Den fjärde Kungen

Precis som de andra tre visa konungarna, försöker Mazzel, den fjärde Kungen, och hans trogna kamel Chamberlin följa en stjärna till den lilla staden Betlehem. Men deras färd kantas av faror, omvägar och förseningar.  OBS: Filmen är med svenskt tal men trailern är på engelska.

 

Den fjärde kungen

Kung Mazzel och hans kamel Chamberlin bodde i det minsta av kungadömen. Varje kväll studerade de noggrant himlen, i väntan på den stjärna som skulle visa att en ny konung var född. Vid detta tecken skulle Mazzel och Chamberlin träffa tre andra kungar, för att tillsammans med dem bege sig till den nyfödde. När den efterlängtade stjärnan äntligen uppenbarade sig bar det iväg mot kungarnas mötesplats i öknen. Men knappt hann Mazzel och Chamberlin börja sin färd förrän resan blev försinkad.

Längs vägen fanns många personer som behövde deras hjälp,och det godhjärtade paret kunde förstås inte lämna ett vilsegånget barn åt sitt öde. Eller låta en kamelkaravan på villovägar fortsätta sitt irrande. Inte heller kunde de strunta i en grupp med barn som användes som slavar av en rik man. För att inte tala om den lilla familjen med sitt nyfödda barn, som försökte fly
kung Herodes våldsamma män. Trots sin vilja att förena sig med sina kamrater, och med dem hylla den nye kungen, valde Mazzel och Chamberlin att istället hjälpa de behövande.

Förskola, F-3

Förslag på fortsatt arbete
Det passar bra att ta del av några av de bibliska berättelserna, såhär månaden innan jul. Filmen är en berättelse, som kan kopplas till vidare diskussioner kring Jesus födelse. Många barn föredrar att ta till sig ett planerat innehåll med hjälp av både film och muntliga diskussioner. De animerade bilderna förstärker berättelsens innehåll och är tacksamma att utgå ifrån när du vill fortsätta arbetet inom religionskunskap.

Komplettera gärna filmen med att läsa en bok inom samma ämne. Förslagsvis läser du boken Den första julen av Birgitta och Anders Johansson. Den här boken passar bra som en adventsbok, eftersom den är indelad i 24 olika kapitel, det vill säga ett kapitel per dag fram till jul. Varje dag fram till jul samlar du klassen i en ring, tänder ett ljus och läser ett kapitel. På detta vis blir varje högläsningstillfälle extra högtidligt och uppmärksammat.

Koppling till läroplanen
Undervisningen i de samhällsorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll, i årskurs 1–3:

  • Livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer.
  • Kristendomens roll i skolan och på hemorten förr i tiden.
  • Religioner och platser för religionsutövning i närområdet.
  • Några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.
Filmhandledning

Relaterade resurser

Tema Kristendom

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema om Kristendom för mellanstadiet. Bredda arbetet med filmen med hjälp av kunskapstemat.

Tema Högtider-Julen

I Digital Pedagogik finns ett kunskapstema om julen för mellanstadiet. Bredda arbetet med filmen med hjälp av kunskapstemat.

Skapelseberättelsen

Missa inte Kunskapsmedias nya animerade film om skapelseberättelsen. Vi får följa Adam och Eva och hur de har det i paradiset, tills de äter av förbjuden frukt och inte längre får vara kvar…

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This