peyon bestämt sig för att äntligen få svar på. Genom att besöka några av vår tids stora matematikhjärnor, som Fields Medal-vinnaren Cedric Villani, hedgefond-gurun James Simons och franska historikern Jean Dhombres, undersöker han grundligt detta tungviktsämne för att hitta och förstå den egentliga meningen med matematik.
Nivå: Gymnasieskola, Vuxenutbildning
HANDLEDNING

När matematiken avslöjar framtiden

Denna film om matematik visar hur sannolikhetslära, statistik och algoritmer används i vår vardag. Ständigt beräknar vi förutsägelser inom sport, väder, politik och medicinska beslut med hjälp av matematik. Men varför lyckas vissa förutsägelser träffsäkert medan andra misslyckas fatalt? Hur kan vi hitta meningsfulla mönster i all kaos och osäkerhet? I glansen från kasino och TV-spel till livshotande insatser för att göra stormprognoser utforskar filmen statistikens möjligheter och hinder i verkligheten omkring oss. Och hur långt i framtiden kan vi verkligen förutse? Från åk 7.22 mars – Grammatikdagen

Grammatikbolaget

Säsong 1. Möt Mats på lagret, Britt-Inger i receptionen och ordkonstnären Peter när de hittar nya och enkla sätt att förstå grammatiska termer och ordklasser. På Grammatikbolaget visar vi hur roligt och enkelt det är med grammatik – och hur man både kan sjunga och prata om grammatik på ett annorlunda sätt. Eller som Britt-Inger brukar säga: “Ingen panik, det är bara grammatik!”
Nivå: Grundskola 4-6
HANDLEDNING
HANDLEDNING


Orka plugga : tips inför uppsatsen

Det är svårt att förbereda sig inför en uppsats på samma sätt som till ett prov. Det finns dock några saker som är bra att tänka på, fundera till exempel på vem mottagaren är och anpassa språket därefter. Om det känns trögt att komma igång går det bra att vänta med inledningen till slutet. Kom också ihåg att hålla dig till den röda tråden och variera språket.
Nivå: Grundskola 7-9

2 april – Internationella barnboksdagen

Lässugen

Sexåriga Amanda är ensam hemma och klarar det mesta på egen hand – utom att läsa högt för sig själv. Med en väldig kraft sugs en vuxen in och landar med dunder och brak i Amandas knallgula soffa. Lässtunden kan börja! Några som hamnar i soffan är Eva Röse, Özz Nûjen, Ulla Skoog och Niklas Strömstedt, och de läser varsin bilderbok för Amanda. Serien riktar sig till barn i förskolan och deras föräldrar. Med en kombination av vuxna stjärnor och medryckande berättelser ska föräldrar inspireras till högläsning och upptäcka glädjen i att läsa tillsammans med sina barn.
Nivå: Förskola

H.C. Andersen

Den här filmen skildrar Hans Christian Andersens liv, hans verk samt arvet efter en av vår tids mest betydelsefulla barnboksförfattare. Från en barndom kantad av mobbning och utanförskap till att vid sin död ha blommat ut till en etablerad författare som skrev allt från sagor, romaner, dikter till pjäser. I filmen får vi följa med hem till H.C . Andersens barndomshem i Odense där vi bland annat får provligga hans gamla säng. Vi dyker också ned i några av författarens mest berömda historier och försöker reda ut varför han till exempel skrev en saga om en rolig, men knäpp kejsare som vandrade omkring naken på stadens gator.
Nivå: Grundskola 4-6, Grundskola 7-9, Gymnasieskola
HANDLEDNING8 april – Romernas internationella dag

Romernas historia

Det har funnits romer i Sverige i mer än 500 år, trots det har de aldrig betraktats som svenskar. De är en mer eller mindre bortglömd del av den svenska historien. Idag möter vi romer på gator och torg som ber om pengar. Varför har det blivit så? Varför har vi svenskar haft så svårt att accepetera romernas kultur och historia?
Nivå: Grundskola 4-6, Grundskola 7-9, Gymnasieskola, Högskola och Universitet, Vuxenutbildning


