Kompetensutveckling

Digitallyftet för Skolbibliotekarier

Behöver du en digital kompetenshöjning?

Som en del av vårt uppdrag stöttar vi skolbibliotekarierna i våra avtalskommuner på olika sätt. I vår innebär det en kurs med ungefär en träff i månaden som på olika sätt rör digitaliseringen i skolan med hänsyn till skolbibliotekariens roll. Det kan handla om QR-koder, digitalt berättande på olika sätt eller varför inte boktrailers för att skapa lässug. Kolla igenom programmet och anmäl dig till vårens roligaste kurs för skolbibliotekarier.

Program

Digitalt berättande  

Torsdagen den 31 januari kl. 13-16

Creazas program Cartoonist är ett online-baserat verktyg för digitalt berättande. Det går att skapa tecknade serier utifrån olika teman, t.ex. historiska teman, framtiden eller kända sagor.  Men det går också bra att arbeta med egna bilder och filmer. Eftersom allt sker online behövs ingen programinstallering och det spelar ingen roll om man arbetar på skolan, på biblioteket eller hemma.

I workshopen utgår vi från kända berättelser och skapar nya. Det kan handla om att byta tidsepok eller karaktärer på en känd saga eller varför inte låta karaktärer från olika berättelser mötas i en ny berättelse?

 

Musik för skapande

Torsdagen den 21 februari kl. 13-15

Tillgång till fri musik, dvs musik som inte är upphovsskyddad, är viktigt för elever när de skapar film eller andra typer medieproduktioner. Karl Malbert berättar och visar hur elever själva kan skapa, generera eller ladda ner fri musik att använda i eller utanför undervisningen. Dessutom går Karl igenom filmmusikens olika funktioner med många exempel ur kända filmer.

Ta med dig: egen iPad / dator

 

Starta en skolbibliotekspod

Måndagen den 11 mars kl. 13-16

Vill du testa en ny sorts boksamtal och litteraturförmedling? Kan en podcast vara en väg för inspirera och nå de elever som inte besöker det fysiska biblioteket och vill läsa böcker?

Under den här tillfällen får du lära dig att skapa en podcast med hjälp av Grageband och Google drive.

Ta med dig: egen iPad / dator

 

ck intresset för böcker med boktrailer

APRIL- exakt datum ej fastställt. Kl.  13.00 -16.00

Hur kan vi göra för att få eleverna intresserade av att läsa skönlitteratur? Boktrailer har varit ett sätt för författare och förlag att nå sina läsare via Internet. Idag används boktrailers av många för att väcka intresse för litteraturen hos barn och ungdomar. Men hur kan man göra för att skapa en egen boktrailer om förlaget/författaren inte gjort någon? Med hjälp av iMovie kan du på ett enkelt sätt skapa egna boktrailers.

Ta med dig: egen iPad.

Vi har valt att använda iPads för att appen iMovie är gratis. Det hade inte varit möjligt att anpassa kursen till alla videoredigeringsprogram och andra enheter på marknaden.

 

QR-koder i skolbiblioteket – OBS! Fortsättningskurs

APRIL- exakt datum ej fastställt. Kl. 13.00 -16.00

Alla har vi sett QR-koderna, men vad är de till för? En QR-kod tar liten plats men kan innehålla en stor mängd information. En QR-kod kan användas till nästan vad som helst och i biblioteket kan man använda QR-koder för att fånga elevernas nyfikenhet. Vi vill uppmärksamma att koderna har ett innehåll och koden kan leda förslagsvis till en bok, recensioner, information och författarporträtt. Mycket information som tar liten plats på boken!

Vill du också göra QR-koder? Vid det här tillfället får du lära dig hur QR-koder skapas och får tips på användningsområden i din verksamhet.

Ta med dig: egen iPad / dator

Ps: För att delta i denna kurs, ska du helst ha gått Podcast- eller Boktrailer-kursen.

När, var hur?

Datum: Kursstart 31 jan, se program för tider och övriga datum.
Målgrupp: Skolbibliotekarier
Plats: Mediapoolen Borås (Skaraborgsvägen 35 E)
Dagen är kostnadsfri men antalet platser är begränsade

Frågor?
Hör av dig.

Om du har frågor angående inspirationsdagen så kan du mejla direkt till programansvarig zahra@mediapoolen.se eller slå henne en signal på 0500 44 54 17

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
order@mediapoolen.se
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
info@mediapoolen.se
mediapoolen.se

Share This