Bilden från UR:s Pluggkoden. Ett populärt program att inleda skolåret med.

Digitalisering, programmering, MIK å sånt där

MEDIAPOOLEN AB

Fokusområden och utmaningar höstterminen 2017

Digitaliseringen av skolan som redan har pågått i flera år får nu tydliga områden i läroplanen, och under detta läsår skall skolorna reda ut hur man får in sin programmering och sin digitala kompetens i lektionsplaneringen. Programmering och digital kompentens är stora ämnesövergripande utmaningar som kräver att cirklar rubbas. Att hjälpa skolorna till en lyckad digitalisering fortsätter att vara ett av våra viktigaste uppdrag de närmaste åren. Det är ett uppdrag som vi tror lämpar sig särskilt bra att lösa tillsammans. Därför drar Mediapoolen ut på en digitaliseringsturné under kommande läsår.  Vi vill samla in alla goda exempel på hur olika skolor löst utmaningen själva. Och dela idéerna med era kollegor. Det är inte något centralt organ som kommer hitta de bästa lösningarna. Det är kreativa pedagoger, rektorer och skolpersonal som kommer knäcka nöten.

“Informations- och kommunikationsteknik ger stora möjligheter att variera undervisningen och anpassa den till barns och elevers olika behov.”

SKOLVERKET om digital kompetens.

#1 DIGITALISERINGEN — Digitaliseringen av skolan är två stora saker, det är det hårda och det mjuka, det är prylarna och pedagogiken. Hårdvara och infrastruktur är nödvändigt för att den skall bli möjlig. På den fronten stöttar vår försäljningsavdelning med teknisk kunskap och prylarna som gör digitaliseringen möjlig. Många skolor har redan kommit långt medan andra kämpar med dålig uppkoppling och för få digitala enheter. Rapporter visar att den tekniska biten har gått snabbare att genomföra än just ledning, kompetens och användning.

Vad skall man ha surfplattor, interaktiva skärmar och robotar till om ingen kan hitta dess rätta plats i undervisningen. Och hur lär vi barn att kritiskt granska den enorma informationsmängd som möter dem. När det nu är så enkelt att luras med film och bilder. Här erbjuder Mediapoolen filmer, kurser och inspirationsdagar om MIK, källkritik och programmering för att nämna några inriktningar. Längre ner på den här sidan listar vi 4 områden där vi är särskilt förberedda att stötta skolan i digitaliseringen. Men först vill vi titta på den kollektiva lösningen. Hur regionens skolor kan dela sina erfarenheter på ett bra sätt.

Nu löser vi digitaliseringen
tillsammans.

Alla som har ett bra tips skickar in det till Mediapoolen – Vi kommer till  er och gör ett litet videoreportage där ni berättar hur man gör – Vi delar filmen och alla lär sig  något nytt!

Skicka din bästa lösning, idé eller digitala hack till Mediapoolen. Antingen via formuläret längst ner på denna sidan eller via mejl till [email protected] Vi tänker att det kan vara en liten app som har förenklat ert arbete eller ett inspirerande projekt om hur ni arbetar med en klass i utlandet genom olika digitala kanaler. Det behöver inte vara något pinfärskt, det viktiga är att det är något som har fungerat för just er!

Mediapoolen samlar in alla förslagen. Sen kommer vi ut till er skola och spelar in en liten film om ert digitala tips. Kanske gör ni en egen film och skickar ut till oss direkt? Fantastiskt! Då går filmen direkt till steg 3.

När filmtipset är färdigt delar vi det med era kollegor i de 36 kommuner som alla är kund hos Mediapoolen. I slutet av året kommer vi ha en öppen omröstning på vår Facebook-sida om det bästa tipset. Och vinnande klass/skola får en skräddarsydd filmkurs för klassen eller kanske lärarkåren.

HEJ!

Jag heter Andreas och jobbar med film och kommunikation här på Mediapoolen. Det är jag som kommer komma ut till er och dokumentera hur ni arbetar med digitaliseringen av skolan. Skicka era bästa digitala tips till mig: [email protected]

Märk mejlets ämne med DIGITIPS så missar jag inte ditt brev!

Resurser för digital kompetens

Nya uppslag?
Här är tips på resurser där din Mediecentral kan hjälpa till.

WEBBSHOP

Här hittar du allt du kan behöva till det digitala klassrummet.

TESTA

Besök våra teknikdagar och få en demonstration.

KURSER

Boka en kurs om programmering eller digitalt självförsvar.

FILMEN

Utveckla din undervisning med något av filmverktygen.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Det vill säga att vi garanterar resurser som är utvalda och kvalitetssäkrade,
presenterat på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order(a)mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
info(a)mediapoolen.se

 

Postadress

Gustav Adolfs gata 36
541 45 Skövde