Taikon

Ett djupgående porträtt av en av våra mest älskade författare och debattörer. De självbiografiska böckerna om Katitzi gjorde Katarina Taikon till en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. En mindre känd sida av Taikons arbete är den kamp hon förde för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige under 1960- och 70-talen. Genom unika bilder får vi följa ett fascinerande livsöde som gjorde ett tydligt avtryck på Sverige under åren då folkhemmet växte fram och en grupp lämnades utanför – romerna. Journalisterna och författarna Lawen Mothadi och Gellert Tamas har med ett gediget arkivmaterial i botten skapat ett personporträtt som är lika angeläget som berörande.
Nivå: Grundskola 7-9, Gymnasieskola, Vuxenutbildning
HANDLEDNING

Europas romer idag

I EU har det förts diskussioner om romer sedan Östeuropas inträde, men på senare år har tonen blivit hårdare. I filmen skildras forskning och vetenskapens kamp mot fördomar och rädsla. Hur kommer det sig Tjeckien har fällts i Europadomstolen för att de efter tvivelaktiga psykologtester systematiskt placerar romska barn i särskola? Varför finns inga tältbosättningar i Berlin trots att det bor fler romer där än i hela Frankrike? Filmen skildrar nyanserat hur den politiska viljan till hållbara och humana lösningar för romer skiljer sig mellan olika länder i Europa. Gymnasiet.18 april – Skärtorsdag / Påsktid

Årets högtider och traditioner – Våren

När på året infaller högtiderna och traditionerna i Sverige? Hur firar vi dem? Varför gör vi som vi gör? Varifrån kommer Sveriges högtider och traditioner? Den här delen – VÅREN ,handlar om tiden från Fastlagen, över Påsken och fram till Första maj.
Nivå: Grundskola F-3, Grundskola 4-6, Grundskola 7-9, Gymnasieskola, Vuxenutbildning
HANDLEDNING

9:e maj Europadagen

Europa runt hörnet

Tre ungdomar reser till tre olika städer i Europa för att pröva sina språkkunskaper i verkliga situationer.
Nivå: 7-9, gymnasiet

Europas regioner

I denna serie får vi en översikt över några av Europas länder såsom Polen, Tjeckien, Ungern, Österrike, Schweiz, Slovakien, Tyskland, Lichtenstein, Balkanländerna, Portugal, Spanien, Italien och Grekland.
Nivå: 4-6, 7-9

 

17 Maj – Norges nationaldag

Oskars Amerika

Oskar hamnar i Nordnorge hos sin vresige morfar medan mamma ska resa till Amerika. Det har Oskar också alltid velat göra. I själva verket ska mamma in på rehab för att ta hand om sitt missbruksproblem.
Nivå: F-3, 4-6

Upptäck Norden – Norge – Geografi och historia ( del 1 )

Norge är känt för sin storslagna natur med hav, berg och midnattssol. Vi tittar närmare på de olika kulturlandskapen som finns här med fjordar, skogar, glaciärer och Norges atlantkust. De flesta av Norges fem miljoner människor bor i städer vid kusten. Atlanten påverkar klimatet och Norge är ett av de regnigaste länderna i Europa på grund av atlantvindar som möter bergskedjan Skanderna. Vi besöker ögruppen Lofoten och ser valar och isbjörnar. Sverige och Norge delar mycket av sin historia, landet var länge i union med Danmark för att sedan bli en union med Sverige. Filmen går igenom de viktigaste milstolparna i landets historia.
Nivå: 4-6, 7-9

 

15 Maj – Förskolans dag

Malin och den makalösa manicken

Malin har byggt Manicken men där är något som fattas. manicken har ingen aning om vad känslor är. När Malin skall förklara tar hon hjälp av barnen. De riktiga experterna. Serien riktar sig till barn i åldern 5-6 år. Även yngre barn kan titta på den men utgå från deras ålder när ni samtalar om vad ni sett. Det viktigaste är att ni har tid att följa upp efteråt och fånga upp barnens funderingar.

Serien består av sex avsnitt där varje avsnitt behandlar en känsla såsom glädje, ilska, rädsla, skam, sorg och empati.
Nivå: Förskolan, förskoleklass

 

21 Maj – Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling

Trevligt folk

Som första afrikanska lag någonsin har Somalia precis anmält sig till bandy-VM. De unga spelarna bor dock inte i Somalia. De bor i Borlänge. Och ingen av dem har någonsin stått på ett par skridskor. VM i Sibirien börjar om sex månader. Någon tycks ha tänkt väldigt långt utanför boxen.
Nivå: 7-9, gymnasiet

