Berättelsen om julen

Berättelsen om julen – från ursprung till dagens jul. Julen är en högtid som är fylld av mat, presenter och olika traditioner. Innan kristendomen firade man i Skandinavien midvinterblot under årets mörkaste tid. Kristendomen och den katolska kyrkan ville utplåna tron på de gamla gudarna. Då började vi istället fira Kristi födelse istället för midvinterblot, och nya traditioner kom till.

 

 

En film om julens historia fram till nutid. Lär dig spännande fakta om tomten och tomtens motsats Krampus, eller om traditionen att inför julen täcka golvet med halm. Filmen är markerad för att enkelt hitta olika avsnitt som handlar om den hedniska julen, den kristna julen, svenska jultraditioner, julfirandet runt i världen och kommersialiseringen,

 

 

 

Relaterade resurser

Svenska högtider - Julen

Tema om julen. När Sverige blev kristet på 1100-talet började man fira en kristen jul. Men många människor i Sverige är inte kristna, och firar jul ändå. Hur firar man jul i andra länder? Varför ger vi varandra julklappar? Och vad har tomten med Jesus-barnet att göra? Åk 4-6.

Nisse och jultraditionerna

Vi följer Nisses och Majas gemensamma kunskapsresa genom julens traditioner. Majas nya kompis berättar om julafton, advent, julgranen, julkalendern och många andra saker. Samtidigt finns det såklart tid över för bus och skoj, något som Nisse gärna deltar i. Åk F-6.

VI ERBJUDER

Innehåll-Inspiration-Framtid

Vi garanterar utvalda och kvalitetssäkrade resurser, presenterade på ett inspirerande sätt, och alltid i en aktuell kontext.

Försäljningen

Tel. 0500-44 54 05
Vardagar 8.00-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Kundtjänst

Tel 0500-44 54 00
Mån-fre 7:30-16.00
[email protected]
mediapoolen.se

Share This