Boktjuven

Mångbottnad berättelse från andra världskrigets Tyskland. Tioåriga Liesel lämnas till en fosterfamilj. På vägen dit dör brodern och med svårighet börjar hon sitt nya liv hos familjen Hubermann i en småstad i Bayern.

LÄS MER OCH BOKA DVD HÄR

Boktjuven

Dödgrävarens handbok är katalysatorn i den här spännande berättelsen om Liesel som stjäl sin första bok, handboken på hennes lillebrors begravning. Sen dess blir böckerna livsavgörande i hennes och många andras liv. Händelserna utspelas i Berlin 1939 där nationalsocialisterna förbjuder alla böcker som skrivits av judar och oliktänkande, de läggs på ett bål för att brännas. Och fast Liesel varken kan läsa eller skriva blir hon så fascinerad av det skrivna ordet att hennes fosterfar lär henne konsten att förstå och berätta innehållet på de mest levande sätt. Hon lyckas att stjäla böcker innan elden når dem och tar till vara på dem. När fosterfamiljen hon bor hos erbjuder ett gömställe åt en jude (Max)på flykt blir de snabbt vänner och när Liesel läser för honom förflyttas de in i en värld där krigets terror inte kan nå.

Jakten på judar trappas dock upp och straffet för de som gömmer någon är lika grymt som ideologin nazisterna följer. Kommer de hitta Max och få reda på att Liesel stulit undan ”otysk litteratur”? Tiden tickar och spänningen med den.

Boktjuven håller på att bli en modern klassiker, och att Markus Zusack som skrivit boken verkligen bemästrar berättandes konst är det ingen tvekan om.
Filmen har blivit nominerad till flera priser och vunnit, bland annat bästa unga skådespelarinsats för Sophie Nélisses tolkning av Liesel samt manus och filmmusik.

Från 13 år

För dig som har abonnemang på e-böcker finns även boken att läsa digitalt!

https://digitalpedagogik.se/ebok/1015467

Film i Dalarna har gjort en handledning för dig som vill arbeta med konceptet Läs en film.

Handledning

Relaterade resurser

FÖRINTELSEN - DET GLÖMMER VI ALDRIG

Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Också romer och polacker utsattes för folkmord. Ämnestema för åk 7-9.

Forum för levande historia

På Forum för levande historia finns mycket bra material om Förintelsen och du kan även se filmen Fakta om Förintelsen

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This