Muren

Med fara för sitt liv klättrar Omar varje dag över den 8 meter höga separationsmuren. Inget ska få hindra honom från att träffa sin flickvän som bor på andra sidan av Västbanken. På nätterna riskerar han återigen livet då han utför attentat mot ockupationsmaktens militär. En farlig lek med döden som resulterar i att han arresteras och tvingas bli angivare åt israelerna. Men kan han verkligen förråda den sak han slåss för- och sina närmaste vänner?
Nivå: Gymnasiet

6:e juni Sveriges nationaldag

Sveriges nationaldag

Fram till 1983 hade Sverige – i motsats till många andra länder – ingen nationaldag.Vi firade visserligen svenska flaggans dag, men någon riktig nationaldag var det inte och vi hade heller inte ledigt från jobbet. Men fr o m 1983 uppgraderades flaggdagen till nationaldag och 2005 blev den en röd dag i almanackan. Men varför just den 6:e juni?
Nivå: 4-6


6:e juni D-dagen

Andra världskriget, Fokus : Europa del 2

I del två följer vi hur Tyskland kapitulerar inför Sovjet och hur de allierade segrar i Nordafrika. Vi får även följa utvecklingen under D-dagen med de allierades landstigning i Frankrike samt hur Paris befriades från den tyska ockupationen. Slutligen tar filmen med oss igenom Sovjets motoffensiv, förintelsen, Tysklands slutliga besegring och Nürnbergprocessen.
Nivå: 7-9


21:e juni Midsommarafton

Världens fest – i Sverige : Min midsommar

Om ett svenskt midsommarfirande. Vi följer med elvaåriga Nathalie när hon reser till sin mormor och morfar i den lilla byn Backa i Dalarna för att fira midsommar.
Nivå: 4-6

Mumintrollens farliga midsommar

En lugn sommardag i Mumindalen avbryts av ett vulkanutbrott och en väldig flodvåg. Vattnet översvämmar hela dalen, och muminfamiljen tar sin tillflykt till ett märkligt hus som driver omkring på vattnet. 

18:e juli Mandeladagen

Nelson Mandela

Mandeladagen instiftades av FN och firas varje år den 18:e juli på Nelson Mandelas födelsedag. Syftet med dagen är att uppmärksamma välgörenhetsarbete.

29:e juli Internationella tigerdagen

Allt om djur : Tigern

Tara är en två år gammal tiger och nästan fullvuxen. Hon bor i Indiens Ranthambhore nationalpark i ett område som hon delar med sin mamma och pappa. Vi följer Taras vardag på slätten med jakt och mysiga tupplurar, men även många faror. Då tigern anses som mycket farlig, försöker ibland andra djur att döda dem medan de är unga. Serien är producerad av brittiska BBC I serien Allt om Djur finns flera program om olika djur.
Nivå: F-3, 4-6

 

8:e augusti Kräftpremiär / 15:e augusti Suströmmingspremiär

Kräftskiva

I det här kunskapsklippet får vi veta mer om när och varför man har kräftskiva.
Nivå: 4-6

Kräftor och surströmming

Konstiga traditioner kanske många tycker! Här får vi veta mer om kräftor och surströmming!

Nivå: 4-6, 7-9

16:e augusti Berätta ett skämt-dagen

Kom Ketchup : Rolig historia

Lagen tävlar i att berätta roliga historier. Visst är det skönt att kunna dra en riktigt bra vits – men hur gör man egentligen?
Nivå: F-3

Komedier

Här hittar du, dagen till ära, spelfilmer som klassats i genrén komedi på Digital Pedagogik!

 

1:e september Svampens dag

Vi lär oss om : Svampar

Svamparna är varken växter eller djur, utan tillhör ett eget rike. Denna film tar upp svamparnas kännetecken och uppbyggnad samt viktiga funktioner både i naturen och för oss människor. Genom tydliga animationer och fina bilder gör vi en djupdykning ner i svamparnas värld. Vi lär oss mer om bl.a. mycel, mykorrhiza, lavar, jästsvamp och mögelsvamp, samt vad man ska tänka på när man är ute och plockar svamp.
Nivå: F-3, 4-6, 7-9


Skrutt samlar höst : Svamp

Den lilla samlaren Skrutt bor under en förskoletrapp. Nu är det höst och Skrutt letar efter natursaker. Vad kan man samla då? Jo, svamp förstås! Berättarröst: Vanna Rosenberg.
Nivå: Förskola

 

15 saker du inte visste om : Svampar

Läran om svampar kallas mykologi. I filmen visas hur svampar kan användas för allt möjligt – från förpackningar till medicin.

