Något så vardagligt som ett kylskåp, gjorde en enorm skillnad i våra liv när den blev standard i våra hem. Två svenska uppfinnare har stor betydelse för kylskåpets utveckling.
1922 presenterade Baltzar von Platen och Carl Munters sitt examensarbete – kylskåpet. Det blev en världssuccé, och Electrolux köpte rättigheterna 1925. Det fanns kylapparater sedan innan men inte något som kunde användas i hemmet. Föregångarna var stora maskiner som förde mycket väsen, använde giftiga kylämnen, och tog stor plats. Efter andra världskriget kunde vanliga människor ta del av tekniken till ett överkomligt pris, och kylskåpet fanns nu i nästan alla hem.
Kylskåpet blev en världssensation på 1920-talet, men inte förrän efter andra världskriget blev den standard i våra hem.
En framgångsfaktor var att deras kylskåp drevs av värme, till skillnad från det amerikanska företaget Frigidaire som varit lite före och sålt kylskåp med kompressionsteknik. Men de krävde el. Svenskarna von Platen och Munters uppfinning drevs av värme vilket möjliggjorde användningen genom gas eftersom de flesta fortfarande använde gas i sina hem. El hade ännu inte slagit igenom.
Tidigare förvarade man exempelvis livsmedel i jordkällare eller genom olika konserveringsmetoder som saltning, lufttorkning eller inläggningar. Kylskåpet frigav tid till framförallt kvinnor som tidigare fick gå till slaktaren eller affären dagligen för att få färsk mat. Nu kunde kvinnor enklare söka arbete utanför hemmet. Även matindustrin förändrades med den nya efterfrågan på fryst och kyld mat.
Samtalsfrågor
- Hur förvarade ni maten när du växte upp?
- Minns du om maten var annorlunda innan kylskåp fanns i hemmet?
- Minns du det nya utbudet av mat som kom?
- Hur har kylskåpen sett ut genom åren?
Källor:
Populär Historia
Världens Historia
KTH Magazine
av Anna Ketola, Kommunikatör
Tipsa Anna om positiva berättelser som rör äldre och äldreomsorg
så att vi kan bli ännu bättre på att bevaka frågor som rör seniorer.
Du når henne på anna@mediapoolen.se