FILM FÖR SKOLAN


Tips, handledning och inspiration för film i undervisningen.

filmforskolan_badge

MEDIAPOOLEN AB

FILMER 2018

Julfilmer 2018

JULETID = FILMTID!! När julen närmar sig kan det vara mysigt att prata om varför vi egentligen firar jul. Och kanske ägna en liten stund i klassrummet åt en inspirerande film för att komma i den rätta stämningen. För att underlätta för dig bjuder vi på några filmtips- allt från julfilmer till inspirerande skolbiofilmer. Från oss alla till er alla- En riktigt GOD JUL!

Förskola

Prick och Fläck snöar in

Vita prickar singlar ner utanför Prick och Fläcks fönster. Det är SNÖ som yr och flyger där ute. Med snö kan man bygga snögubbe, ha snöbollskrig och göra snöänglar ? Prick och Fläck provar på allt!

Förskola

Gordon & Paddy

En nöttjuv härjar i skogen. Kommissarie Gordon måste fånga tjuven. Om han bara hade en assistent, en liten, snabb och duktig polisassistent! Då skulle de tillsammans kunna lösa fallet.

Förskola

Amanda längtar- Vintern

Det är höst. Men Amanda längtar till vintern och snön. Hon vill att det ska bli jul, nyår och gnistrande stjärnor. Och att jultomten kommer med paket. Fina naturbilder från svensk natur i norr och söder.

F-3

Herr Pinnemans äventyr

Herr Pinneman bor med sin pinnfamilj uppe i ett träd. En dag blir han kidnappad av en lekfull vovve och detta tar honom ut på ett långt äventyr genom årstiderna!

Hur ska det gå, hinner han hem till sin familj och julfirandet?

F-3

Farbror Rimfrost

Högt uppe i Alperna bor Farbror Rimfrost, som har fantastiska egenskaper och besitter en magisk makt. Sedan tidernas begynnelse har denne gamle man varje vinter sett till att snön är perfekt utspridd i hela dalen i ett jämt täcke. Men i år går inte saker och ting som de brukar och det slutar i ett spännande äventyr..

F-3

Den fjärde kungen

The Fourth King är en julsaga som passar fint att inleda julen med.. Detta är den okända historien om den fjärde vise mannen, hans kamel och vad som hände dem på deras väg till Betlehem. Ett äventyr kantat av förseningar, faror och spännande möten!

4-6

Berättelsen om julen- från ursprung till dagens jul

Innan kristendomen firade man i Skandinavien midvinterblot under årets mörkaste tid. Kristendomen och den katolska kyrkan ville utplåna tron på de gamla gudarna. Vi började nu fira Kristi födelse istället för midvinterblot.

4-6

Tomtens historia- gårdstomten och jultomten

I Sverige har vi två olika tomtar, den gamla gårdstomten och den senare tillkomna röda jultomten. Här får vi veta allt om våra tomtar och hur traditionen har utvecklat dem allt eftersom.

4-6

Mr Stink

När Mr Stink och hans hund Duchess hotas att drivas bort från staden får Chloe plötsligt en ovanlig vän som gömmer sig i hennes skjul i trädgården. Chloe får kämpa hårt för att ingen ska upptäcka eller kanske snarare känna lukten av Mr Stink.

7-9

I Kill Giants

En perfekt skolbiofilm om att växa upp, om mod, tillit och kärlek! Inspirerad av fantasyspelet Dungeons & Dragons för Barbara en ensam kamp mot de demoniska jättarna som hon tror är på väg att invadera staden. En film med många djup som leder till spännande diskussioner i klassrummet!

7-9

Pojkarna

När bästisarna Kim, Momo och Bella dricker saften från en märklig blomma, händer något magiskt. De förvandlas till killar och börjar utforska världen och sig själva. Med sprakande fantasi skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek, och ställer frågan om kön kanske är något vi skapar, inte föds till.

7-9

Nattbarn

Filmen bygger på en serieroman av Hanna Gustafsson och handlar om 14-åriga Iggy som lever parallellt internetliv för att undkomma vardagstristessen. En berättelse om identitet, sexualitet, gränsland och vänskap. Baserad på den Augustnominerade serieromanen med samma namn.

Gymnasiet

Jordgubbslandet

Jordgubbslandet av Wiktor Ericsson är en gripande berättelse om kärleken mellan en polsk, gästarbetande pojke och en svensk bonddotter. Den utspelas på de vackra jordgubbsfälten i Blekinge, men skildrar en värld av motsättningar och fördomar.

Gymnasiet 

Moonrise Kingdom

Familjen; dessa vuxna med skiftande moral; att växa upp; kärleken; att vara sig själv – är alla centrala teman i Wes Andersons personliga betraktelse över livet genom en handfull människor på en vindpinad ö full av scouter och hemliga relationer.

Gymnasiet 

Snowden

Oscarsbelönade Oliver Stones film visar händelserna som ledde fram till att den CIA-anställde visselblåsaren Edward Snowden blev en av världens mest jagade män efter att ha läckt topphemlig information.

MUSIKHJÄLPEN

Efter Black friday är det kanske bra att diskutera julens budskap och funktion i historien och vad den har blivit idag. Kanske kan Musikhjälpens tematik fungera som ett bra diskussions underlag i klassrummet. Årets tema är Alla funkar olika. Utbildningsradion har satt ihop en serie om detta som ni hittar i Digital Pedagogik.

LIVET ÄR UNDERBART

James Stewart spelar en man som under sitt liv försökt göra goda gärningar. När han tror att han misslyckats och försöker ta livet av sig, blir han hindrad av sin skyddsängel. Ängeln tar honom med på en resa genom livet för att påminna honom om allt det goda han gjort. En klassiker som påverkar!

Till filmen

Fler spelfilmer hittar ni under rubriken skolbio i menyn

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Det vill säga att vi garanterar resurser som är utvalda och kvalitetssäkrade,
presenterat på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order(a)mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
info(a)mediapoolen.se

Postadress

Gustav Adolfs gata 36
541 45 Skövde

Share This