 


8:e september Internationella läskunnighetsdagen

Världens språk : Läskunnighet och ekonomi

Hur påverkar läskunnigheten ett lands ekonomiska utveckling? Utan läskunnighet ingen utbildning, inte heller någon användning av datorer vare sig för kommunikation eller kunskapsinhämtning. Läskunnighet påverkar dessutom vår förmåga att tänka abstrakt och vårt kritiska tänkande. I Europa är läskunnigheten i stort sett 100 % om man bortser från Portugal, Grekland och de före detta jugoslaviska länderna. Både Portugal och Grekland befinner sig i akut ekonomisk kris. I Portugal fanns länge en tradition att äldsta dottern inte gick i skolan utan stannade hemma och tog hand om familjen. Det ledde till att det skapades en stor grupp av analfabeter. Idag lever inte den här traditionen vidare, men Portugal har ändå stora problem med läskunnighet. 7 % av befolkningen är analfabeter.
Nivå: Gymnasie, Lärarfortbildning

Tänkvärt- varför läsa litteratur

Att läsa sparar tid och ger tillgång till händelser och känslor som det skulle ta decennier att uppleva själv. För hur kan det vara att skiljas, säga upp sig eller resa över århundraden? När du läser blir du trevligare för du lär dig att se saker ur någon annans perspektiv. Och i en bra bok kan författarna sätta ord på känsliga tankar vi själva bär på, som ångest eller avund och få oss att må bättre..Nivå_ 7-9, gymnasiet


23:e september Världsdagen för teckenspråk

 Lär dig teckenspråk

Rahma lär oss tecken på svenskt teckenspråk med teman som skola, mat och sport – och annat som är bra att kunna. Textat på svenska. Nivå: 7-9

Ture – Teckenspråk

Möt Ture i femton språkutvecklande sketcher på teckenspråk. Ture bor i ett soprum där han skapat sig ett hem av saker han hittat där. Ture älskar återvinning. När soporna kommer nedfarande genom sopnedkastet är Ture där, redo att skapa nya grejer av det han hittar i soppåsarna. Och eftersom folk slänger saker hela tiden blir det nya smarta uppfinningar i varje avsnitt.
Nivå: F-3


Teckenspråk är inte hela världen, men…

Teckenspråk kan användas till mycket; det går att spela teater på teckenspråk, skriva poesi och att prata med andra där det talade språket inte hörs. Vi träffar några personer som berättar om sitt förhållande till teckenspråket.
Nivå: 7-9, Gymnasie

13:e september Programmerardagen

Programmerardagen är instiftad som en hyllning till alla programmerare därute! Dagen infaller alltid dag 256 på året. Självklart har vi material för att du skall kunna utbilda framtidens programmerare:

 Programmera mera

Karin Nygårds pratar mer internet och programmering med barn i 11-årsåldern. Fokus är att sätta in programmering i ett sammanhang, snarare än att lära ut programmeringsspråk.

Programmering- Framtidens språk

Vi följer programledaren Lin som besöker tre personer som alla har en stark koppling till programmering. En har studerat ämnet för att använda det i medieteknikvärlden, en annan har utnyttjat sina kunskaper till att utveckla ett av världens största mobilspel och en tredje använder det dagligen för att programmera robotar som i förlängningen ska hjälpa oss i framtiden. Förutom en stor mängd kunskap och inspiration får Lin även med sig en kort lektion som ger både Lin och tittaren en inblick i hur det faktiskt ser ut när man programmerar. Nivå: Från åk 7

16:e september Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet

Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet är instiftad av Förenta nationerna.

Växthuseffekten och hål i ozonlagret

Vi går in på djupet och undersöker fysiska och kemiska aspekter av växthuseffekten samt ozonlagret. Vad döljer sig bakom de här fenomenen?
Nivå: 7-9, Gymnasie

Klimatresan

Programledare Özz Nûjen och miljöforskare Fredrik Hedenus hur alla människor kan göra klimatskillnad genom små förändringar i mat-, konsumtion- och resvanor.

