Den gröna cykeln

Tioåriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för små flickor att cykla omkring på gatorna. Medan hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln själv.
 

Den gröna cykeln (Wadja)

Att kunna cykla med vinden i ansiktet och håret fritt fladdrande är 10-åriga Wadjas dröm, att få köra ikapp med Abdalla hennes bäste vän, det hade inte varit någon konst om Wadja bott i ett annat land än Saudiarabien, men här passar det sig inte att flickor cyklar. Dessutom är en cykel dyr, men det stoppar inte Wadjas drömmar. Hon försöker få ihop pengar på alla möjliga sätt men det går minst sagt trögt, så när första priset i en koranrecitationstävling är 1000 rial gör hon en helomvändning från sitt smått rebelliska liv och börjar spela rollen som from troende flicka. Hon tränar hårt för att minnas koranverserna utantill och recitera dem perfekt. Detta är dock inte den enda påfrestningen för Wadja eftersom hennes pappa funderar på att ta sig en andra fru, så han äntligen kan få en son som Wadjas mamma inte kunnat ge honom.

Från 11 år

Relaterade resurser

Boklådan Barns rättigheter

I Digital Pedagogik en tema-boklåda om barns rättigheter, boka lådan och fördjupa arbetet med filmen.

Tema Barnkonventionen

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema om barnkonventionen för mellanstadiet. Bredda arbetet med filmen med hjälp av kunskapstemat.

Tema Genus

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema om genus för högstadiet. Bredda arbetet med filmen med hjälp av kunskapstemat.

Tema Genus

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema om genus för mellanstadiet. Bredda arbetet med filmen med hjälp av kunskapstemat.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This