Anotes ark- ett land på väg att försvinna

Kiribati i Stilla Havet är en av de mest avlägsna platser på jorden, och långt ifrån det moderna samhället. Ändå är det ett av de första länderna som måste ta sig an problemen med klimatförändringarna: Vad händer när ditt land försvinner ned i havet? Vi får följa presidenten Anote Tongs kamp för skydda sitt folk och landets 4000 år gamla kultur från de stigande havsnivåerna. Nivå:Från åk 7

21:e september Internationella fredsdagen

FN – För fred i världen

En inspirerande och informativ introduktionsfilm till Förenta Nationerna. Vi träffar en FN-soldat, en ungdomsrepresentant i FN:s Generalförsamling och en ung FN-amassadör.
Nivå: 7-9, Gymnasie

Krig och fred

En påkostad, mycket bra ny BBC-serie efter Tolstojs världsberömda roman.En episk berättelse om de tre aristokratiska ungdomarna Natasha, Pierre och Andrei och deras hopp och framtidstro. Men Napoleons invasion av Ryssland för med sig krossade hjärtan, förödelse och död. Allt förändras för alltid.

Vägen till fredspriset

Hör berättelsen om ett antal fredsaktivister och deras väg till Nobelpriset. Men också om människorna som upplevt krig och svält och vars liv förändrades till det bättre, tack vare fredspristagarnas arbete. Nivå: Åk 7-9

24:e september Dövas dag

Familjen Belier

I familjen Bélier är alla döva förutom 16-åriga Paula, som tar hand om alla utom sig själv. Hon fungerar som föräldrarnas språkrör i vardagslivet och är oumbärlig för familjen. Vad hennes föräldrar inte vet är att dottern har en fantastisk talang för sång vilket Paulas musiklärare snart upptäcker. Han övertygar Paula att ställa upp i en audition utlyst av Radio France i Paris som kan leda till att hon kommer in på sina drömmars musikutbildning. Paula ställs nu inför sitt livs svåraste val – att stanna kvar hos sin familj eller uppfylla sina drömmar. Familjen Bélier är en äkta feelgood-film om att bli vuxen och våga ta det första steget samt som förälder att våga släppa taget.
Nivå: 7-9, Gymnasie

 

 

 

5:e oktober Internationella dagen för lärare

Lärlabbet

Säsong 1. För lärare, med lärare, av lärare. Tanken med serien är att den ska bidra till reflektion och handlingskraft hos pedagoger kring lärandeprocesser och visa att det ständigt finns möjligheter till yrkesutveckling.
Nivå: Lärarfortbildning


 Lärarrummet

I reportageserien Lärarrummet rör vi oss i skolans värld. Vi berättar om det som är angeläget för pedagoger och alla som intresserar sig för livet i skolan.
Nivå: Lärarfortbildning

The English teacher

Laura Sinclair är en ogift, 40-årig engelsklärare som lever med sina två siameskatter och sina böcker. Hon har svårt att få till relationer med andra människor, utan lever hellre i ett slags mentalt förhållande med sina favoritförfattare. Men när en före detta toppelev återvänder hem med brustna författardrömmar tar livet en helt ny vändning. Nivå: Från åk 7.

 

11:e oktober Internationella flickdagen 

Instiftad av FN 2011 med syfte att uppmärksamma flickor i särskilt utsatta situationer!

Två flickor

Achu och Anagha bor i Indien och går i sjätte klass. Trots sina olika bakgrunder är de bästa vänner, och en dag bestämmer de sig för att i smyg åka iväg till storstaden. Utflykten får oväntade konsekvenser och flickorna inser hur de behandlas annorlunda än pojkar och män – just för att de är flickor. En kämpaglöd väcks till liv, och vännerna tänker inte ge sig utan strid. Nivå: 4-6, 7-9

Malala- vägen till Nobels fredspris

Malala Yousafzai blev snabbt en förebild för miljoner flickor efter att ha stått upp gentemot talibaner för sin egen och andra flickors rätt till utbildning. Den 9 oktober 2012 sköts hon i huvud och nacke av talibantrogna. Attentatet inträffade efter att hon vägrat lyda ett förbud för flickor att gå i skolan.  Hennes vänner, Shazia and Kainat, blev också skadade i samma attack, men till skillnad från Malala blev de kvar i Swatdalen under ständigt polisskydd.

 Sonita

Sonita vill bli en berömd artist och rappare. Men i Iran där hon bor som illegal flykting med delar av sin familj, får kvinnor inte sjunga. Hemma i Afghanistan planerar familjen att gifta bort henne för pengar för att ha råd att betala för broderns giftermål. Sonita väljer att rappa i protest, se hennes kända rap med blåtira och brudklänning från youtube: https://youtu.be/n65w1DU8cGU

 

15:e oktober  #MeToo- dagen

#MeToo- hashtaggen som startade en revolution

Hösten 2017 spreds kampanjen #Metoo som en löpeld i sociala medier. Den gav tusentals kvinnor modet att vittna om sexuella övergrepp som tidigare skett i det tysta. Den fick bilden av Sverige som ett av världens mest jämställda länder att ifrågasättas. I utbildningsklippet tar vi upp bakgrunden till #Metoo, berättar om hur kampanjen spreds i Sverige och världen samt fokuserar på den viktiga kopplingen till skolan. Medverkar gör bland annat Carolina Stiwenius, jurist och utredare på DO (Diskrimineringsombudsmannen)

Mitt perspektiv- sexuella trakasserier

I filmen behandlar ungdomar ämnet sexuella trakasserier och berättar sina självupplevda historier. Vi får reda på vilka konsekvenser sexuella trakasserier kan få. Vi får bland annat lyssna till Nathalia som utsätts för tjatsex av sin pojkvän trots att hon säger nej till att ha sex. Vi får också ta del av Zaphiras upplevelse av män i grupp som sexuellt trakasserar henne samt hotar henne. Nivå- Åk 7-9, gymnasiet.

Medan vi såg på- konsten att utmana en sexistisk kultur

En sexistisk kultur kommer inte att försvinna av sig själv. Motstånd kräver mod, eftertanke och övning. Medan vi såg på uppmanar oss att undersöka den kultur vi lever i och tänka igenom vad vi alla kan göra för att utmana de ord och beteenden som normaliserar förtryck. Filmen är ett starkt bidrag till diskussionen om var #Metoo kan ta oss och lyfter frågan kring ” bystander-effekten”. Att inte ingripa när man ser någon som är i behov av hjälp. Från åk 7.

 

24:e oktober FN-dagen

FN För fred i världen

En inspirerande och informativ introduktionsfilm till Förenta Nationerna. Vi träffar en FN-soldat, en ungdomsrepresentant i FN:s Generalförsamling och en ung FN-amassadör. Åk 7-9, gymnasiet

 

Mänskliga rättigheter – Om allas lika värde

Vi ska titta närmare på mänskliga rättigheter. Med leranimationer och intressanta historier väcks intressanta frågor att diskutera kring i klassrummet. Åk 4-6.

Korrespondenterna

Korrespondenterna tar upp globala frågor genom människors berättelser. Ett reportagemagasin som med lust, nyfikenhet och engagemang skildrar sammanhang i världen med ett personligt berättande.

 

28:e oktober Internationella skolbiblioteksdagen

Läsa med

Läsningen står i centrum. Alla delarna har ett lugnt tempo men varierar i uttryck och svårighetsgrad. Idén är att barnen/eleverna ska läsa texten som berättas på textremsan och på så vis öva läshastigheten. Åk F-3

Magiska biblioteket

En dag hittar Jakob och Emma till ett magiskt bibliotek där de möter märkliga karaktärer. Där finns den vresige vaktmästaren Mauritzon och hans medhjälpare Bokormen som är en blandning av orm och flygande drake. Där finns även bibliotekarien som kämpar mot onda krafter som vill lägga ner biblioteket och den mystiska bokläsningsapparaten som introducerar bra böcker.

 

31:e oktober Halloween

Evas superkoll- Halloween

Eva berättar om helgen med Halloween på fredag, Alla helgons dag på lördag och Alla döda själars dag på söndag. Nivå_ F-3, 4-6.

Våra högtider- Halloween

Det är höst, och temperaturen sjunker och löven faller. Naturen förbereder sig för vinter. Visst verkar det lugnt och fridfullt? Känn efter. Är det verkligen fridfullt när dagarna blir kortare, mörkret vara längre och kylan framkallar kalla kårar? Nej, det är tid för Halloween, med bus, godis, pumpor, spöken och skräck.

Halloween – en riktigt läbbig kväll

Halloween – en riktig läbbig kväll Skräckfilm för barn, finns det? Jo, här får ni faktiskt ta del av inte bara en skräckfilm gjord för barn, den är även gjord av barn! En unik och lagom läskig kortfilm, där barn i årskurs 2 gjort allt från manus till smink och skådespeleri. Innan skräckisen får ni veta lite om Halloween, och skillnaden mellan Halloween och Allhelgonadagen. Ni får också några enkla och roligt läskiga Halloween-tips, också de presenterade av barn. Allt för att skapa en riktigt härlig, läbbig men samtidigt inte för ruskig Halloween-stämning!
Nivå: F-3, 4-6

 

2:e november Alla helgons dag

Våra högtider- Allhelgona

Filmserien ”Årets högtider” har filmer både om de religiösa sederna och bruken och om de folktraditionella. Allhelgona är en kristen högtid som firas i martyrer och helgons ära. Ljusen brinner på kyrkogårdarna till våra anhörigas minne. Högtiden har ingått i det svenska kyrkoåret sedan medeltiden. Dessutom får vi veta vad helgon är och hur man kan bli helgonförklarad. I den här filmen får vi också reda på mer om Allhelgonadagen, Alla helgons dag och Alla själars dag. För åk 4-6 och 7-9.


4:e november No hate day

Näthat med Nellie och Daniel

Bloggarna Nellie Berntsson och Daniel Paris har tröttnat på allt näthat. De undersöker varför det hatas och vad man kan göra för att inte ta åt sig. De vill också ta reda på varför inget händer när man anmäler näthat. Samtidigt försöker Nellie bota Daniels hästfobi.
Nivå: 7-9

E-mobbning

E-mobbning är all form av elektronisk kränkning. Men vad innebär det? Är det skillnad om det sker på internet och mobiltelefoner istället för IRL? När är det dags att polisanmäla? Vi träffar bl.a. högstadielärare, polis, en rektor, en representant från Friends, samt Ida som blev drabbad av e-mobbning som 15-åring. Den här filmen ger råd och stöd samt öppnar för diskussion kring hur vi beter oss mot varandra på nätet.
Nivå: 4-6, 7-9, Gymnasie

Mitt perspektiv- Näthat

I filmen behandlar ungdomar ämnet näthat och berättar sina självupplevda historier. Vi får reda på konsekvenser av näthat, hur näthat kan uppstå samt lyssna till reflektioner ifrån ungdomar kring näthat och vad som kan göras för att stoppa näthatet. För högstadiet och gymnasiet.


6:e november Gustav Adolfs-dagen

Stormaktstiden – Gustav II Adolf – En stormakt föds

Stormaktstiden – Gustav II Adolf . Gustav Adolf är bara sjutton år gammal när han blir kung över Sverige. Han ärver inte bara tronen utan även tre krig efter sin far. Gustaf Adolf vinner under sin tid som konung stora segrar på slagfältet. År 1630 ger han sig in i 30-åriga kriget, där han möter sitt öde i Lützen.
Nivå: 4-6, 7-9


20:e november Barnkonventionsdagen

FN & Unicef – En översiktsfilm om FN och barnkonventionen

En översiktsfilm om FN och barnkonventionen. Följ med på en resa runt jorden och lär er mer om Förenta Nationernas arbete. Många av världens barn lever i krig och fattigdom. FN bildades efter andra världskriget för att förhindra fler krig. Men FN arbetar också för mänskliga rättigheter, förbättrad hälsa och ökad jämställdhet. I en skola i Helsingborg berättar UNICEF för eleverna om barns rättigheter enligt barnkonventionen.
Nivå: 4-6, 7-9

 

Barnkonventionen

I denna filmserie får vi träffa barn från världens alla hörn med olika problem som kopplas till olika delar av barnkonventionen. Hur kan barnkonventionen vara viktig för dessa barn? Barnkonventionen har fyllt 25 år, men än finns det mycket kvar att göra för världens barn.

1:e december Första advent

Tomtens historia- gårdstomten och jultomten

Traditioner förändras hela tiden. Det har tomten i Sverige också gjort. Vi har ju faktiskt två, helt olika tomtar! Vi har den riktigt gamla gårdstomten som är känd sedan medeltiden. Han var liten och grå. Gårdstomten hjälpte till på gården och skänkte lycka till den. Men ve och fasa om han inte fick sin gröt eller att gårdens folk inte gjorde sitt arbete! Då kunde det hända hemska saker. Vi hade också ett mellanspel där julbocken delade ut julklappar. När den röda jultomten gjorde entré på 1800-talet fick han låna namnet från folktrons gårdstomte. Den röda tomten var annorlunda – han jobbade bara en dag om året – och hade lite jämnare humör. Allt han krävde var snälla barn! För åk F-3, 4-6.

 

10:e december Nobeldagen

Människor för förändring : Alfred Nobel – Uppfinningar

Ett samhälle utvecklas genom att nya idéer ständigt föds, och att människors kreativitet förbättrar det som redan finns. Alfred Nobels liv är berättelsen om hur nya uppfinningar förändrade samhället för alltid. Nya arbetstillfällen skapades och gav möjligheter att effektivisera och förändra livsvillkoren för samhället och människorna. Men är alla nya uppfinningar enbart av godo? Framtidens samhälle står inför stora utmaningar och behöver nya uppfinningar, men hur ser de ut och hur skapar man dem? Nobels fredspris blev ett av Alfred Nobels sätt att vara med och bidra till för att förändra världen och framtiden.
Nivå: 4-6

Milstolpar del 9 – Alfred Nobel och dynamiten

Den årliga utdelningen av nobelprisen i Stockholm är en stor mediahändelse. Men det är inte alla som vet att priset instiftades via en donation från en person som på sin tid var känd som dynamitens uppfinnare och en av 1800-talets mest framgångsrika entreprenörer.
Nivå: Gymnasie, Vuxenutbildning


13:e Luciadagen

Årets högtider och traditioner – Vintern

När på året infaller högtiderna och traditionerna i Sverige? Hur firar vi dem? Varför gör vi som vi gör? Varifrån kommer Sveriges högtider och traditioner? Filmen förklarar vinterns högtider och traditioner i ett historiskt och mångkulturellt perspektiv. Sakkunniga från Nordiska museet och religionsvetare bidrar med intressant fakta. Filmen ger också exempel på likheter mellan olika traditioner i Sverige såsom Advent och Ramadan samt sambandet mellan Lucia och den hinduiska högtiden Diwali. Högtiderna är tydligt kopplade till almanackans dagar. Den här delen – VINTERN – börjar med advent och sträcker sig över julen till alla hjärtans dag i februari.
Nivå: F-3, 4-6

Svenska högtider

I Sverige firas många högtider under året. Vi ska gå igenom ett helt år och titta närmare på några av de högtider och traditioner som vi firar! Varför firar vi påsk, varför firar vi Lucia och hur firar vi midsommarafton? Allt detta ska vi ta reda på! Kapitel:- Inledning (00:00 – 02:23)- Vår (02:24 – 06:54)- Sommar (06:55 – 08:57)- Höst (08:58 – 10:02)- Vinter (10:03 – 13:00)
Jultider! För låg- och mellanstadiet.

Jultider!

Ploey- ett vinteräventyr

Den isländska vintern närmar sig. För strandpiparna har tiden för att flyga söderut kommit. Men Ploey missar avfärden och blir ensam kvar. Han bestämmer sig då för att gå över “islandet”, i hopp om att nå den mytomspunna dal som sägs vara bevarad från kylan, med den majestätiska fågeln Giron. Tillsammans får de två följeslagarna använda sin nyfunna vänskap och sitt starkaste mod för att övervinna farorna i den arktiska vintern, så att Ploey äntligen får återse sin familj.

Herr Pinnemans äventyr

En underbar bilderboksklassiker av Julia Donaldson i översättning av Lennart Hellsing har blivit en fantasifull filmsaga för alla åldrar. Herr Pinneman lever ett stillsamt liv i ett träd tillsammans med sin pinnefru och sina pinnebarn. Helst av allt vill han bara vara med sin familj. Men en dag inträffar en kedja av händelser som ska få Pinneman att hamna längre bort från hemmets trygga vrå än vad han någonsin varit förr. Som tur är får han till slut hjälp av den snälla jultomten, som hjälper honom att hitta hem igen.
Nivå: Fsk, F-3

Face to Face

I ett snöigt Reykjavik kämpar Silje med att förstå varför hennes klasskamrat är så elak. En fin efterfrågad isländsk spelfilm från BUFF 2017 om mobbning och hur en grupp kan motverka det. Nivå: 4-6

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Det vill säga att vi garanterar resurser som är utvalda och kvalitetssäkrade,
presenterat på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order(a)mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
info(a)mediapoolen.se

Postadress

Gustav Adolfs gata 36
541 45 Skövde

Share This